Beenpijn en fibromyalgie: hoe fibromyalgie uw benen beïnvloedt

Het bepalende kenmerk van fibromyalgie is wijdverspreide pijn, inclusief  pijn in de benen . Pijn in de benen en fibromyalgie kunnen van persoon tot persoon verschillen, maar kunnen zich voordoen als scherpe pijn, een doffe pijn, diepe pijn of meer een pijnlijk gevoel. Als u aan dit soort pijn lijdt, is er hoop. Dit is wat u moet weten over het behandelen en beheren ervan.

Hoe voelt fibromyalgie-pijn in de benen? 

Pure Herbal Ayurved Clinic on Twitter: "Sciatica is a tough ...

Als u lijdt aan fibromyalgie-pijn in de benen, kunt u een kloppend, schietend, pijnlijk of branderig gevoel in uw benen ervaren. Vaak voel je de pijn op je fibro-gevoelige punten, vooral aan de binnenkant van elke knie en op de heup net achter je heupbeen. De pijn kan vanaf die plekken uitstralen en ook gepaard gaan met gevoelloosheid, stijfheid of tintelingen.

Deze pijn is vaak ook gerelateerd aan het rustelozebenensyndroom. Als u last heeft van pijn in uw benen vanwege fibromyalgie, zijn er behandelingen die u kunnen helpen verlichting te vinden. We zullen die later in dit bericht bespreken.

Wat veroorzaakt pijn in de benen bij fibromyalgie? 

Fibromyalgie-beenpijn kan zich ontwikkelen in de pezen, spieren of ligamenten rond de gewrichten. Hoewel de pijn zich in deze gebieden manifesteert, worden de sensaties versterkt door problemen bij de pijnverwerking door het zenuwstelsel, volgens de American Fibromyalgia Syndrome Association.

Andere symptomen die pijn in de benen veroorzaken die verband houden met fibromyalgie, zijn onder meer het rustelozebenensyndroom en gevoelloosheid of tintelingen in de ledematen. Fibromyalgie treft overal van 2% tot 4% van de Amerikaanse volwassenen, de meeste vrouwen.

Fibromyalgie wordt niet goed begrepen en er bestaat geen genezing, hoewel de symptomen ervan kunnen worden behandeld met een verscheidenheid aan traditionele en alternatieve therapieën, samen met veranderingen in levensstijl. In de volgende video kunt u meer leren over fibromyalgie.

Rustelozebenensyndroom en fibromyalgie

Een studie gepubliceerd in de  Journal of Clinical Sleep Medicine  ontdekte dat mensen met fibromyalgie meer kans hebben op het ontwikkelen van het rustelozebenensyndroom, een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door kloppende of andere moeilijk te beheersen sensaties die een oncontroleerbare drang creëren om de benen te bewegen. De gewaarwordingen verslechteren meestal ‘s nachts en verdwijnen tegen de ochtend. Ze kunnen in een of beide benen voorkomen.

Door hun benen te bewegen, kunnen mensen met het rustelozebenensyndroom verlichting vinden van hun fibromyalgie-pijn in het been en andere onaangename gevoelens. Volgens het National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) heeft het liggen echter ook de neiging om de beensensaties te verergeren, waardoor het moeilijk wordt om te slapen.

Onderzoekers ontdekten dat 33% van de deelnemers aan de studie met fibromyalgie ook het rustelozebenensyndroom had, terwijl slechts 3% van degenen zonder fibromyalgie het syndroom had.

Verstoorde slaap is een ander veel voorkomend symptoom van fibromyalgie, en onderzoekers zeiden dat veel mensen met fibromyalgie de verstoring kunnen toeschrijven aan het rustelozebenensyndroom.

De meeste behandelingen van het rustelozebenensyndroom zijn volgens NINDS gericht op het verlichten van de symptomen. Veranderingen in levensstijl die het rustelozebenensyndroom in verband met fibromyalgie kunnen verlichten, kunnen zijn:

 • Beperking van cafeïne, tabak en alcoholgebruik
 • Het nemen van supplementen zoals ijzer, magnesium en foliumzuur
 • Oefening
 • Een regelmatig slaappatroon aannemen
 • Verwarmingskussens

Neuropathische fibromyalgie pijn in de benen

Neuropathie veroorzaakt tintelingen of pijn in de ledematen, inclusief de voeten. Sommige patiënten met fibromyalgie hebben mogelijk een gerelateerde aandoening die bekend staat als dunne vezel polyneuropathie (SFPN), volgens een studie die werd gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Neurological Association.

Onderzoekers ontdekten dat 46% van de patiënten met fibromyalgie SFPN had, een type perifere neuropathie dat soms te behandelen is. Anne Louise Oaklander, universitair hoofddocent neurologie aan de Harvard Medical School en auteur van de studie, merkt op:

“Dit levert een van de eerste objectieve bewijzen van een mechanisme achter sommige gevallen van fibromyalgie, en het identificeren van een onderliggende oorzaak is de eerste stap op weg naar betere behandelingen,”

SFPN veroorzaakt wijdverspreide pijn, vergelijkbaar met fibromyalgie, maar heeft tests die een definitieve diagnose kunnen bieden, wat niet het geval is bij fibromyalgie.

Fibromyalgie gevoelige punten in de benen

Mensen met fibromyalgie ontwikkelen vaak gevoelige pijnpunten, ook wel triggerpoints genoemd, die in de benen worden aangetroffen. Elke persoon heeft negen paar punten op het lichaam die volgens WebMD pijn kunnen veroorzaken als ze worden ingedrukt. Op het been kunnen gevoelige punten ontstaan ​​aan de binnenkant van elke knie en op de heup net achter het heupbeen.

Een duidelijke diagnose van fibromyalgie resulteert wanneer een persoon pijn ervaart op minimaal 11 gevoelige pijnpunten, hoewel dat aantal in de praktijk soms minder is, volgens WebMD. Pijn in de benen die verband houdt met fibromyalgie kan het gevolg zijn wanneer triggerpoints pijn in het gebied veroorzaken.

Beenpijn en fibromyalgiebehandeling

De behandeling van fibromyalgie-pijn in de benen vereist doorgaans een alomvattende aanpak, met een mix van medicijnen en veranderingen in levensstijl die zijn ontworpen om pijn te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Behandelingen voor pijn in de benen van fibromyalgie kunnen zijn:

 • Een meer rustgevende slaap aanmoedigen
 • Oefenen
 • Een fibro-gezond dieet volgen
 • Fysiotherapie ondergaan
 • Interventionele therapieën proberen
 • Medicatie nemen
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.