Sigarettrøyking og fibromyalgi

Par Adrienne Dellwo  Revu médicalement par David Ozeri, MD

Røyker du sigaretter eller tygger tobakk? Når du har fibromyalgi , kan tobakksbruk ha enda større helserisiko enn du trodde. Flere studier har vist at tobakkbruk er assosiert med verre fibromyalgi-symptomer. Røyking kan også være en risikofaktor for å utvikle denne tilstanden.

kvinne røyker

Samtidig hevder personer med fibromyalgi ofte at røyking hjelper dem å takle fibromyalgiasmerter. Hva forteller studiene oss, og hvordan kan du bruke denne informasjonen til å forbedre helsen din?

Forstå fibromyalgi

Fibromyalgi er en frustrerende tilstand preget av utbredt smerter i muskel- og skjelettet, ømhet og tretthet. I tillegg til fysiske symptomer, kan fibromyalgi påvirke humør, stressnivå og atferd som røyking. I motsetning til leddgikt, er ikke fibromyalgi preget av betennelse, og tilstanden blir noen ganger referert til som en type revmatisme av bløtvev.

Mens fibromyalgi ikke involverer betennelse, har studier funnet endringer i noen hormoner, nevrotransmittere i hjernen, og en økning i stoff P (smertefaktor) hos noen mennesker med tilstanden. Siden tobakk også kan påvirke nevrotransmittere samt ha hormonelle påvirkninger, er muligheten for at røyking kan påvirke sykdomsforløpet, viktig å gjennomgå.

Hvordan røyking påvirker fibromyalgi-symptomer

På dette tidspunktet har vi nå flere studier som antyder at røyking kan forverre symptomene på fibromyalgi. Vi vil gjennomgå noen av funnene, og deretter snakke om de underliggende mekanismene som kan være ansvarlige. Generelt sett har imidlertid studiene blitt blandet i funnene deres.

  • En Mayo Clinic-studie fra 2009 fant at tobakkbruk hos personer med fibromyalgi var knyttet til større smerteintensitet, høyere score på Fibromyalgi Impact Questionnaire, færre gode dager generelt og mer savnet arbeid.
  • En annen studie fra 2009 fant at noen symptomer på fibromyalgi var verre hos mennesker som røykte, inkludert alvorlighetsgraden av kronisk utbredt smerte, hyppigheten av ikke-restaurerende søvn , hyppigheten av  parestesier (rare nervesensasjoner) og tilstedeværelsen av angst og depresjon . Merket var at en fjerdedel av disse menneskene var “røykere”, folk som hadde sluttet å røyke og begynte å røyke igjen, tilsynelatende for å takle symptomene sine. Sammenlignet med personer med revmatoid artritt, var det mer sannsynlig at personer med fibromyalgi røk. I tillegg var utdanningsnivåene høyere hos røykere med fibromyalgi enn ikke-røykere i denne studien. Det er klart det ikke bare er mangel på utdanning som er i arbeid her.
  • En studie fra 2011 fant at personer med fibromyalgi som røykte hadde flere  ømme poeng og var mer sannsynlig å være deprimerte (bare kvinner).

Røyking som en mulig årsak til fibromyalgi

De fleste studier hittil ser på effekten av røyking på symptomer på fibromyalgi. Hva vet vi om røyking som en mulig risikofaktor for utvikling av fibromyalgi i utgangspunktet? En  studie fra 2010  stilte dette spørsmålet, selv om det bare så på kvinner. Røyking så ut til å være en risikofaktor for utvikling av fibromyalgi ved at de som røkte var 2,37 ganger mer sannsynlige for å utvikle fibromyalgi enn de som ikke røyker.

Når man ser på studier som dette, er det viktig å påpeke forskjellen mellom korrelasjon og årsakssammenheng. Fordi noe henger sammen på denne måten, betyr ikke det at det er en årsak. Et ofte sitert eksempel er det å spise is og drukne. De som spiser iskrem kan være mer sannsynlig å drukne, men vanlig er at begge aktivitetene vanligvis skjer om sommeren. Iskrem gir ikke drukning. Ytterligere studier vil måtte gjøres for å evaluere om røyking helt klart er en risikofaktor for fibromyalgi. I denne studien var utviklingen av fibromyalgi også forbundet med å ha en historie med hyperemesis gravidarum (alvorlig morgenkvalme i svangerskapet).

Røyking, fibromyalgi og funksjonsnedsettelser

I tillegg til en forverring av smerte, ser det ut til at de som røyker og også har fibromyalgi, har større funksjonsnedsettelser, med andre ord en redusert evne til å utføre sine aktiviteter i dagligliv og arbeid.

Smerte, røyking og fibromyalgi

Hvordan kan røyking ha effekt på smerter hos personer med fibromyalgi? Vi vet at røyking har en effekt på biokjemiske traséer i sentralnervesystemet, og at fibromyalgi er en tilstand preget av dysfunksjon i sentralnervesystemet. Forskere har foreslått forskjellige teorier om denne koblingen.

Vi vet at røyking stimulerer nikotinreseptorer i hjernen og hemmer et kjemikalie kjent som leptin. Sammen kan dette jobbe for å deregulere måten hjernen og det endokrine systemet reagerer på smerte. Noen mener at dereguleringen av balansen mellom leptin og et annet kjemisk stoff kjent som nevropeptid Y kan være en viktig mekanisme for smerter i fibromyalgi. Andre foreslår at lave nivåer av IGF1 kan være ansvarlige, da smerter kan forbedre seg ved røykeslutt. Det er tydeligvis mye mer forskning som skal gjøres, både for å bedre forstå forholdet mellom røyking og fibromyalgi og kanskje gjennom denne forståelsen lære om bedre måter å behandle tilstanden på.

Som nevnt tidligere (og nedenfor), begynner noen mennesker å røyke igjen etter en diagnose eller føler at røyking hjelper dem å takle tilstanden. Vi vet at  utbredelsen av røyking hos mennesker med kroniske smerter  ikke har gått ned som i befolkningen generelt, noe som antyder at røyking kan påvirke biokjemiske veier på mer enn en måte.

Pasientens oppfatning av effekten av røyking på fibromyalgi

Vi har sett på hva de begrensede studiene til dags dato har vist om røyking og fibromyalgi, men hva tror de som lever med fibromyalgi? En studie fra 2016 tok for seg spørsmålet om hvordan mennesker som lever med fibromyalgi tror røyking påvirker sykdommen deres.

De fleste følte ikke at røyking hadde innvirkning på de fysiske symptomene deres (som smerter), men følte at røyking hjalp dem med å takle sykdommen. Flertallet av menneskene i studien rettferdiggjorde sin røyking ved å si at det hjalp dem med å takle smerte (69 prosent), var en distraksjon (83 prosent), hjalp dem med å slappe av (77 prosent), reduserte følelsesmessig nød og frustrasjon (83 prosent), eller hjalp til med tristhet (54 prosent).

Når de ble spurt spesifikt om effekten av røyking på smertene sine, merket de som bare var mildt eller moderat avhengige av tobakk ikke stor forskjell i smerter, depresjon eller angst. Hos de som var moderat til sterkt avhengige, følte imidlertid mange at røyking hjalp med smertene deres.

Disse studiefunnene er viktige å ta opp. Vi vet at røyking ikke er sunt, og studier ovenfor antyder at det forverrer smerter med fibromyalgi. Men de som føler at røyking hjelper smertene deres, vil være mindre tilbøyelige til å ville slutte. Ved å kombinere dette med kunnskapen om at de med kroniske smerter generelt sett har mindre sannsynlighet for å sparke vanen enn de uten kroniske smerter, indikerer det at emnet i denne artikkelen trenger ytterligere studier.

Slutter å røyke

Studier til dags dato har funnet at røyking kan forverre fibromyalgismerter, men mange mennesker med fibromyalgi tror røyking hjelper dem med å takle. Det er ikke mangel på utdanning av farene ved røyking. Kanskje utforsking av sunnere mestringsmekanismer er av største betydning for å hjelpe røykere med sykdommen bedre å takle, slik at de kan takle tilstrekkelig med røykeavvenning.

Å slutte å røyke er ikke lett. Å vurdere viktigheten av røykeslutt er en god start, sammen med å oppnå riktig tankesett. Å lære om mestringsstrategier for å redusere stress er viktig for alle som vurderer å slutte, men spesielt nøkkel med fibromyalgi. Med mestringsstrategier på plass, sjekk ut verktøykassen for å slutte å røyke for å lære hvordan du kan forberede deg selv på vellykket avslutning, og forhåpentligvis mindre smerte.

Bunnlinjen

Vi begynner akkurat å lære om den mulige rollen som røyking som en vane som forverrer smerter i fibromyalgi og kan være en risikofaktor for sykdomsutviklingen i utgangspunktet. Studier vi har koblet røyking med mer smerte og redusert fysisk fungering, og det er biokjemiske mekanismer som kan beskrive noe av forholdet.

Samtidig bruker mange mennesker med fibromyalgi og kroniske smerter generelt røyking som en mestringsmekanisme. Gitt viktigheten av å stoppe røyking av så mange grunner, vil det å sannsynligvis sørge for at du har gode mestringsstrategier på plass, hjelpe deg med å gjøre din neste “slutte” til en vellykket avslutning.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *