Is er een verband tussen fibromyalgie en coeliakie?

Geschreven door:  Holly Case

De kans is groot dat u waarschijnlijk iemand kent die een glutenvrij dieet volgt, als u er zelf geen volgt. Hoewel dit dieet op dit moment trendy is, is het al tientallen jaren de belangrijkste behandeling voor mensen met coeliakie. Deze zeer ernstige ziekte zorgt ervoor dat patiënten zelfs geen sporen van gluten kunnen verdragen, een eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, gerst, rogge en spelt. Als je ooit een gistdeeg met tarwe hebt gemaakt, is gluten wat het rekbaar maakt. Maar wat is coeliakie, hoe weet u of u het heeft en is er een verband tussen gluten en fibromyalgie? Lees verder voor meer informatie.

WAT IS CELIAC-ZIEKTE?

Coeliakie is een auto-immuunziekte die de darmen beschadigt wanneer de persoon gluten consumeert. Symptomen kunnen de volgende zijn:

 • buikpijn
 • onverklaarbare bloedarmoede
 • vermoeidheid
 • bot- of gewrichtspijn
 • depressie en angst
 • spijsverteringsstoornissen
 • Veel mensen met coeliakie hebben ook minstens één andere auto-immuunziekte, zoals multiple sclerose, lupus of sclerodermie.
  HOE WORDT CELIAC-ZIEKTE GEDIAGNEERD?De enige wetenschappelijk betrouwbare manier om coeliakie te diagnosticeren, is door middel van een bloedtest. Een positieve bloedtest wordt vervolgens bevestigd met een vervolgbiopsie van de darmen. Als u denkt dat u coeliakie heeft, moet u de tests laten uitvoeren voordat u een glutenvrij dieet volgt, omdat het dieet vals-negatieve resultaten kan geven.
 • Veel mensen merken echter dat ze gluten niet verdragen door een challenge-test uit te voeren. Om een ​​challenge-test te doen, moet u de gluten gedurende ten minste twee of drie weken volledig uit uw dieet verwijderen. Probeer vervolgens opnieuw gluten te consumeren om te zien of u zich erger voelt. Dit kan duiden op een voedingsintolerantie die minder ernstig is dan coeliakie of een allergie.
  WAT IS HET VERBAND MET FIBROMYALGIE?Fibromyalgie is een veel voorkomende verkeerde diagnose van coeliakie omdat veel van de symptomen zo op elkaar lijken. Artsen zijn opgeleid om eerst naar de meest voorkomende verklaring te zoeken en fibromyalgie komt veel vaker voor dan coeliakie. Een onderzoek uit 2015  in  Rheumatology International  wees uit dat er daadwerkelijk een gedocumenteerd verband bestaat tussen coeliakie en fibromyalgie, hoewel het niet vaststelt dat de een de ander veroorzaakt.De twee ziekten hebben echter veel symptomen en kenmerken gemeen, waaronder vermoeidheid, bloedarmoede en spijsverteringsstoornissen. Zowel fibromyalgie als coeliakie kunnen in verband worden gebracht met het prikkelbare darm syndroom. Gluten en fibromyalgie lijken een verband te hebben.KAN EEN GLUTENVRIJ DIEET FIBROMYALGIE HELPEN?Veel mensen geloven dat fibromyalgie verband houdt met voedingsintoleranties. Glutenintolerantie is een van de meest genoemde boosdoeners voor spijsverteringsproblemen en algehele pijn. Uit het hierboven genoemde onderzoek uit 2015 bleek echter ook dat veel mensen met fibromyalgie een niet-coeliakie-vorm van glutenintolerantie hebben. Als gevolg hiervan kunnen fibromyalgiepatiënten last hebben van minder pijn en ongemak als ze een glutenvrij dieet volgen.Het consumeren van gluten kan een ontstekingscyclus veroorzaken in het spijsverteringsstelsel. Dit ontstekingsproces kan leiden tot enkele van de meest pijnlijke symptomen van fibromyalgie. Hoewel het wordt veroorzaakt door een ontstekingsproces, vinden de meeste fibro-patiënten dat ontstekingsremmende medicijnen zoals Aleve of Advil geen pijnverlichting bieden.Het is altijd de moeite waard om een ​​glutenvrij dieet te volgen als uw fibromyalgie niet goed genoeg op andere therapieën reageert. Glutenvrij gaan kan een beetje een uitdaging zijn, vooral in het begin als je je aan het dieet aanpast. Maar veel mensen vinden dat de symptoomverlichting de moeite waard is. Het opgeven van gluten- en fibromyalgie-verlichting lijkt een goede afweging.TIPS OM GLUTENVRIJ TE GAANVerwijder de volgende voedingsmiddelen als u glutenvrij probeert te worden:
  • Levensmiddelen die tarwe- of tarwemeel bevatten, inclusief brood, pasta, tarwezemelen, tarwekiemen en koekjes en crackers. Veel producten in uw supermarkt zijn bestempeld als glutenvrij, dus u hoeft zich niet neer te leggen bij een broodvrij leven. Veel mensen die gevoelig zijn voor gluten zijn echter ook gevoelig voor andere granen, dus het is een goed idee om glutenvrije producten te minimaliseren terwijl je een glutenvrije uitdaging doet.
  • Voedingsmiddelen die andere problematische granen bevatten, zoals gerst en rogge.
  • Van tarwe afgeleide ingrediënten zoals sojasaus, seitan, zoethout, jus en sauzen.
  • Pas op voor kruisbesmetting. Als u een glutenvrije pizzakorst maakt op hetzelfde oppervlak waar net een glutenbevattende korst is bereid, loopt u waarschijnlijk kruisbesmetting op. Gebruik ook nieuw en apart keukengerei en pannen om glutenvrij voedsel te bereiden.
  Zoek hulp bij uw arts of een voedingsdeskundige voordat u alle gluten opgeeft. Als u gluten opgeeft, houdt dan een logboek bij van uw dagelijkse symptomen om vast te stellen wat het probleem werkelijk is. Gluten en fibromyalgie kunnen in uw geval met elkaar in verband worden gebracht, maar glutenvrij gaan helpt niet iedereen.
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.