7 veelvoorkomende fibromyalgie-drukpunten om op te letten

Fibromyalgie drukpunten

Leven met fibromyalgie is afmattend. Je kunt de ziekte niet zien, en hoewel het meer dan 60 lastige symptomen heeft, geloven veel mensen niet eens dat de aandoening echt is. Oh ja, en er is geen remedie. Jarenlang was er niet eens een test om de ziekte te diagnosticeren. Een van de eerste onderzoeken die ik leerde om fibromyalgie te diagnosticeren, was de triggerpoint-test.

Ik herinner me die afspraak met de dokter nog goed. De dokter duwde op 18 punten, van mijn benen tot aan mijn nek en vroeg: “Doet dit pijn? Hoe zit het hier?” Elke keer kromp ik in ondraaglijke pijn. Ja! Ze doen allemaal pijn, veel!

Reumatologen hebben ontdekt dat het voelen van pijn in ten minste 11 van de 18 triggerdrukpunten een oorzaak kan zijn voor een diagnose van fibromyalgie. Hieronder deel ik mijn ervaring met elk punt en wat ik doe om de pijn te beheersen, vanaf de onderkant, naar boven.

Waar zijn de drukpunten voor fibromyalgie?

1. Knieën

Het is geen verrassing dat onze gewrichten worden aangetast door fibromyalgie, omdat ontsteking vijand nummer één is bij deze aandoening. Mijn knieën zijn waar ik (en vele anderen) de meest voorkomende pijn ervaar; ze hebben het gevoel dat ze altijd letterlijk in brand staan. De triggerpoint-test zegt dat ze ” zacht om aan te raken ” moeten zijn, maar voor mij is dat een grove understatement.

2. Onderrug en billen

Deze twee punten zijn extreem pijnlijk en gevoelig, zelfs bij zacht sproeien onder de douche. Om de dag te overleven, vertrouw ik op een comfortabele bureaustoel met een rugkussen.

3. Heupen

Onze heupen krijgen elke dag een flinke klap en ontstekingen zijn onvermijdelijk. Ik stel me voor dat de mijne me soortgelijke problemen geeft als die van een 90-jarige. Twee jaar na mijn diagnose werd de pijn zo hevig dat ik op een stok en een rolstoel ging vertrouwen om me te verplaatsen. Gelukkig was dit tijdelijk. Om het chronische ongemak tegen te gaan, slaap ik op een Tempur-Pedic matras.

4. Bovenrug

Je vindt deze punten waar je schouderbladen aansluiten op je spieren en pezen. Ik ben voorzichtig om op dit gebied af te blijven: geen sieraden, alleen katoenen kleding en lichtgewicht jassen, zelfs niet in de winter.

5. Voor- en achterkant van de nek

Dat laatste is mijn meest pijnlijke triggerpoint. Hoewel ik meestal uit de buurt van massages blijf (omdat ik te gevoelig ben), moet mijn man vaak al zijn kracht gebruiken om de druk hier dagelijks te verminderen.

6. Borst

Veel spieren en pezen omringen hier onze vitale organen. Let op: pijn in deze regio heeft een hartaanval nagebootst door zwelling van deze spieren, waardoor ik onmogelijk kan ademen.

7. Ellebogen

Nogmaals, waar u gewrichts- en spierpezen elkaar vindt, kunt u zwelling en hevige pijn ervaren. Af en toe, als ik naar iets ga grijpen, bijvoorbeeld om mijn hond JZ gedag te aaien, zal mijn arm zonder waarschuwing op slot gaan. Krijt nog een hindernis op om te springen als ik eindelijk de deur uit ga.

Het is waar dat deze zeven punten voor ons allemaal hetzelfde zijn, maar daar houdt de gedeelde ervaring op. Elke fibro-krijger ondergaat een ander lot. Sommige gevallen zijn mild en gemakkelijk te behandelen, terwijl andere alles in je leven op zijn kop zetten.

Wat u moet vermijden om te voorkomen dat uw tenderpunten gevoeliger worden?

Door de jaren heen heb ik elementen en omstandigheden herkend die ervoor zorgen dat mijn triggerpoints nog gevoeliger worden. Voorkom dat u verblind raakt door enkele veelvoorkomende triggers en handige tips te leren.

Wat veroorzaakt fibromyalgie-uitbarstingen? 

  • Suiker: ik ben constant in gevecht met mijn zoetekauw. Als ik pijn heb, geeft suiker me de dopamine-hit waar ik doorheen moet! Is het echter de moeite waard? Na dat eerste feelgood-moment, sturen die snoepjes mijn lichaam in een neerwaartse spiraal.
  • Temperatuur: Temperaturen lager dan 65F of meer dan 80F maken me uit de running voor iets buitenshuis. De zomers in Chicago zijn vriendelijk voor mij, maar je kunt je voorstellen hoe ik over winters denk.
  • Regen: Ik voel slecht weer op een dag aankomen. Mijn lichaam verstijft als de Tin (Wo)man totdat de stormen doorrollen.

Hoe u opflakkeringen van fibromyalgie kunt voorkomen

  • Dieet: probeer vlees op te geven (veganistisch is het meest effectief), ga glutenvrij en eet slechts twee keer per week suiker. Je ontsteking zal aanzienlijk verminderen!
  • Stretch: 7 tot 10 minuten per dag, langzame en lichte beweging. Overdrijf het niet.
  • Zwemmen: legitiem en weinig impact. Waarschuwing: chloor kan je huid irriteren.
  • Slaap: doe je best om elke nacht 8 tot 10 uur te krijgen. Bonuspunten als je je telefoon buiten de slaapkamer laat.
  • Soak: Teken een Epsom-zoutbad om pijnlijke spieren (en je geest) te kalmeren. Als je essentiële oliën aankunt, ontspan dan dieper met druppels lavendel, pepermunt en gember.
  • Acupunctuur: Ik wou dat ik 15 jaar geleden met acupunctuur was begonnen. Het verlicht niet alleen mijn lichaamspijn, maar het verbetert ook angst, depressie en vermoeidheid.
  • Water: Het belangrijkste is dat u minstens 65 ons water per dag drinkt. Dit is mijn niet-onderhandelbare taak.

Met fibromyalgie kan het voelen alsof je altijd aan het verdedigen bent, en het is vermoeiend. Vertrouw op uw ondersteuningsteam voor hulp wanneer u kunt, online en offline. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje!

Doe je best om positief te blijven en trakteer jezelf op voldoende pauzes en downtime. Ik wens je dagen van 75F en zonneschijn, denk aan je tinten.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.