Is Amitriptyline een goed medicijn voor fibromyalgie?

Is Amitriptyline een goed medicijn voor fibromyalgie?

Geschreven door webredacteuren in medicijnen en supplementen , fibromyalgie

Heeft u ooit zoveel chronische pijn in uw spieren gehad dat u zich depressief voelde? Dit is een manier om fibromyalgie te beschrijven, maar het is niet zo zachtaardig als je zou denken. We zullen er binnenkort op ingaan.

In het afgelopen decennium hebben we heel veel medicijnen gezien die zijn gescreend om fibromyalgie te behandelen. Sommige van de medicijnen omvatten corticosteroïden, relaxantia , sedativa, NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire medicijnen) en tricyclische antidepressiva.

Er is enige geschiedenis in het gebruik van tricyclische antidepressiva voor de behandeling van fibromyalgie. Het is geen verrassing dat sommige antidepressiva zoals amitriptyline, doxepin en nortriptyline worden gegeven aan patiënten met fibromyalgie. Hoewel amitriptyline het meest populaire medicijn is om fibromyalgie te behandelen. Maar wat is fibromyalgie?

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een chronische ziekte die uitgebreide musculoskeletale pijn veroorzaakt . We weten nog steeds niet wat fibromyalgie veroorzaakt, maar enkele van de symptomen zijn:

 • Pijnlijke gevoelige gewrichten
 • Slapeloosheid
 • Depressie
 • Vermoeidheid
 • Spiertrekkingen en spierpijn of beklemming

Hoewel er geen remedie bekend is, kan een combinatie van medicatie en therapieën zoals stressbeheersing, lichaamsbeweging, gezonde leefgewoonten en medicatie de symptomen van een actief leven verlichten.

Wat is amitriptyline?

Amitriptyline, ook bekend als Elavil, is een TCA-medicijn dat wordt gebruikt om depressiesymptomen te behandelen. Het kan ook worden gebruikt bij de behandeling van chronische neuropathische pijn en fibromyalgie.

Amitriptyline wordt gebruikt om de natuurlijke stof te verhogen die het mentale evenwicht van de hersenen regelt. Het is ook het meest populaire TCA-medicijn dat vaak wordt voorgeschreven aan patiënten die lijden aan fibromyalgie.

Fibromyalgie en antidepressiva

De meest voorkomende medicijnen tegen fibromyalgie die worden gebruikt om de symptomen te behandelen, zijn slaappillen, antidepressiva en pijnstillers.

Omdat antidepressiva de meest voorkomende medicijnen tegen fibromyalgie zijn, worden ze al jaren door veel patiënten gebruikt. De categorie antidepressiva waar we het over hebben is tricyclische antidepressiva (TCA).

Volgens  Boostmood zijn TCA-medicijnen in de loop der jaren gebruikt om de niveaus van neurotransmitters en hersenchemicaliën te verhogen. Wanneer er een verhoging van het niveau van neurotransmitters is, wordt voorkomen dat de hersenen enige beperking in hun natuurlijke functie krijgen.

Neurochemicaliën zoals noradrenaline en serotonine worden gestimuleerd door deze antidepressiva. Mensen met chronische pijn voelen zich meestal beter na het nemen van deze antidepressiva.

TCA is ook een belangrijke speler bij het verlichten van pijn van de spieren. De natuurlijke pijnstillers van het lichaam, bekend als endorfines, worden ook versterkt door TCA.

Hoewel er positieve resultaten zijn met medicijnen tegen fibromyalgie, kunnen de bijwerkingen die gepaard gaan met deze medicijnen het voor iedereen moeilijk maken om regelmatig aan het medicijn te blijven.

Sommige van de TCA-medicijnen die worden voorgeschreven voor fibromyalgie zijn milnacipran, duloxetine en venlafaxine. Volgens de  FDA zijn milnacipran en duloxetine goedgekeurd als medicijnen voor fibromyalgie.

Aan de andere kant is venlafaxine niet goed onderzocht om te worden aanbevolen als het juiste medicijn. Andere antidepressiva zijn aanbevolen als medicijnen voor fibromyalgie, ze omvatten:

 • Fluoxetine
 • Paroxetine
 • Citalopram

Is Amitriptyline een goed medicijn voor fibromyalgie?

Volgens  Dr. Andrew Moore van de Universiteit van Oxford en zijn medewerkers concludeerden ze door onderzoek dat TCA-medicijnen een veel sterker effect hebben op fibromyalgie, vergeleken met placebo-medicijnen. Er zijn gecontroleerde onderzoeken gedaan en de resultaten hebben aangetoond dat amitriptyline slaapstoornissen in stadium 3 en 4 verbetert.

Bovendien hebben de onderzoeken aangetoond dat mensen die lijden aan fibromyalgie pijnverlichting ervaren na het gebruik van Amitriptyline.

De studie die werd uitgevoerd, omvatte 70 fibromyalgiepatiënten, die 50 mg Amitriptyline kregen. Deze patiënten vertoonden na enkele dagen een aanzienlijke verandering in hun slaapkwaliteit.

Deze patiënten werden wakker zonder ochtendstijfheid, ervoeren minder pijn en ze hadden een algemene verbetering in hoe ze zich door hun hele lichaam voelden. Hoewel er verschillende verbeteringen waren, veranderde de score van de tenderpunten niet.

Nadat Amitriptyline was ingenomen, had het enkele bijwerkingen voor de patiënten, waaronder:

 • Verwardheid
 • Urineretentie
 • Ochtendsedatie
 • Droge mond

Nadat het onderzoek was gedaan, werd geconcludeerd dat de medicatie gepersonaliseerd moet worden, zodat verandering op het maximale niveau kan worden ervaren na inzicht in iemands fysieke capaciteit en omvang van de aandoening.

Dosering van amitriptyline

Wanneer het medicijn één of twee uur voor het slapengaan wordt toegediend, kunt u gevoelens van kater of ochtendsedatie minimaliseren. Als er geen respons wordt opgemerkt, kan na twee weken een verhoging van de dosis worden gedaan.

Zeven willekeurige onderzoeken werden getest op de werkzaamheid van amitriptyline als behandeling voor fibromyalgie . Tijdens het onderzoek werd ontdekt dat 25 mg amitriptyline per dag in zes onderzoeken resulteerde in een therapeutische respons, vergeleken met een placebo-medicijn dat niet zoveel effect had, nadat het was geïnduceerd op het gebied van slaap, pijn en vermoeidheid.

Na zes tot acht weken leek de behandeling de patiënt ten goede te komen, maar na twaalf weken was er helemaal geen effect meer. Na het voorschrijven van 50 mg amitriptyline werd een dagproef gedaan bij vier willekeurige mensen, maar er werd geen therapeutisch effect waargenomen.

Na de proeven was er geen effect van 25 mg of 50 mg amitriptyline op gevoelige gewrichten.

Concluderend, voor kortdurende behandeling was er enig bewijs dat de werkzaamheid van 25 mg amitriptyline ondersteunde, terwijl er geen bewijs kwam voor hogere doses amitriptyline voor perioden langer dan acht weken.

Disclaimer vóór dosering van amitriptyline

Voordat u een dosering van amitriptyline inneemt, moet u eerst uw medische geschiedenis begrijpen om complicaties te voorkomen. Als u worstelt met fibromyalgie, moet u uw arts raadplegen voordat u amitriptyline-medicatie gebruikt.

Enkele van de aandoeningen die problemen met de medicatie kunnen veroorzaken, zijn onder meer:

 • Zwangere vrouw
 • Hartziekte
 • Borstvoeding
 • prostaat problemen
 • Een overactieve schildklier
 • Constipatie
 • suikerziekte
 • Epilepsie

Bijwerkingen van amitriptyline

Voordat u amitriptyline-medicatie gebruikt, moet u zich bewust zijn van hun bijwerkingen.

Net als de meeste geneesmiddelen veroorzaakt amitriptyline enkele bijwerkingen die niet bij elke patiënt optreden. Enkele van deze effecten zijn:

 • Hoofdpijn
 • Slaperigheid
 • Lage bloeddruk
 • Wazig zicht
 • Toename van honger
 • Droge mond
 • Uitdagingen bij het plassen
 • Diarree

Hieronder vindt u een lijst met enkele technieken die u kunt gebruiken om sommige van deze bijwerkingen te beperken.

 • Wanneer je duizelig begint te worden, ga dan zitten en laat het gevoel voorbij gaan.
 • U kunt enkele van de bijwerkingen onder controle krijgen als u ‘s ochtends langzaam wakker wordt.
 • Vermijd alcoholische dranken.
 • Gebruik geen machines of gereedschap als u last heeft van bijwerkingen.
 • Eet een uitgebalanceerd dieet met veel vezels om constipatie te helpen verlichten.
 • Zuig op suikervrije snoepjes of kauwgom om een ​​droge mond tegen te gaan.

Hoe amitriptyline in te nemen?

Wanneer u een soort medicijn gebruikt, moet u het medicijn begrijpen, hoe u het moet gebruiken en wanneer u het moet innemen. Als u de instructies in de bijsluiter leest, weet u wat u moet vermijden bij het gebruik van het medicijn.

Over het algemeen zal uw arts u adviseren over hoe u het medicijn moet innemen. Meestal wordt het medicijn voorgeschreven als een enkele dagelijkse dosis die voor het slapengaan wordt ingenomen, maar de voorschriften variëren voor elke patiënt.

Leer alles wat u kunt over amitriptyline en raadpleeg uw arts in geval van vragen.

Het is ook gebruikelijk dat een arts eerst een kleine dosis voorschrijft en vervolgens de dosering geleidelijk verhoogt. Denk eraan om uw dosis op tijd in te nemen, maar neem geen twee doses om te herstellen van de laatste die u bent vergeten.

Vergeet niet om uw medicatie bij te houden en mis geen enkele afspraak met een arts om uw voortgang te controleren.

Voordelen van amitriptyline, lichaamsbeweging en meer

In een onderzoek uit 2012 werd gesuggereerd dat amitriptyline zou moeten worden gebruikt als een behandeling van fibromyalgie of neuropathische pijn, hoewel maar heel weinig mensen zeiden dat ze bevredigende pijnverlichting hadden na gebruik van het medicijn.

Maar kunnen lichaamsbeweging en amitriptyline helpen bij het verlichten van fibromyalgiesymptomen?

Volgens  Healthline is het mogelijk om een ​​niet-medische benadering te gebruiken om fibromyalgie te behandelen. Enkele van de benaderingen die kunnen werken, zijn onder meer het gebruik van krachttraining en aerobe oefeningen.

Wanneer u het juiste gebruik van amitriptyline combineert met de juiste trainingsroutines, kunt u gemakkelijk de symptomen verminderen, een beter slaappatroon hebben, de pijn in de gewrichten verminderen en ook vermoeidheid verminderen.

Hieronder vindt u een video met enkele thuisoefeningen die u kunt doen om u te helpen herstellen van fibromyalgie.https://www.youtube.com/embed/M7kIrw3Pz5Q?rel=0&controls=0&showinfo=0

Een dergelijke oefening die op de lange termijn een hoog reliëfeffect vertoont, zijn oefeningen in het water. Het meest aantrekkelijke aspect van deze oefening is het feit dat het weerstandszwemmen, cardio-oefeningen, wateraerobics, zwemmen en andere op het water gebaseerde trainingsprogramma’s combineert die effectief zijn voor fibromyalgiepatiënten.

Aangezien patiënten met fibromyalgie last hebben van koude temperaturen, moeten ze zwemmen in warmwaterbaden in gecontroleerde omgevingen.

De therapieprogramma’s die we hebben bekeken, suggereren dat fibromyalgiepatiënten veel baat kunnen hebben, ook al zullen ze door de pijn heen moeten werken.

Therapie voor fibromyalgiepatiënten

Kunsttherapie, counseling en muziektherapie kunnen wonderen verrichten bij kinderen. Maar voor volwassenen zijn er niet genoeg onderzoeken geweest om enig significant effect aan te tonen.

Bij volwassenen zijn cognitieve gedragstherapie en andere psychologische therapieën, vergezeld van amitriptyline, de voorkeursbehandeling volgens  Don L Goldenberg, MD . Om comfort te bieden, ervaren patiënten veel pijnverlichting na geleide beelden en diepe ademhalingsoefeningen.

Conclusie

Wanneer u de positieve effecten van lichaamsbeweging, amitriptyline en therapie combineert, kunt u de pijnbeheersing en de levensstijl van een patiënt verbeteren. Het is belangrijk op te merken dat u uw arts regelmatig moet raadplegen om ervoor te zorgen dat u uw aandoening goed onder controle houdt.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.