Wat is occipital neuralgie? Hoe is het gerelateerd aan fibromyalgie?

Een van de ergste dingen over fibromyalgie, naast de chronische pijn en vermoeidheid, moet de manier zijn waarop mensen die lijden aan fibromyalgie het risico lopen op zoveel andere aandoeningen zoals auto-immuunziekten en vooral  chronische hoofdpijn .

Naar schatting heeft tot 40 procent van de mensen met fibromyalgie last van migraine of een andere vorm van aanhoudende hoofdpijn. Maar net als bij fibromyalgie, is het moeilijk om door te krijgen wat je hoofdpijn veroorzaakt. En net als bij fibromyalgie worden migraine vaak verkeerd gediagnosticeerd. Sommige mensen die aan aanhoudende hoofdpijn lijden, hebben feitelijk niet echt last van migraine, maar van een gerelateerde aandoening die occipitale neuralgie wordt genoemd. Wat is occipitale neuralgie dus? Hoe is het gerelateerd aan fibromyalgie? En wat kunt u doen om het te behandelen?

Wat is occipitale neuralgie?

Occipitale neuralgie  is een aandoening die chronische pijn veroorzaakt in de basis van de schedel. Mensen beschrijven het vaak als een elektrische schok of zelfs vergelijkbaar met het worden gestoken in de spier. De pijn straalt meestal uit vanaf de achterkant van het hoofd langs de nek en omhoog langs de zijkanten van het hoofd of achter het oog.

De oorzaak van de aandoening ligt in de  occipitale zenuwen . Dit zijn zenuwen die van de achterkant van de nek lopen en de ruggengraat omhoog door de zijkanten van het hoofd naar de hoofdhuid. Maar soms veroorzaken verwondingen of ontsteking van de spieren in de wervelkolom dat het weefsel op deze zenuwen begint te drukken. Dit leidt tot een aandoening die neuralgie wordt genoemd, waarbij de zenuwen pijnsignalen naar de hersenen gaan sturen.

Dat levert de symptomen op die vergelijkbaar zijn met migraine, waardoor het moeilijk is om de aandoening te diagnosticeren. Artsen kunnen de aandoening diagnosticeren door  een fysiek onderzoek uit te voeren , door met hun vinger in de basis van de schedel te drukken om te zien of uw pijn erger wordt. Bovendien kunnen ze je ook een zenuwblok geven, dat de interactie tussen de zenuwen afsluit, wat kan helpen bewijzen dat het neuralgie is in plaats van migraine.

Maar er zijn veel verschillende aandoeningen die tot neuropathie kunnen leiden, waardoor het vaker mensen met fibromyalgie kan treffen dan de algemene bevolking.

Hoe is het gerelateerd aan fibromyalgie?

Fibromyalgie brengt u het risico van een aantal verschillende aandoeningen en sommige daarvan dragen ook bij aan neuralgie. Bijvoorbeeld,  diabetes  is een veel voorkomende klacht van mensen met fibromyalgie. En de zenuwpijn van diabetes kan  aanzienlijk bijdragen  aan het risico op het ontwikkelen van occipitale neuralgie.

Bovendien weten we dat het hebben van fibromyalgie  meer kans geeft op het ontwikkelen van auto-immuunziekten . Een auto-immuunziekte is er een waarbij het immuunsysteem van het lichaam het eigen weefsel van het lichaam begint aan te vallen. Dit resulteert in pijnlijke ontstekingen over het hele lichaam. En een veel voorkomende auto-immuunziekte is iets dat arteritis wordt genoemd  . Arteritis veroorzaakt ontstekingen in de wanden van de bloedvaten. Deze ontsteking kan druk uitoefenen op de occipitale zenuwen en kan een oorzaak zijn van neuralgie.

En fibromyalgie lijkt ook de zenuwen zelf te beïnvloeden  . Fibromyalgie lijkt je zenuwen te triggeren om pijnsignalen naar de hersenen te sturen. En het kan zijn dat dezelfde zenuwverbindingen kunnen bijdragen aan de symptomen van occipitale neuralgie.

Er zijn dus veel verschillende mogelijke redenen dat fibromyalgie kan bijdragen aan de aandoening, maar wat je waarschijnlijk wilt weten als je eraan lijdt, is wat je kunt doen om het te behandelen.

Hoe kun je het behandelen?

Er zijn een  paar dingen die  je kunt doen om meteen wat verlichting te brengen. Het beste ding om te doen is om wat rust te krijgen. Als je je nek beweegt, kan de pijn erger worden. Leg in plaats daarvan een warm kompres op de achterkant van de nek en breng het aan. En masseren van de nekspieren kan helpen, net als standaard, vrij verkrijgbare pijnstillers.

Uw arts kan ook een aantal medicijnen voorschrijven   die kunnen helpen met de symptomen. Uw arts kan u spierverslappers voorschrijven om de te strak gespannen spieren die op de zenuwen drukken te helpen verlichten. En ze kunnen ook steroïde shots voorschrijven die de ontsteking van het weefsel helpen verminderen.

Bovendien kan de arts u regelmatig  zenuwblokkering injecties geven . Deze zenuwblokkade hebben de neiging om na een week of twee af te nemen, dus je zult waarschijnlijk een aantal behandelingen nodig hebben om de symptomen onder controle te houden.

Gecombineerd met rust en warme kompressen zijn deze medicijnen meestal voldoende om de ergste symptomen van de aandoening op te lossen.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.