Fibromyalgi: Mestring av en tannleg fobi

Få får et spennende rush når man ser ordene “tannlegeavtale” i kalenderen. Men når du har fibromyalgi, kan disse besøkene være mer enn bare irritasjonsmomenter – de kan være direkte skremmende, smertefulle opplevelser som kan føre til at du rykker ut denne viktige helsekontrollen. “Som tannlege finner jeg at personer med fibromyalgi ofte forsømmer sin tannlege tilstand på grunn av andre bekymringer i kroppen,” sier Timothy Kosinski, DDS, adjunktassistent ved University of Detroit Mercy School of Dentistry og en tannlege i Bingham Farms, mich.

Fibromyalgia: Coping With a Dental Phobia – Digital Health Guide

Fibromyalgiasmerter forekommer ofte i ansiktet, hodet og nakkeområdene, noe som kan gjøre tannlegebesøk skremmende. Men fordi tannproblemer er vanlige hos personer med fibromyalgi, er regelmessige turer til tannlegen nødvendig.

Forstå og overvinne en tannleg fobi

Å leve med fibromyalgi skaper problemer hos tannlegen av forskjellige årsaker. Du kan ha problemer med å åpne munnen i lange perioder – kjevemuskulaturen kan trette raskt, noe som resulterer i midlertidig og vond leddsmerter (TMJ). Også smerter i fibromyalgi i andre ledd kan gjøre det vanskelig å sitte komfortabelt i tannlegestolen over lengre tid.

“I tillegg, fordi mennesker med fibromyalgi har å gjøre med kroniske smerter, kan tannlegeskrekk bli økt av frykt for å forverre tilstanden deres,” sier Mark Schlesinger, DDS, en tannlege hos Diamond-Schlesinger Group på Manhattan. Fibromyalgi-symptomer kan til og med gjøre rutinemessige vaner med tannhygiene som å pusse og tømme smertefullt og ubehagelig.

Til tross for tannlegeskrekk er det viktig at du ser en tannlege med jevne mellomrom. Jo lenger du går uten å se tannlegen, desto skremmere vil avtalen virke. Skulle det utvikle seg et tannproblem, kan du bli motvillig eller til og med flau over å få den behandlingen du trenger.

“I tillegg lider mennesker med fibromyalgi ofte av kroniske smerter i hodet og nakken, og tannproblemer som hulrom eller sliping av tennene kan forverre disse fibromyalgi-symptomene,” sier Dr. Schlesinger. En annen vurdering, legger han til, er at “fibromyalgismerter lett kan forveksles med tannsmerter, så det er viktig at folk med fibromyalgi får sjekket rutinemessig for å sikre at det virkelig er fibromyalgismerter de opplever og ikke en underliggende tannlegetilstand som bør behandles før det forverres. ”

Husk at vanlige orale screeninger, inkludert oral kreftundersøkelser, kan være livreddende for alle, inkludert mennesker med fibromyalgi, legger Dr. Kosinski til.

Tips for å dempe tannlegeskrekk

Den gode nyheten hvis du lever med fibromyalgi er at det er mange teknikker som kan hjelpe deg med å håndtere tannleg fobi. Det første trinnet, sier Schlesinger, er å finne en tannlege som forstår at fibromyalgi kan forsterke smerte, også fra rutinemessig tannpleie som å ta røntgenbilder eller en hygieneavtale, og som tar passende forholdsregler.

For å gjøre din tannopplevelse mer behagelig, spør tannlegen om disse tilnærmingene:

 • Komfort for å føle deg mer avslappet i stolen, for eksempel en massasjepute, et teppe eller beroligende musikk
 • Oral medisiner for å redusere angstnivået ditt
 • Intravenøse medisiner som endrer bevisstheten
 • Fullstendig sedasjon

Kosinski sier at fullstendig sedasjon reduserer all angst og kan være det beste alternativet i møte med en alvorlig dental fobi. Imidlertid er ikke alle tannleger trent til å utføre sedasjon, så han foreslår nøye å sjekke legitimasjonen til individuelle tannleger for å velge den rette for deg.

Finne den rette tannlegen for deg

For å finne en tannlege som er både følsom og kunnskapsrik om virkningen av fibromyalgsmerter på tannpleie og tannlegebesøk, kan du stille disse spørsmålene:

 1. Har du erfaring med å behandle personer med fibromyalgi?
 2. Hvordan føler du at fibromyalgi-smerter påvirker tannbehandlingen?
 3. Har du den nyeste teknologien, for eksempel digitale røntgenstråler og lasere, på kontoret?
 4. Tilbyr du medisiner for å redusere angst under behandlingen min?
 5. Har jeg muligheten til fullstendig sedasjon?
 6. Tilbyr du andre ikke-medikamentelle metoder for avslapning som kan bidra til å lette angsten, for eksempel å lytte til beroligende musikk?
 7. Er du trent, erfaren og komfortabel med å håndtere temporomandibular sykdommer (TMJ), siden denne tilstanden er vanlig med fibromyalgi?

Jo mer du diskuterer bekymringene med tannlegen før behandling, desto mer smidig vil behandlingen sannsynligvis gå.

Håndtere fibromyalgismerter etter en tannbehandling

En tur til tannlegen kan være belastende, både fysisk og følelsesmessig, og kan utløse en kroppsbredd fibromyalgi som er atskilt fra ubehag forårsaket av selve tannprosedyren. En tannlege som har erfaring med å behandle mennesker som lever med fibromyalgi, vil innse at smertebehandlingsteknikkene dine kan være mer utfordrende enn for andre pasienter. Spør om teknikker som kan hjelpe til med å kontrollere økt smerte, dental eller på annen måte, etter behandling også. Dyppustende eller avslapningsteknikker kan hjelpe til å kontrollere angst og forhindre en post-tannlege fibromyalgi bluss.

Trøst deg med at fibromyalgi ikke trenger å komme i veien for god tannhelse. “Munnen er inngangsporten til en sunn livsstil, og forebygging er den beste tilnærmingen til tannpleie,” sier Kosinski. “Den beste måten for alle mennesker – inkludert mennesker med fibromyalgi – å bevare smilene sine er å ha hyppige munnhygienebesøk og grundige muntlige undersøkelser.”

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *