Welke andere aandoeningen kunt u hebben met fibromyalgie?

Fibromyalgie komt vaak tegelijkertijd voor met andere chronische ziekten, en het is belangrijk om er zoveel mogelijk van te behandelen. 4  Dit zal uw algehele gezondheid verbeteren en andere aandoeningen verminderen die fibromyalgiesymptomen verergeren. Veel voorkomende comorbide aandoeningen zijn auto-immuunziekten, andere pijngerelateerde aandoeningen, de ziekte van Lyme, het prikkelbare darm syndroom (IBS), de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, genetische aandoeningen zoals het Ehlers-Danlos-syndroom, psychische aandoeningen en meer.

Auto-immuunziekten

Voordat artsen fibromyalgie echt begonnen te begrijpen, dachten ze dat het een auto-immuunziekte was, die wordt veroorzaakt wanneer uw immuunsysteem in de war raakt en gezonde cellen in uw lichaam aanvalt. In plaats van antilichamen aan te maken om uw systeem te beschermen, maakt uw immuunsysteem auto-antilichamen aan die gezonde weefsels aanvallen en problemen veroorzaken. 22

Na meer onderzoek ontdekten artsen dat fibro niet wordt veroorzaakt door een slordig immuunsysteem, ook al is je immuunsysteem op een of andere manier betrokken. Veel mensen hebben echter naast fibromyalgie ook een overlappende auto-immuunziekte, waaronder lupus en reumatoïde artritis. Soms kunnen de symptomen er hetzelfde uitzien.

Lupus

Lupus is een auto-immuunziekte die elk deel van uw lichaam kan aantasten, inclusief uw huid, gewrichten of organen. 22  De aandoening kan andere chronische ziekten ‘imiteren’ omdat veel van de symptomen elkaar overlappen – vermoeidheid, gewrichtspijn en zwelling, gevoeligheid voor licht, huiduitslag en uw vingers die wit of blauw worden als ze koud zijn. Net als fibromyalgie is er geen enkele test die lupus kan diagnosticeren, dus uw arts zal waarschijnlijk vertrouwen op uw medische geschiedenis, een reeks bloedonderzoeken om te zien wat uw immuunsysteem aan het doen is en andere medische tests.

Reumatoïde artritis

Beschouwd als de meest voorkomende auto-immuunartritisaandoening, leidt reumatoïde artritis (RA) tot pijn en zwelling in de kleine gewrichten in uw polsen, handen en voeten. 5  Gewoonlijk zal de stijfheid in uw gewrichten ‘s ochtends het duidelijkst zijn. U kunt ook andere symptomen hebben, zoals lichte koorts, gebrek aan energie of verlies van eetlust. RA wordt meestal gediagnosticeerd met behulp van een combinatie van bloedonderzoeken, röntgenfoto’s en echografiebeelden, samen met een lichamelijk onderzoek en medische geschiedenis.

Syndroom van Sjogren

Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte die u waarschijnlijk zult hebben, samen met een andere auto-immuunziekte zoals reumatoïde artritis. 18  Het komt ook veel voor bij mensen met fibromyalgie. De belangrijkste symptomen van Sjögren zijn droge of brandende ogen of een droge mond, omdat dit meestal uw traan- en speekselklieren aantast. Wanneer het syndroom van Sjögren optreedt met een andere reumatologische aandoening (zoals lupus, reumatoïde artritis of fibromyalgie), wordt dit het “secundaire” syndroom van Sjögren genoemd.

Spijsvertering voorwaarden

Hoewel een van de grootste symptomen van fibromyalgie pijn is, kan de aandoening ook uw spijsvertering beïnvloeden. Uw autonome zenuwstelsel – het deel van uw lichaam dat verantwoordelijk is voor het reguleren van automatische lichaamsfuncties – controleert uw spijsverteringssysteem. Wanneer je in de vecht-of-vlucht-modus bent, stuurt je sympathische zenuwstelsel energie gedeeltelijk om door de spijsvertering te onderbreken.

Normaal gesproken neemt uw parasympathische zenuwstelsel het over als uw systeem eenmaal uit de gevarenmodus komt en wordt de spijsvertering weer normaal. Dit proces wordt echter vaak onderbroken als u fibromyalgie heeft. Als gevolg hiervan kunt u last krijgen van een verscheidenheid aan spijsverteringsproblemen die door artsen soms ‘somatische disfunctie’ worden genoemd.

GERD (zure reflux)

Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD of zure reflux) treedt op wanneer zuren of andere inhoud in uw maag terug naar buiten en omhoog in uw slokdarm reizen. 9  Dit veroorzaakt een branderig gevoel in uw borstgebied. Het is het gevoel van brandend maagzuur, maar u kunt ook last krijgen van astma, misselijkheid, keelpijn of braken, vooral als het chronisch is. Het kan vaak worden behandeld met vrij verkrijgbare medicijnen of recepten van uw arts.

Prikkelbare Darm Syndroom (IBS)

Prikkelbare darmsyndroom (IBS) gaat over wat u zou verwachten op basis van de naam: verstoringen in uw spijsverteringsproces die maagklachten, obstipatie en diarree kunnen veroorzaken. 3  De precieze oorzaak van IBS is niet goed begrepen en meestal een arts maakt een diagnose op basis van een evaluatie van uw medische geschiedenis en symptomen. IBS verandert de manier waarop de spieren in uw dikke darm samentrekken en leidt niet tot schade aan uw spijsverteringskanaal, wat het onderscheidt van inflammatoire darmaandoeningen. 23

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een type inflammatoire darmaandoening (IBD) die symptomen veroorzaakt zoals spijsverteringspijn, bloeding, diarree, obstipatie en schijnbaar niet-gerelateerde symptomen zoals koorts, gewichtsverlies of vermoeidheid 21 De  ziekte van Crohn treedt op wanneer uw immuunsysteem per ongeluk veilige bacteriën in uw maagdarmkanaal aanvalt (Maagdarmkanaal) en veroorzaakt schade.

Bij Crohn is het gebied van uw maag-darmkanaal dat het meest wordt aangetast uw ileum, het uiteinde van uw dunne darm. Het kan ook gaan om het begin van uw dikke darm en er kan overal in uw maagdarmkanaal extra schade optreden. 21  De aandoening kan opvlammen en in remissie komen, maar u kunt nog steeds symptomen ervaren, zelfs als u technisch in remissie bent.

Colitis ulcerosa

Net als bij Crohn is colitis ulcerosa een inflammatoire darmaandoening (IBD) waarbij uw immuunsysteem niet-schadelijke cellen en voedsel in uw spijsverteringsstelsel aanvalt. Dit leidt tot chronische ontstekingen die schade aan uw dikke darm veroorzaken, met name zweren in het slijmvlies van uw dikke darm. 23  Als u colitis ulcerosa heeft, kunt u last krijgen van diarree, bloed in uw ontlasting, krampachtige buikpijn en weinig energie of vermoeidheid. U kunt periodes hebben met bijna geen tekenen van de aandoening en vervolgens een uitbarsting krijgen als alle symptomen terugkomen.

Fibromyalgie en pijn zijn nauw verwant, dus het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat andere pijnaandoeningen zowel een symptoom van fibromyalgie als een aparte aandoening kunnen zijn. Dit kan migraine, myofasciaal pijnsyndroom of temporomandibulaire gewrichtsdisfunctie (TMJ) zijn, die vrij vaak voorkomen als u fibro heeft.

Migraine

Migraine wordt technisch gedefinieerd als het hebben van ten minste vijf “niet-opgewekte” hoofdpijn die elk vier tot 72 uur in uw leven aanhoudt en die ernstig genoeg is dat u uw gebruikelijke routine niet kunt uitvoeren. 15  De klassieke symptomen zijn misselijkheid en gevoeligheid voor licht of geluid. Als u met migraine leeft, weet u waarschijnlijk dat deze definitie een beetje smal is.

Sommige mensen met chronische migraine zullen er elke maand veel krijgen en milde of matige migraine kan soms dagen aanhouden. Er wordt aangenomen dat migraine het resultaat is van extra gevoeligheid in de neuronen in uw zenuwstelsel. 15  Deze neuronen kunnen worden geactiveerd door externe veranderingen zoals de temperatuur of interne veranderingen zoals een daling van het hormoonniveau, wat vervolgens resulteert in migraine.

U kunt ook last krijgen van migraine met aura, wat bij ongeveer 20 tot 25 procent van de mensen met migraine voorkomt, maar niet noodzakelijk elke keer. 15  Aura treedt meestal op vóór een migraineaanval en omvat sensorische stoornissen zoals het zien van vonken, stippen of gekartelde lijnen tot tintelingen aan één kant van het lichaam of moeilijk spreken, wat voorbijgaande afasie wordt genoemd. 19  Het is ook mogelijk om alleen aura-symptomen of migraine te hebben zonder pijn. 15

Myofasciaal pijnsyndroom

Fibromyalgie en myofasciaal pijnsyndroom kunnen erg op elkaar lijken. 14  Het is ook mogelijk om beide tegelijk te hebben. Het subtiele verschil tussen de twee zijn echter gevoelige punten (fibromyalgie) en triggerpoints (myofasciaal pijnsyndroom), hoewel je beide termen door elkaar zult horen gebruiken.

Als u fibro heeft, voelt u pijn op gevoelige plekken op uw lichaam. 14  Bij myofasciaal pijnsyndroom kunt u pijn voelen in vergelijkbare gebieden in uw spieren, maar die pijnpunten zijn eigenlijk een trigger – pijn op de triggerlocatie veroorzaakt ook pijn op andere punten in uw lichaam vanwege banden langs uw spiervezels. Myofasciaal pijnsyndroom veroorzaakt ook stijfheid, spierzwakte en een beperkt bewegingsbereik.

Temporomandibulaire gewrichtsdisfunctie (TMJ)

Kaakgewrichtsdisfunctie (TMJ) is een algemene categorie van problemen die u kunt hebben met de gewrichten die uw kaak scharnieren, die zich recht voor uw oren bevinden. 16  Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn aangezichtspijn, kaakpijn of stijfheid en oorpijn. TMJ kan ook oorsuizen veroorzaken, ook wel tinnitus genoemd. 17  Houd er rekening mee dat tinnitus zijn eigen aandoening kan zijn, meestal geassocieerd met gehoorverlies, of een symptoom van TMJ.

Genetische aandoeningen

Als u met een andere genetische aandoening leeft, zoals het Ehlers-Danlos-syndroom of een mitochondriale ziekte of aandoening, kunt u ook de diagnose fibromyalgie krijgen. Soms kan het lastig zijn om deze aandoeningen uit elkaar te houden, omdat veel van uw symptomen elkaar kunnen overlappen. Vaak kunnen genetische aandoeningen worden gediagnosticeerd met testen, in tegenstelling tot fibro, waarvoor nog geen definitieve test bestaat.

Ehlers-Danlos-syndroom (EDS)

Het Ehlers-Danlos-syndroom is een genetische aandoening die het bindweefsel in uw lichaam aantast. Het heeft invloed op uw collageengenen, een soort eiwit dat bindweefsel vormt, dat zich overal in uw lichaam bevindt, inclusief uw huid, ligamenten en zelfs uw botten. 20  Er zijn 13 verschillende soorten Ehlers-Danlos-syndroom, maar het meest voorkomende type is het hypermobiele Ehlers-Danlos-syndroom (hEDS). Hypermobiele EDS zorgt ervoor dat u losse of flexibele gewrichten heeft die een gemakkelijke en rekbare huid ontwrichten, samen met andere symptomen die chronische pijn kunnen veroorzaken, zoals fibromyalgie.

Mitochondriale ziekte / aandoening

Mitochondriale ziekte (of aandoening) is een genetische aandoening die invloed heeft op de mitochondriën in uw cellen – het deel van uw cellen dat energie opwekt. Als u deze aandoening heeft, kunt u gewaarwordingen ervaren die lijken op fibromyalgie, zoals spierpijn, zwakte, moeite met denken en andere cognitieve problemen, spijsverteringsproblemen en toevallen. Mitochondriale ziekte is progressief en moeilijk te diagnosticeren en te behandelen. 1

Andere condities

Degenen die met fibromyalgie leven, melden ook een verscheidenheid aan andere chronische ziekten, zoals chronisch vermoeidheidssyndroom, de ziekte van Lyme of hypothyreoïdie, die veel van dezelfde pijnsymptomen hebben als fibromyalgie. Sommige zijn ook moeilijk te diagnosticeren en het kan even duren voordat u en uw arts nauwkeurig hebben vastgesteld welke aandoeningen u ervaart.

Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie is een aandoening die uw arts wil uitsluiten voordat hij een diagnose van fibromyalgie stelt, omdat deze zo op fibro kan lijken. Als uw schildklier hypoactief is, produceert deze niet genoeg hormonen, wat uw hele systeem vertraagt. 12  Dit leidt tot symptomen zoals vermoeidheid, kouder voelen dan normaal, vergeetachtig zijn, zich depressief voelen en andere symptomen. Hypothyreoïdie kan worden vastgesteld met een regelmatige bloedtest.

Myalgische encefalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom (ME / cvs)

Myalgische encefalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom (ME / CVS) is bijna als een nichtaandoening voor f

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.