Å gå ut og om med fibromyalgi

Tips for å gå ut med fibromyalgi

Da jeg fikk diagnosen fibromyalgi for ni år siden, så jeg frem og så meg fanget i hjemmet mitt, for redd for å våge meg ut i tilfelle jeg fysisk ikke kunne komme tilbake.

Going Out With Fibromyalgia | Fibromyalgia, Fibromyalgia causes ...

På toppen av de fysiske kampene mine hadde jeg tåke i hjernen så tett at jeg ikke følte meg trygg med å kjøre bilen min, og det ble snart klart for meg hvorfor så mange mennesker i fibro chatterom var arbeidsledige, hjemmebundne og ofte deprimerte.

Som mor med små barn var jeg desperat etter å gjøre livet sitt så normalt som mulig, og på en “god dag” bestemte jeg meg for å regne ut nøyaktig hva som hindret meg i å gå ut, og hvis det var noen liv hacks for å hjelpe meg å overvinne problemene.Annonseresultater for

The Spoon Theory

Jeg elsker skjeeteorien om fibromyalgi. Ved å bruke skjeer som et mål på energi, fordeler du deg et visst antall skjeer for dagen og regner ut hvor mange skjeer det bruker opp for å fullføre visse oppgaver.

La oss si at jeg har 10 skjeer. På en dårlig dag å komme seg ut av sengen og ta en dusj kan det ta fire skjeer, å kle seg tar to skjeer og tilberede frokosten tar en ny skje. Det er sju skjeer borte allerede, så jeg vet at en tur til supermarkedet nesten helt sikkert kommer til å ta meg over skje-tildelingen for dagen.

Finn snarveier

Så jeg bygger inn snarveier. Jeg grøfter dusjen og erstatter den med en vask, ved bruk av ansiktsservietter om nødvendig. Tørrsjampo er min nye beste venn siden moderne merkevarer er lette og enkle å bruke, i motsetning til de kløende kløende blandingene fra årene som har gått.

Mote

Jeg har tilpasset garderoben min til å inkludere oppblussingsantrekk. Dette inkluderer trekkbukser og skjørt, løsere topper uten festemidler (fingrene mine nekter å gjøre fiddly festinger på dårlige dager) og mine personlige livreddende, enkle sko. Jeg er en stor fan av behagelige muldyr, tresko og flip-flops – alle typer sko som ikke krever at jeg bøyer meg ned eller bruker hendene mine til å feste eller passe.

Mote trenger ikke å lide; det er så mange buksestiler – flytende, sigarett- eller haremstil – i en rekke mønstre og myke stoffer tilgjengelig at jeg kan føle meg like komfortabel som i pyjamas, men fremdeles ser ut som jeg har gjort en innsats.

Kjøring

Når det gjelder å faktisk gå ut med fibromyalgi, var den største nøkkelen til min frihet beslutningen om å bytte bilen vår med manuelle gir for en automatisk, noe som betyr at den faktiske kjøremekanismen er nesten idiotsikker.

Dette hjelper selvfølgelig ikke min dårlige erindring av veibeskrivelse – eller til og med dit jeg er ment å være på vei – under en oppblussing, så jeg pleier å be noen andre om å kjøre bil eller ta en venn eller familiemedlem med meg for å beholde meg på rett vei. Hvis du ikke klarer det, er en GPS som gir verbale retninger viktig.

Jeg foretrekker å ta noen med meg når det er mulig, for det kan være til stor hjelp, selv om jeg bare hopper til supermarkedet. En stor venn av meg instruerte meg til å sende henne tekst hver gang jeg er klar over at noe i skapene mine trenger å pakke på nytt, eller hvis jeg har en gave eller noe til barna å kjøpe – nå har hun en liste slik at hun kan hjelpe meg med å handle. Hun fungerer som mitt minne.

Planlegger

Jeg planlegger turer ut mye som jeg gjorde da jeg hadde en baby. Jeg bygger inn regelmessige hvilestopp og mat- og drikkepauser, så jeg ikke blir for sliten. Jeg har en trukket handlekurv med nedfelt sete, så jeg slipper å bære tunge vesker og kan hvile mens jeg står i kø for å betale. Det kan se litt “eldre ut”, men hvis det gjør forskjellen mellom å kunne gå ut eller ikke, bryr jeg meg ikke.

Alle som har blitt diagnostisert med en kronisk utmattelse eller en smertetilstand av en hvilken som helst type, vil kjenne uttrykket “tempo selv”, men jeg har funnet ut at for å unngå en fullstendig nedbrytning som lar meg ligge i evigheter, må jeg gjøre akkurat det.

La tid få hvile

Hvis jeg vet at jeg skal handle skoleuniformer eller nye gardiner eller hva som helst, tillater jeg en hviledag før og etterpå. Store begivenheter som et bryllup eller en konferanse skriver jeg faktisk av hele uken etterpå. Hvis det viser seg at hendelsen ikke utløser en oppblussing, kan jeg forsiktig gjenoppta det normale livet – uansett hva det er!

På denne måten hvis fibro pixies blir ekle og jeg synes jeg er utslitt, tåkete eller har smerter, trenger jeg ikke å gi folk ned ved å avbryte. Ordene “fibroavhengig” er i ordforrådet mitt like mye som “væravhengig” og “økonomiavhengig” er for ikke-syke.

Husk at fibro pixies kan være utspekulerte, og du kan våkne opp morgenen etter en tur du var sikker på at ville slå deg tilbake, men oppdager at du føler deg bra. Du spretter og berømmer lykken bare for å finne hammerfallet en dag eller to senere. Dette er grunnen til at jeg avskriver en hel uke!

Konklusjon

Nesten et tiår etter diagnosen finner jeg ut at jeg kan leve et nesten normalt liv ved å bruke disse livshakkene. Jeg må være frimodig og av og til på festen be om en pute, eller å bevege meg i stedet for å sitte timer i en stol jeg vet vil utløse smerter og stivhet, men med litt mot og en god plan føler jeg at jeg endelig kommer til takler et liv med fibromyalgi.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.