Fibromyalgi og støyfølsomhet

Håndterer støyfølsomhet

Mens jeg skriver dagens artikkel, sitter jeg i stua i total stillhet. Dette er en sjeldenhet for meg; Det er normalt lyden av folk i huset eller TV-en i bakgrunnen, og hvis jeg er hjemme alene, spiller jeg vanligvis litt musikk mens jeg jobber.

Men i dag ville jeg se hvordan jeg følte meg å skrive i stillhet – spesielt når jeg skriver om effekten av støy på fibromyalgi.

Det føltes uhyggelig stille da jeg slo av TV-en, men kort tid etter var lyden av trafikken utenfor og menneskene i leiligheten ved siden av alt jeg kunne høre. Faktisk hoppet de bakgrunnslydene i forgrunnen, og de var plutselig veldig høye. Akkurat nå vurderer jeg å sette på TV-en bare for å drukne ut de andre lydene.

Støy har stor innvirkning på mange fibromyalgi-pasienter. Vi opplever økt følsomhet for berøring, lys, lukter, temperatur og støy. Støy kan øke smertene våre, forårsake hodepine og la oss føle oss utslitt. Så hvorfor påvirker støy oss på denne måten, og hvordan kan vi takle det?

Distraksjon

Jeg er lett distrahert og er ikke veldig flink til å fokusere, så den minste støyen eller endringen til støymønstre vil stoppe meg i sporene mine. Det er delvis fordi jeg lider av angst, så plutselige lyder får meg til å svi, men det er delvis fordi det avbryter en tilstand av ro jeg prøver desperat å oppnå.

Alle de gangene jeg prøver å slappe av, slappe av eller hvile, endrer støyen meg. Jeg slutter å føle meg avslappet, og i stedet er tankene mine engasjert i hva som skjer ved siden av eller utenfor. Dette kan være veldig frustrerende, spesielt når du prøver å ta kontroll over tilstanden din og blokkere omverdenen.

Løsningen, selv om det er lettere sagt enn gjort, er å fortsette å trene og lære å blokkere de ytre støyene. Å lære å meditere er en effektiv måte å gjøre dette på, eller slik blir det fortalt meg, og over tid kan du lære å sentrere deg og blokkere støyen rundt.

migrene

Jeg har lidd av migrene i over 20 år, og støy er en av de kraftigste triggerne. Migrene er også et vanlig symptom for fibromyalgipasienter, så det er sannsynlig at mange av dere vil oppleve en form for intens hodepine som et resultat av økt følsomhet.

Det er noen miljøer som bare ikke er bra for migrene; fotballkamper, musikkonserter, høye møter / debatter, teater / kino, lekeplass for barn – listen fortsetter.

For noen år siden så jeg på en ny karriere. Jeg tilbrakte en uke på en skole for barn med autisme. Uken var helt givende og alt jeg hadde håpet at det skulle bli, og jeg følte meg veldig trygg på mitt nye skritt.

Det var før jeg innså at jeg hadde fått migrene nesten hver dag. Til å begynne med hadde jeg lagt vekt på å stresse, men skjønte snart at det ropte over støyende barn på gangen, klasserommet, lunsjrommet – det var utmattende, og jeg visste at jeg ikke var en person som kunne takle det støynivået hver dag.

Et av familiemedlemmene mine lider av ME og migrene. Han finner den kraftige forhøyede støyen i et teater eller kino så skarp at det utløser migrene hans hver gang. Gjennom årene har han innsett at han ikke lenger kan se filmer og skuespill på den arenaen de er ment – han kan ikke takle det.

Det er ikke tilfelle for alle, men hvis du er en som merker økte hodesmerter i forhold til økt støy, må du ta deg selv ut av disse situasjonene. Jeg foreslår ikke at du løper bort – det er alltid verdt å prøve disse tingene ved mer enn én anledning – men hvis det gjentatte ganger gir deg smerter, kan det bety en karriereendring for deg eller en endring i helgenhobbyen din.

Noen ganger kan den erkjennelsen være ganske ødeleggende, men det er ikke desto mindre viktig hvis du vil få kontroll over smertene dine.

Utmattelse

Det er noen lyder som vil være smertefulle for ørene dine, enten du har fibromyalgi eller ikke. Den ambulansesiren, den pneumatiske drillen i fortauet, den skrikende babyen på venterommet – det er sannsynlig at alle som kan høre, vil flinke til disse lydene. Men fibromyalgipasienter vil sannsynligvis gjøre mer enn å svi.

Ikke bare er det sannsynlig at lyden vil forårsake oss fysiske smerter, men de tar også tollen for vår mentale tilstand. Kroppene våre er anspente på disse skarpe lydene, og vi sliter med å holde oss rolige eller avslappede rundt økt støy.

Vi er også utslitte; fibro tretthet betyr at vi er mindre i stand til å forbli sterke og takle disse støyene rasjonelt. Vi har ikke den fysiske styrken eller den mentale styrken til å ignorere lydene som våre ikke-fibro venner kan.

De kjente mestringsstrategiene for fibromyalgi vil hjelpe med dem. Å være godt uthvilt og trene forsiktig er en god måte å prøve å balansere utmattelsen på. Positiv energi i kroppen din gjør deg sterkere og mer i stand til å takle disse belastningene.

Stemmen i hodet ditt

Støy handler ikke alltid om hva som skjer rundt deg – noen ganger handler det om hva som skjer inne. Stemmen i hodet mitt er støy jeg ofte kan klare meg uten. Hun er stemmen som skyver meg frem og holder meg gående, men hun er også stemmen som forteller meg at jeg er ubrukelig og holder meg tilbake. Å dempe den støyen er en viktig del av å takle smerter, slik at du kan komme videre, takle bedre og være sterkere.

Meditasjon kan ofte hjelpe med dette, men det kan også opprette et tilfluktssted eller gjemmested. For de av oss som sliter med meditasjon, kan gå til en del av huset eller et sted i ditt nærmiljø som gir deg en følelse av ro og fred kan bidra til å dempe støyen i hodet ditt.

Finn god støy

Ikke all støy er dårlig. Noen ganger kan den tikkende klokken eller brummen til avfukteren (to irriterende lyder jeg sliter med mens jeg skriver denne artikkelen) skape mer frustrasjon, distraksjon eller smerte enn støyen fra TV eller radio.

Finn en stasjon du liker å høre på eller et musikkstykke du elsker, og bruk den som en måte å blokkere de mer negative lydene på. Noen ganger kan en persons støy være lyden som letter en annens smerte.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *