Hvilke andre forhold kan du ha med fibromyalgi?

Fibromyalgi forekommer ofte samtidig med andre kroniske sykdommer, og det er viktig å behandle så mange av disse som mulig. 4  Dette vil forbedre din generelle helse og redusere andre forhold som forverrer symptomer på fibromyalgi. Vanlige komorbide tilstander inkluderer autoimmune lidelser, andre smerterelaterte tilstander, Lyme sykdom, irritabel tarm syndrom (IBS), Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, genetiske tilstander som Ehlers-Danlos syndrom, psykiske helsetilstander og mer.

Autoimmune forhold

Før legene virkelig begynte å forstå fibromyalgi, trodde de at det var en autoimmun tilstand, som er forårsaket når immunforsvaret blir forvirret og angriper sunne celler i kroppen din. I stedet for å produsere antistoffer for å beskytte systemet ditt, skaper immunforsvaret ditt autoantistoffer som angriper sunt vev og forårsaker problemer. 22

Etter mer forskning fant leger at fibro ikke er forårsaket av et vanvittig immunsystem, selv om immunforsvaret ditt er involvert i en viss kapasitet. Imidlertid har mange mennesker en overlappende autoimmun tilstand i tillegg til fibromyalgi, inkludert lupus og revmatoid artritt. Noen ganger kan symptomene se like ut.

lupus

Lupus er en autoimmun tilstand som kan påvirke alle deler av kroppen din, inkludert hud, ledd eller organer. 22  Tilstanden kan “imitere” andre kroniske sykdommer fordi mange av symptomene overlapper hverandre – utmattelse, leddsmerter og hevelse, følsomhet for lys, utslett i ansiktet og fingrene blir hvite eller blå når de er kalde. Som fibromyalgi er det ikke en eneste test som kan diagnostisere lupus, så legen din vil sannsynligvis stole på din sykehistorie, en serie blodprøver for å se hva immunforsvaret ditt kan være opp til og andre medisinske tester.

Leddgikt

Regnet som den vanligste autoimmune leddgiktstilstanden, fører revmatoid artritt (RA) til smerter og hevelse i de små leddene i håndledd, hender og føtter. 5  Vanligvis vil stivheten i leddene være tydeligst om morgenen. Du kan også ha andre symptomer som feber i lav grad, mangel på energi eller tap av matlyst. RA diagnostiseres vanligvis ved hjelp av en kombinasjon av blodprøver, røntgenbilder og ultralydbilder sammen med en fysisk undersøkelse og medisinsk historie.

Sjögrens syndrom

Sjögrens syndrom er en autoimmun tilstand som du sannsynligvis vil ha sammen med en annen autoimmun tilstand som revmatoid artritt. 18  Det er også vanlig blant personer med fibromyalgi. De viktigste symptomene på Sjögrens inkluderer tørre eller brennende øyne eller en munntørrhet fordi det ofte påvirker rive- og spyttkjertlene dine. Når Sjögrens syndrom oppstår med en annen revmatologisk tilstand (som lupus, revmatoid artritt eller fibromyalgi), blir det referert til som “sekundært” Sjögrens syndrom.

Fordøyelsesforhold

Selv om et av de største symptomene på fibromyalgi er smerter, kan tilstanden også påvirke fordøyelsessystemet. Ditt autonome nervesystem – den delen av kroppen din som er ansvarlig for å regulere automatiske kroppsfunksjoner – styrer fordøyelsessystemet. Når du er i kamp-eller-fly-modus, omdirigerer det sympatiske nervesystemet energi til dels ved å sette en pause på fordøyelsen.

Når systemet ditt er ute av faremodus, vil normalt det parasympatiske nervesystemet ta over og fordøyelsen går tilbake til det normale. Imidlertid blir denne prosessen ofte avbrutt når du har fibromyalgi. Som et resultat kan du oppleve en rekke fordøyelsessykdommer som noen ganger er omtalt av leger som “somatisk dysfunksjon.”

GERD (Acid Reflux)

Gastroøsofageal reflukssykdom (GERD eller acid reflux) skjer når syrer eller annet innhold i magen reiser ut og opp i spiserøret. 9  Dette gir en brennende følelse i brystområdet. Det er følelsen av halsbrann, men du kan også oppleve astma, kvalme, sår hals eller oppkast, spesielt når det er kronisk. Det kan ofte behandles med medisiner eller resepter uten medisin fra legen din.

Irritabelt tarmsyndrom (IBS)

Irritabelt tarmsyndrom (IBS) handler om hva du kan forvente basert på navnet – forstyrrelser i fordøyelsesprosessen som kan forårsake urolig mage, forstoppelse og diaré. 3  Den eksakte årsaken til IBS er ikke godt forstått, og vanligvis stiller en lege en diagnose basert på en gjennomgang av din sykehistorie og symptomer. IBS endrer måten musklene i tykktarmen trekker sammen og fører ikke til skade i fordøyelseskanalen, som er det som skiller det fra inflammatorisk tarmsykdom. 23

Crohns sykdom

Crohns sykdom er en type inflammatorisk tarmsykdom (IBD) som forårsaker symptomer som fordøyelsessmerter, blødning, diaré, forstoppelse og tilsynelatende ikke-relaterte symptomer som feber, vekttap eller tretthet. 21  Crohns oppstår når immunforsvaret ditt feilaktig angriper sikre bakterier i mage-tarmkanalen (GI-kanal) og forårsaker skade.

Med Crohns er området i mage-tarmkanalen vanligvis påvirket ileum, slutten av tynntarmen. Begynnelsen på kolon kan også være involvert, og ytterligere skade kan oppstå hvor som helst langs GI-kanalen. 21  Tilstanden kan blusse opp og gå inn i remisjon, men du kan fremdeles oppleve symptomer selv når du teknisk er i remisjon.

Ulcerøs kolitt

I likhet med Crohns er ulcerøs kolitt en inflammatorisk tarmsykdom (IBD) der immunforsvaret angriper ikke-skadelige celler og mat i fordøyelsessystemet. Dette fører til kronisk betennelse som forårsaker skade i tykktarmen, spesielt magesår i slimhinnen i tykktarmen. 23  Hvis du har ulcerøs kolitt, kan du oppleve diaré, blod i avføringen, trange magesmerter og lav energi eller tretthet. Du kan ha perioder med nesten ingen tegn på tilstanden og deretter få et bluss når alle symptomene kommer tilbake.

Fibromyalgi og smerte er nært beslektet, så du er sannsynligvis ikke overrasket over å lære andre smerteforhold kan være både et symptom på fibromyalgi eller en egen tilstand. Dette kan omfatte migrene, myofascial smertsyndrom eller temporomandibular joint dysfunction (TMJ), som er ganske vanlige når du har fibro.

migrene

Migrene er teknisk definert som å ha minst fem “uprovoserte” hodepine som varer fire til 72 timer hver i løpet av livet som er alvorlige nok til at du ikke kan gjøre din vanlige rutine. 15  De klassiske symptomene inkluderer kvalme og følsomhet for lys eller lyd. Hvis du lever med migrene, vet du sannsynligvis at denne definisjonen er litt smal.

Noen mennesker med kronisk migrene vil ha mange hver måned, og milde til moderate migrene kan noen ganger vare i flere dager. Det antas at migrene er et resultat av ekstra følsomhet i nervene i nervesystemet. 15  Disse nevronene kan utløses av eksterne endringer som temperaturen eller indre endringer som et hormonnivåfall, som deretter resulterer i migrene.

Du kan også oppleve migrene med aura, som forekommer for omtrent 20 til 25 prosent av de som har migrene, men ikke nødvendigvis hver gang. 15  Aura skjer vanligvis før et migreneinfarkt og inkluderer sanseforstyrrelser som å se gnister, prikker eller taggete linjer til prikking på den ene siden av kroppen eller vanskeligheter med å snakke tydelig, som kalles forbigående afasi. 19  Det er også mulig å ha bare aurasymptomer eller migrene uten smerter. 15

Myofascial smertsyndrom

Fibromyalgi og myofascial smertsyndrom kan se ut til å være veldig like. 14  Det er også mulig å ha begge deler samtidig. Imidlertid er den subtile forskjellen mellom de to ømme punkter (fibromyalgi) og triggerpunkter (myofascial smertesyndrom), selv om du vil høre begge begrepene brukes om hverandre.

Når du har fibro, føler du smerter i ømme områder på kroppen din på ømme punkter. 14  Med myofascial smertesyndrom kan du føle smerter i lignende områder i musklene, men disse smertepunktene er faktisk en trigger – smerter på utløsningsstedet setter også i gang smerter på andre punkter i kroppen din på grunn av bånd langs muskelfibrene. Myofascial smertsyndrom forårsaker også stivhet, muskelsvakhet og begrenset bevegelsesområde.

Temporomandibular Joint Dysfunction (TMJ)

Temporomandibular joint dysfunction (TMJ) er en generell kategori av problemer du kan ha med leddene som hengsler kjeven din, som er rett foran ørene dine. 16  Noen av de vanligste symptomene inkluderer ansiktssmerter, kjevesmerter eller stivhet og øreverk. TMJ kan også forårsake øresus, også kalt tinnitus. 17  Husk tinnitus kan være dens egen tilstand, vanligvis forbundet med hørselstap, eller et symptom på TMJ.

Genetiske forhold

Hvis du lever med en annen genetisk tilstand, som Ehlers-Danlos syndrom eller en mitokondriell sykdom eller lidelse, kan du også få diagnosen fibromyalgi. Noen ganger kan det være vanskelig å skille disse forholdene fra hverandre fordi mange av symptomene dine kan overlappe hverandre. Ofte kan genetiske tilstander diagnostiseres med testing, i motsetning til fibro, som ikke har en endelig test ennå.

Ehlers-Danlos Syndrome (EDS)

Ehlers-Danlos syndrom er en genetisk tilstand som påvirker bindevevet i kroppen din. Det påvirker kollagengenene dine, en type proteiner som utgjør bindevev, som er over hele kroppen din, inkludert huden, leddbåndene og til og med beinene dine. 20  Det er 13 forskjellige typer Ehlers-Danlos syndrom, men den vanligste typen er hypermobile Ehlers-Danlos syndrom (hEDS). Hypermobile EDS fører til at du har løse eller fleksible ledd som løsner lett og tøyelig hud, sammen med andre symptomer som kan forårsake kroniske smerter som fibromyalgi.

Mitokondriesykdom / lidelse

Mitokondriesykdom (eller lidelse) er en genetisk tilstand som påvirker mitokondriene i cellene dine – den delen av cellene dine som genererer energi. Hvis du har denne tilstanden, kan du oppleve følelser som ligner på fibromyalgi som muskelsmerter, svakhet, problemer med å tenke og andre kognitive vansker, fordøyelsesproblemer og anfall. Mitokondriesykdom er progressiv og vanskelig å diagnostisere og behandle. 1

Andre forhold

De som lever med fibromyalgi rapporterer også en rekke andre kroniske sykdommer, for eksempel kronisk utmattelsessyndrom, Lyme-sykdom eller hypotyreose som har mange av de samme smertesymptomene som fibromyalgi. Noen av dem er også vanskelige å diagnostisere, og det kan ta tid for deg og legen din å bestemme nøyaktig hvilke forhold du opplever.

hypotyreose

Hypotyreose er en tilstand legen din vil utelukke før du stiller en fibromyalgi-diagnose fordi den kan se så lik fibro ut. Når skjoldbruskkjertelen er hypoaktiv, produserer den ikke nok hormoner, noe som bremser hele systemet. 12  Dette fører til symptomer som tretthet, føles kaldere enn vanlig, blir glemme, føler deprimerte og andre symptomer. Hypotyreose kan diagnostiseres med en vanlig blodprøve.

Myalgisk encefalomyelitt / kronisk utmattelsessyndrom (ME / CFS)

Myalgisk encefalomyelitt / kronisk utmattelsessyndrom (ME / CFS) er nesten som en fettertilstand til

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *