Fibromyalgi blodprøve: Hvordan diagnostiseres fibromyalgi?

Fibromyalgi blodprøve: Hvordan diagnostiseres fibromyalgi?

Da jeg først ble syk for mer enn ti år siden, tålte jeg over et år med tester og fysiske undersøkelser, noe som viste seg å være fruktløst når jeg skulle identifisere hva som var galt med meg. Til slutt, i desperasjon mens jeg var på ferie på Kypros, bestilte jeg en avtale med en privat konsulent der som raskt anerkjente at jeg hadde fibromyalgi.

Hun brukte den 11 anbuds- / triggerpunkter-testen for å hjelpe henne med å danne en diagnose. Denne testen ble formulert basert på konseptet om at når en lege trykker forskjellige forhåndsbestemte områder av kroppen med en finger, vil personer med fibromyalgi rapportere smerter eller ømhet i minst 11 poeng.

Denne testen er i stor grad erstattet av mer nøyaktige diagnostiske metoder og tester , inkludert blodprøver av fibromyalgi. Disse nyere testene skal bidra til å unngå feildiagnostisering eller bekrefte en diagnose som er stilt ved hjelp av den gamle 11-punkts testen eller metoden for eliminering.

Hva er fibromyalgi?

Fibromylagia (FM), også kjent som Fibromyalgiasyndrom (FMS) er en ganske mystisk, langsiktig tilstand. Hvem som helst kan utvikle fibromyalgi i alle aldre, men det rammer vanligvis rundt syv ganger så mange kvinner som menn, og det utvikler seg oftest mellom 30 og 50 år.

Noen mener det er forårsaket av en kombinasjon av genetiske og miljømessige faktorer. Det britiske nasjonale helsevesenet rapporterer at det antas å være relatert til unormale nivåer av visse kjemikalier i hjernen og endringer i måten sentralnervesystemet (hjerne, ryggmarg og nerver) behandler smertemeldinger som blir ført rundt i kroppen.

Imidlertid har forskning så langt ikke bevist noen teori endelig.

Personer med fibromyalgi rapporterer vanligvis en rekke symptomer, inkludert kronisk tretthet, smerter, smerter, ubehagelige eller ubehagelige hudfølelser, pinner og nåler, rastløst bensyndrom, muskelstivhet, søvnvansker, hodepine og problemer med å sove.

Fibromyalgi kan gjøre selv den minste berøring smertefull, og det gjør de med tilstanden ekstremt følsomme for smerter. For eksempel kan en stubbetå gjøre vondt mer og lenger enn for noen uten FM.

Noen mennesker med fibromyalgi opplever også fordøyelsesproblemer som oppblåsthet, magesmerter eller irritabelt tarmsyndrom (IBS).

Problemer med kognitiv prosessering inkludert hukommelse og konsentrasjon er et vanlig symptom på fibromyalgi. Dette blir ofte referert til som “fibro tåke”. Noen mennesker blir følsomme for ting som røyk, sterkt lys og visse matvarer.

Depresjon og angst er også vanlig hos personer med FM, selv om det er en viss debatt om hvorvidt de er symptomer på tilstanden eller utløses av livsstilsbegrensningene som kan komme som et resultat av tilstanden.

Fibromyalgi-symptomer kan bli bedre eller verre for mange som lider; stress, vær, sykdom og overdreven fysisk aktivitet er alle faktorer som kan påvirke alvorlighetsgraden av FM-symptomer.

Det er ingen kur mot fibromyalgi, og behandlingen fokuserer vanligvis på å lindre symptomer. Dette kan innebære livsstilsendringer, rådgivning, kognitiv atferdsterapi, forsiktig trening, smertestillende medisiner og antidepressiva.kan hende du også liker:Finne kolleger med fibromyalgise også:

Diagnostisering av fibromyalgi

Ofte vil leger starte med å utelukke andre forhold som har en lignende presentasjon som fibromyalgi. Selv hadde jeg tester for revmatoid artritt, multippel sklerose og anemi, som alle kom negative tilbake.

Det er tilgjengelig en blodprøve og en annen i utvikling som ikke bare kan hjelpe til med å bedre diagnostisere fibromyalgi, men også bane vei for mer effektive behandlinger og muligens til og med en vaksine.

Lover ny forskning og diagnostiske blodprøver

Forskere ved Ohio State University kunngjorde i 2019 at de tar sikte på å ha en diagnostisk fibromyalgi blodprøve tilgjengelig for leger å bruke i løpet av de neste fem årene.

Studien deres , som først ble publisert i The Journal of Biologisk kjemi i desember 2018, avslører at forskerne mener de har identifisert et biologisk “fingeravtrykk” for fibromyalgi, som kan være avgjørende for å utvikle ikke bare en diagnostisk test, men potensielt effektive behandlinger også .

Ved hjelp av en teknikk som måler energien til molekyler, analyserte forskerteamet blodprøver fra 50 personer med fibromyalgi, 29 personer med revmatoid artritt, 19 personer med artrose og 23 personer med lupus. Selv om disse lidelsene kan ha lignende symptomer, var blodet til de som deltok med fibromyalgi distinkt. Ved å bruke disse unike mønstrene prøvde forskerne deretter å blindt forutsi deltakernes diagnoser. Selv uten å kjenne til den sanne forstyrrelsen deres, var forskerne i stand til å diagnostisere hver studiedeltager nøyaktig, basert på det molekylære fingeravtrykket i blodet.

Det er et amerikansk selskap, FM / a , som har tilbudt en FDA-kompatibel diagnostisk blodprøve med flere biomarkører siden 2012. Selskapet hevder at de kan identifisere fibromyalgi ved å analysere immunsystemets hvite blodlegemer. Teorien bak blodprøven er at personer med FM typisk har veldig lave mengder av spesifikke proteiner (også kjent som cytokiner og kjemokiner) i blodet. Det ser ut til at de med fibromyalgi av en eller annen grunn kan ha en manglende evne til å produsere disse proteinene riktig. Testen måler disse fire cytokiner og kjemokiner.

Testen er tilgjengelig i flere land inkludert USA, Canada, Costa Rica og Australia, og den er dekket av mange amerikanske forsikringsselskaper inkludert Medicare. Testen krever at pasienter slutter å ta en rekke medisiner og kosttilskudd i forkant av å få blod. FM / a krever at de som ønsker å bli testet, skal ha autorisasjon fra sin lege. 250 000 mennesker som har testet positivt ved bruk av FM / en test er for tiden involvert i kampanje 250 , kliniske studier som tar sikte på å avdekke tilstandens genetiske opprinnelse og potensielt utvikle en vaksine og behandlinger.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.