Hvordan overleve varmt vær med fibromyalgi og ME / CFS?

Av  Adrienne Dellwo

Varmt eller varmt vær kan være skatterende for de av oss med fibromyalgi (FMS) og kronisk utmattelsessyndrom (ME / CFS), selv når temperaturene er ekstreme nok til å plage de fleste. Du kan finne deg selv overopphetet, svette rikelig, med hendene og føttene pustende opp og smertene og trettheten din går gjennom taket.

Så hva ligger bak dette symptomet? Hvorfor plager varmen oss og får så mange symptomer til å sparke opp?

For det første skyldes det at mange av oss har temperaturfølsomhet for enten varme, kulde eller begge deler. Vi har en større fysiologisk respons på temperatur enn andre mennesker. 1

Vi vet ikke mye om dette symptomet for øyeblikket, men vi vet nok til å mistenke at det er et resultat av dysfunksjon i det autonome nervesystemet vårt, som er den delen av nervesystemet som omhandler homeostase.

“Homeostase” betyr at kroppen prøver å holde seg stabil og regulert på visse måter. 2 Hjertet ditt slår med en viss hastighet, du puster inn og ut med en viss hastighet, din indre temperatur forblir innenfor visse parametere, etc.

Under disse forholdene ser imidlertid ikke homeostase ut til å gjøre en veldig god jobb med noen ting. 3 Så i utgangspunktet regulerer ikke kroppene våre temperaturen riktig. Resultatet er at vi har en tendens til å bli mer påvirket av omgivelsene våre enn sunne mennesker er.

Dette er ikke et symptom som er lett å behandle. Ingen av våre vanlige behandlinger prøver faktisk å målrette det. Det betyr at vi må lære å styre det på egen hånd. Vi må finne ut hvordan vi kan kjøle oss ned når vi overopphetes, men enda viktigere er det at vi må forhindre at vi blir for varme i utgangspunktet.

Forebygge varmeproblemer

De beste måtene å forhindre å bli for varme på er ganske åpenbare: hold miljøet kaldt og hold deg inne når temperaturen er for høy for komfort. Imidlertid er disse teknikkene ikke alltid mulig, og kan hindre deg i å gjøre mange ting du liker.

I de tidene hvor du ikke kan unngå varmen, tar du deg litt kjølig og tenker deg å holde deg kald. 4 Noen gode måter inkluderer:

 • Holder seg til kald mat og drikke
 • Ved hjelp av en paraply for skygge
 • Bruk et visir i stedet for en hatt (slik at kroppsvarmen din kan spre seg gjennom hodet i stedet for å bli fanget der)
 • Iført løstsittende klær laget av pustende stoffer
 • Unngå varme bad eller dusj, eller skyll med kaldt vann før du kommer deg ut
 • Unngå hår styling produkter som bruker varme, for eksempel blåstørkere eller flat strykejern

Noen mennesker med disse forholdene opplever at dusjer er en dårlig idé, på grunn av varmen og flere andre faktorer.

Du må sannsynligvis begrense aktivitetsnivået uansett på grunn av sykdommen din, men vær spesielt forsiktig for å begrense hvor aktiv du er i et varmt miljø.

Kjøler seg ned

Når du blir overopphetet, vil du sannsynligvis føle deg bedre hvis du kan avkjøle deg med en gang. 5 Vi har en tendens til å ha det vanskeligere med dette enn andre mennesker.

Når du er hjemme, kan du bli hjulpet av ting som ispakker, kalde komprimeringer eller vaskekluter eller å suge føttene i kaldt vann.

Du vil også kunne kjøle deg ned når du er borte hjemmefra, og det kan ta litt ekstra forberedelser. 6

Noen ideer inkluderer:

 • Bærer en kjøler med is, ispakker og kald drikke
 • Renn kaldt vann over hendene og / eller spruter det i ansiktet
 • Hold kjøleprodukter på hånden
 • Bruk av lag
 • Ta på deg sandaler eller glidelåsko som ikke trenger sokker

Imidlertid kan vi møte et spesielt problem når det kommer til disse avkjølingsmetodene. Hvis kalde gjenstander er for kalde til at du tåler, kan de føre til en pigg i smerter eller andre symptomer. 7 Det skyldes et symptom som kalles termisk allodynia.

Et spesielt problem: Allodynia

Allodynia er en type smerte som kommer fra noe som normalt ikke ville være smertefullt. 8 Med termisk allodyni, kan temperaturer som ikke skader vev eller til og med plager sunne mennesker føre til ekstreme smerter i oss.

Det betyr at en ispakke på en varm panne kan være en dårlig idé. Prøv mildere metoder, som en kald vaskeklut, slik at du ikke sjokkerer systemet ditt.

Det kan også hende du må bekymre deg for mekanisk allodyni, som er smerter fra noe som beveger seg over huden, og som kan inkludere luft. 9

Det betyr at en vifte eller klimaanlegg som blåser rett på deg også kan utløse betydelige mengder smerte. Hvis du ikke kan la være å være i veien for å blåse luft, kan du bli hjulpet av å dekke huden din med et lett stoff.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *