Fibromyalgie  Zenuwpijn,
stof P en pijndrempel 

Je hoort het de hele tijd. Men denkt dat fibromyalgie “het gevolg is van overactieve zenuwen”.
We weten ook dat fibro andere belangrijke systemen van het lichaam aantast, waardoor symptomen van het ene systeem vaak in wisselwerking staan ​​met symptomen van een ander systeem.

Deze pijn kan letterlijk op elke zenuw van het lichaam komen, terwijl andere symptomen om zo te zeggen “reactief” zijn. 

Laten we eens kijken naar de rol van stof P en hoe dit de pijn in het fibrolichaam beïnvloedt. 
Er zijn twee kanten aan de fibromyalgie zenuwpijn “munt”. 

De ene kant is de pijngrens ; de andere is pijntolerantie. 

Om de pijndrempel van fibromyalgie te begrijpen, moet u de rol van stof P in het fibrolichaam begrijpen. 

Misschien heb je hier tijdens je onderzoek van gehoord en vroeg je je af wat in de wereld dit ding stof P wordt genoemd? En hoe verhoudt het zich tot uw fibromyalgie?


Stof P is een peptide dat vrijkomt door stimulatie in het zenuwstelsel. Het is betrokken bij de regulering van de pijngrens.

Het is gebleken dat mensen met fibromyalgie vaak verhoogde niveaus van stof P hebben en dit kan de gevoeligheid voor pijn en andere prikkels verhogen of verhogen.

Zenuwen worden gevoeliger, wat op zijn beurt veel symptomen in het fibrolichaam kan verergeren.

Omdat stof P betrokken is bij de zenuwpijndrempel, hebben mensen met fibromyalgie de neiging om pijn of prikkels sneller en intenser te voelen dan mensen zonder fibro. Er wordt meer onderzoek gedaan naar de directe correlatie tussen Substance P en fibromyalgie.

Allodynieis een symptoom binnen fibromyalgie waarbij pijn wordt geïntensiveerd als gevolg van de overactiviteit van het zenuwstelsel.

U kunt bijvoorbeeld meer pijn of “sensaties” voelen wanneer u een injectie krijgt bij de dokter vanwege de gevoeligere zenuwuiteinden in de buurt van het huidoppervlak.

Een lichte massage kan de ene dag goed aanvoelen, maar de lichtste aanraking verdraag je de volgende dag misschien niet.  

Paresthesie is een andere aandoening die verband houdt met fibromyalgie en zenuwpijn. 

Onze ledematen hebben meer zenuwuiteinden


Veel mensen met fibromyalgie klagen over verhoogde zenuwpijn in de handen en voeten. Ik hoor dit vaak.

Pijn die brandt en uitstraalt rond de boven- of onderkant van de voeten of rond de tenen. Misschien heb je gevoelloosheid rond de onderkant van sommige van je tenen. 


En hoe zit het met je handen. Waarom zijn ze zo gevoelig voor aanraking en temperatuur?

Kijk, er zijn hier nog meer zenuwuiteinden, want hier ‘voelen’ we alles wat we aanraken.  

Stel je voor dat als die zenuwen bijvoorbeeld niet temperatuurgevoelig zouden zijn, je jezelf zou verbranden door het aanraken van een fornuis of kookplaat. 


Het lichaam heeft dus als het ware een eigen ingebouwd “brandalarm”. Het enige probleem is wanneer zenuwen overmatig reageren of overgevoelig worden en constant gevaar schreeuwen. 

Drempel voor zenuwpijn versus tolerantie voor zenuwpijn


Pijngrens gebeurt sneller en intenser voor mensen met fibromyalgie.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de pijngrens niet hetzelfde is als pijntolerantie.
Veel mensen met fibromyalgie en aanverwante aandoeningen hebben jarenlang met chronische pijn geleefd en hebben geleerd om zich aan de pijn aan te passen, wat op zijn beurt de pijntolerantie kan verhogen.

De ‘drempel’ betekent simpelweg het punt waarop pijn of symptomen optreden… wat sneller en intenser is voor mensen met fibromyalgie. Zenuwpijn zelf kan verraderlijk zijn.

En het is niet alleen de pijn, maar ook “sensaties” op de huid, zoals het gevoel dat er iets op je huid kruipt of tegen je aan strijkt. Anders dan allodynie, maar vergelijkbaar in die zin dat het de zenuwuiteinden dicht bij de huid kan aantasten. 

Bij fibromyalgie hebben de zenuwen de neiging overactief te zijn. Dit kan overal in het lichaam voorkomen en ook de ledematen treffen.

Sommige symptomen zullen correleren met het autonome zenuwstelsel en myofasciale pijn of triggerpoints. Als de fascia vernauwd is of als er veel triggerpoints aanwezig zijn, kan dit de zenuwen drukken of beknellen. 

Daarom adviseer ik ook hands-on Myotherapie (het werken aan de triggerpoints) door een getrainde therapeut. 
Het vrijgeven van actieve triggerpoint-gebieden kan op zijn beurt helpen om vernauwing en zenuwpijn te verlichten.  

Zorg ervoor dat uw therapeut fibromyalgie en de noodzaak om langzaam te werk te gaan begrijpt. Bezoek ook onze videosectie op de pagina slimmer leven met fibro voor andere hulpmiddelen die we gebruiken voor het aanpakken van myofasciale pijn. 

Onthoud dat we niet op zoek zijn naar manieren om de pijn te ‘bedekken’. Wij geloven in en gebruiken therapieën die vaak op twee manieren werken. Om pijn te verlichten terwijl je de oorzaak van de pijn aanpakt. Nooit als een valse remedie of verdoezeling, want zo werkt fibromyalgie niet. 

” Je snapt het pas als je het snapt ” 


Ik geloof dat het onderscheid tussen “drempel” en “tolerantie” ook belangrijk is voor vrienden, familieleden en werkgevers om te begrijpen.

Het punt waarop een persoon met fibro daadwerkelijk “afbreekt”, kan veel verder op die weg van pijn en symptomen liggen dan iemand zich kan voorstellen.

Ze hebben waarschijnlijk voor dat breekpunt veel pijn en symptomen verdragen. Daarom, wanneer zich een uitdagende situatie voordoet en een fibro-persoon zijn limiet van “tolerantie” heeft bereikt, wordt het essentieel om gehoord en begrepen te worden. Want zoals we vaak zeggen … “je snapt het pas als je het snapt”

En als je het toch hebt, probeer dan eerst de minst ingrijpende remedies, terwijl wij je helpen om die grondoorzaken in de loop van de tijd te vinden. De onderstaande Penetrex-crème is een van de meer natuurlijke crèmes zonder enkele van de toevoegingen in andere zenuwcrèmes waar we niet om geven. 

Nu, hier gaat het over tolerantie voor zenuwpijn en fibromyalgie. We moeten oppassen dat we onze pijntolerantie niet verminderen door overmatig gebruik van medicijnen die alleen maar meer bijwerkingen zullen veroorzaken en ook  de  pijntolerantie zullen verminderen .

We zijn hier nooit “alles of niets”. Dus laten we zeggen dat dit voor sommige mensen kan betekenen dat u gewoon met uw arts werkt om er zeker van te zijn dat u ALLEEN de laagste effectieve dosis gebruikt. Vervolgens andere dingen implementeren om de gedeeltelijke of volledige eliminatie van medicijnen die meer schade aanrichten te ondersteunen.

Wat betreft medicijnen, zou je kunnen zeggen … “Nou, dat is ok … ik wil geen pijn hebben.” Natuurlijk niet, maar het is goed geverifieerd dat deze medicijnen niet het antwoord zijn voor een goede behandeling van fibromyalgie. En in feite richten ze meer schade aan door schade aan vitale organen en gevaarlijke bijwerkingen.

Doorgaan met het creëren van een grotere afhankelijkheid maakt het aanvankelijke probleem alleen maar groter. En als u medicijnen gebruikt tegen fibro of andere aandoeningen, overleg dan regelmatig met uw arts om er zeker van te zijn dat u alleen de ‘laagste effectieve dosis’ gebruikt. 

Ik pleit er zeker niet voor dat iemand meer lijdt dan nodig is. Maar het hele uitgangspunt van onze website en protocollen is gebaseerd op de programma’s die ik heb gebruikt en nog steeds gebruik met mezelf en anderen.   

Ik geloof dat ik in zekere zin “gedwongen” was om andere methoden te gebruiken om met fibromyalgie om te gaan en dat is eigenlijk waar de hele website over gaat. Ik heb sinds jonge leeftijd enkele van de meest ondraaglijke pijnen ervaren, en ik heb echt moeten leren hoe ik beter en slimmer kan zijn in het omgaan met die pijn.

Symptomen binnen fibromyalgie, pijn, chronische migraine zijn zo onvoorspelbaar en medicijnen werken gewoon niet op die manier. Ze pakken ook de grondoorzaken niet aan. Als ik werk met mensen met een chronische ziekte en fibromyalgie, kan ik je vertellen dat mensen veel bestendigende factoren om zich heen hebben waarvan ze zich niet eens bewust zijn. 

Het is meer dan alleen een pil slikken


Het komt erop neer dat, hoewel de pijngrens van een fibro-lichaam laag kan zijn, mensen met fibromyalgie vaak een zeer hoge pijntolerantie hebben. Leven met dagelijkse pijn en symptomen van fibro en alle gerelateerde aandoeningen kost alles wat we hebben.

Dit is niet alleen een kwestie van een pil slikken en verder gaan met ons leven.

Proactief zijn ondanks het leven met complexe fibromyalgie is een van de meest lonende dingen die ik ooit heb meegemaakt. Kijk, het is omdat we niets als vanzelfsprekend beschouwen. En trouwens, dit betekent niet dat onze vorige levensstijl de schuldige was. Het betekent wel dat we nu elk onderdeel van een gezonde levensstijl in ons voordeel moeten gebruiken. 

Het is altijd beter om proactief te zijn dan je gewoon aan te passen aan de ziekte.

Proactief zijn… empowerment blijven… dat is waar we kunnen beginnen met het uitbalanceren van de drempel versus de tolerantiefactoren. Daar ligt een grote beloning in, een fundament waarop we kunnen bouwen.

Probeer activiteit op het niveau dat voor u geschikt is, blijf eraan werken. Volg op mijn fitnesspagina voor veilige en effectieve trainingsideeën en meer. 
Fibro Fit-mensen . 

Als u zenuwpijn heeft in welke vorm dan ook, inclusief de extremiteiten, overweeg dan de suggesties die we nuttig hebben gevonden om pijn te bemiddelen. Je weet dit al, maar “zitten” door zenuwpijn kan erg ongemakkelijk zijn.

Proactief zijn door lichte bewegingen en experimenteren met compressiekleding is het beste idee om te voorkomen dat dit soort pijn verergert. Zie hier ons artikel over voetpijn … Voetpijn en fibromyalgie. 


Probeer ook natuurlijke remedies zoals lobelia-tinctuur, wat goed is voor de zenuwen.  Ik begon vele jaren geleden een lage dosis Lobelia-tinctuur te gebruiken en vond het nuttig bij zenuwpijn en angstgerelateerde symptomen.

Bij het gebruik van een tinctuur gebruiken we slechts een paar druppels per dag, dus dit gaat wel even mee. Lobelia kan helpen bij spierspanning, zenuwpijn en helpt het lichaam te ontspannen voor het slapengaan. Houd er rekening mee dat de smaak erg sterk is en dat het helpt om warm water te gebruiken
 . 

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.