NYE DIAGNOSEKRITERIER FOR FIBROMYALGI

Jakten på riktig diagnose: Fibromyalgi vs Myofascial Pain Syndrome

Et blikk på de siste gjennombruddene innen diagnose og behandling

Selv om det var vanskelig å tro, var det en tid da fibromyalgi ble behandlet som en “fange all diagnose” eller en diagnose som ble brukt til enhver pasient i diffuse, utbredte kroniske smerter uten en klar årsak. Siden det ikke var noen første diagnosekriterier, og tilstanden ble dårlig forstått, ville mange pasienter være feilmerket med diagnosen “Fibromyalgi” uten en klar forståelse av hvorfor eller hvordan denne diagnosen ble oppnådd. Heldigvis har det vært mye framgang for å definere Fibromyalgi, lære om årsaken og skille denne diagnosen fra andre lignende smerteforhold.

Fibromyalgi blir sett på som en kronisk tilstand som forårsaker intense smerter over hele kroppen, samt forårsaker en rekke andre symptomer. Leger har klassifisert fibromyalgi som et syndrom , noe som betyr at det består av tegn, symptomer og egenskaper som ofte går hånd i hånd. Noen få ofte rapporterte egenskaper inkluderer “vondt over alt”, “følelse utmattet”, morgenstivhet, dårlig eller uoppfriskende søvn, svekket hukommelse og magekramper.  

Begrepet Fibromyalgi ble myntet ca 1976. Imidlertid var det ikke før i 1990 at American College of Rheumatologypubliserte de første diagnostiske kriteriene. Historisk ble en pasient diagnostisert med fibromyalgi når andre syndromer ble utelukket, og ble grunnlagt på “ømme punkter.” Disse ømme punktene måtte være på begge sider av kroppen, over og under midjen i 11 av 18 spesifikke flekker på kroppen (som diagrammet nedenfor viser). Disse anbudspunktene måtte vare i minst 3 måneder. Et nytt paradigme når det gjelder diagnostisering av fibromyalgi har rørt det medisinske samfunnet de siste årene og fanget alles oppmerksomhet – både pasienter og leger. WPI (Widwide Pain Index) og Symptoms Severity Scale Score (SS) ble nylig introdusert som to nye metoder for vurdering av fibromyalgi. I hovedsak kan en diagnose av fibromyalgi nås under dette nye paradigmet via en minimumskombinasjon av WPI og SS.

Det medisinske samfunnets forståelse av fibromyalgi har ikke bare ført til nye diagnosemetoder, men også i behandling og forståelse av årsak. Den nåværende tanken er at Fibromyalgi representerer en ‘funksjonsfeil’ i sentralnervesystemet eller en ‘sentral sensibilisering’ så å si. Med andre ord, stimuli som vil bli tolket av hjernen og ryggmargen som “mildt sagt ubehagelig” kan tolkes eller økes i amplitude til “veldig ubehagelig / smertefullt.” Dette forsterkede nevrale kretsløp kan forklare hvorfor pasienter ikke bare kan føle smerter i kroppen, men også hvorfor det kan påvirke mange andre kroppssystemer, inkludert mage-tarmkanalen og kognitiv funksjon. Denne fremdriften fremover er i tråd med at FDA godkjente tre medisiner i behandlingen av fibromyalgi ( Lyrica ,Cymbalta , og Savella ) alle med retning virkning på sentralnervesystemet og mer fokusert forskning på potensielle fremtidige behandlinger. I tillegg anses forbedrede søvnvaner, regelmessig trening og stressreduksjon som gunstig for denne tilstanden.

Fibromyalgi bør ikke forveksles med Myofascial Pain Syndrome. Å forstå forskjellene mellom disse ofte forvirrede tilstandene hjelper ikke bare direkte målrettet terapi, men reduserer feildiagnostisering. I motsetning til de symmetriske “ømme punktene” en gang spioneres i Fibromyalgi, er Myofascial smertsyndrom kjennetegnet av “triggerpunkter” eller fokale, smertefulle, stramme muskelbånd som kan føles på den fysiske undersøkelsen. Disse ømme punktene eller “knutene” kan være smertefulle, spesielt når de er under direkte press og kan være et resultat av vevstraumer, betennelse / irritasjon eller stress. Andre spekulerer i disse stramme muskelbåndene representerer regioner med redusert blodstrøm. Pasienter med disse triggerpunktene kan oppleve smerter på disse stedene eller henvist smerte som kan føre til hodepine, dårlig søvn eller redusert bevegelsesområde i leddene. Behandlingen for Myofascial Pain Syndrome blir ofte sett på som fysioterapi, medisiner inkludert NSAIDs og trisykliske antidepressiva, og triggerpunktinjeksjoner som øker regional blodstrøm og reduserer betennelse gjennom deponering av lokalbedøvelse og steroider i disse regionene. Ultralydveiledning har muliggjort økt sikkerhet og effekt av disse injeksjonene.

Hos Capitol Pain Institute er våre sakkyndige Austin-smerte leger klar over nyanser i disse smertetilstandene, de siste diagnostiske kriteriene, terapeutiske modaliteter og medisiner for å behandle hver av disse smertetilstandene. Vi inviterer deg til å engasjere legene og sykepleierne til å snakke mer om din smertetilstand og hvordan vi kan være til hjelp!

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *