Fibromyalgiepijn kan verband houden met disfunctie van het ruggenmerg, zeggen onderzoekers

Volgens een studie met de titel “Verlengde cutane stille periode bij fibromyalgie suggereert centrale sensibilisatie als pathogenese” en gepubliceerd in het tijdschrift PLOS One, kan disfunctie in de verwerking van het ruggenmerg verantwoordelijk zijn voor pijn bij fibromyalgie (FM) -patiënten.

Naast andere bijwerkingen wordt fibromyalgie uitgebeeld door chronische wijdverspreide pijn, maar de oorzaak die verantwoordelijk is voor chronische pijn bij FM is nog steeds vaag. Een recente studie heeft aangetoond dat voor de pathogenese van fibromyalgie centrale pijnversterking de sleutel is. FM-pathogenese, ook wel bekend als “centrale sensitisatie”, is een proces dat wordt gekenmerkt door verhoogde pijn en sensorische verwerking in het ruggenmerg en de hersenen.

De cutane stille periode (CSP), een spinale reflex die wordt geïnterpreteerd door A-delta cutane afferenten die worden gebruikt om pijnverwerking in zowel het centrale als het perifere zenuwstelsel te evalueren, tussen FM-patiënten en normale gezonde controles, werden door de onderzoekers vergeleken. Het aantal mensen dat werd geanalyseerd was 24 fibromyalgiepatiënten (gediagnosticeerd volgens het classificatiesysteem van het American College of Rheumatology uit 1990) en 24 gezonde controles van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht. CSP werd gecontroleerd vanuit de abductor pollicis brevis-spier die aanwezig is in de hand tussen de pols en de basis van de duim met behulp van standaard elektro-diagnostische apparatuur, samen met de parameters van de patiënt waarin statistische informatie, aantal gevoelige punten, visuele analoge schaal en scores voor fibromyalgie beïnvloedt enquêtes werden opgenomen.

Deze bevindingen suggereren dat fibromyalgie in het centrale zenuwstelsel verband houdt met het disfunctioneren van pijnmodulatiemechanismen. Volgens de studie van onderzoekers was er ook geen verband tussen CSP en klinische parameters zoals VAS-score, K-FIQ-score, leeftijd en lengte, die vragen stelt over het al dan niet gebruiken van CSP om de ernst van de aandoening te onderzoeken. In feite benadrukken onderzoekers dat extra beoordelingen nodig zijn om aanvullend de relatie tussen CSP-parameters en klinische informatie te beoordelen.

De auteurs schrijven in hun rapport: “Concluderend kan disfunctie van supraspinale controle verantwoordelijk zijn voor pijn bij FM, wat aanvullend bewijs levert dat centrale sensibilisatie ten grondslag ligt aan de pathogenese van de ziekte,”

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.