7 alvorlige sykdommer assosiert med fibromyalgi. Du la nok ikke merke til det

Av Denise Mann

Omtrent 10 millioner amerikanere har fibromyalgi, som er preget av såre, såre flekker langs kroppen; utmattelse; søvnløshet; og kognitive problemer kjent som fibro-tåke.

Dessverre er det mer sannsynlig at personer med fibromyalgi enn noen mennesker i den generelle befolkningen får visse andre tilstander.

Hvis du har fibromyalgi, her er syv andre helsetilstander.

Bilderesultat for bak navlen

Migrene

Et betydelig antall personer med fibromyalgi har også migrene og/eller spenningshodepine, sier Robert Duarte, MD, direktør for Pain Institute ved North Shore-Long Island Jewish Health System i Manhasset, NY. fra New York.

“En underliggende forstyrrelse av hjernekjemikaliene serotonin og noradrenalin spiller en rolle i hodepine og fibromyalgi,” sier han.

Antidepressiva som retter seg mot disse kjemikaliene i hjernen kan gi migrenelindring, legger han til. Spenningshodepine kan også reagere på biofeedback.

Autoimmune sykdommer

Opptil en fjerdedel av personer med inflammatoriske autoimmune sykdommer, inkludert revmatoid artritt (RA), lupus, Sjögrens syndrom og ankyloserende spondylitt, har også symptomer på fibromyalgi. Den nøyaktige karakteren av denne forbindelsen er ennå ikke forstått.

Fibromyalgi er ikke en inflammatorisk sykdom, men noe forskning tyder på at RA og andre inflammatoriske sykdommer på en eller annen måte kan øke risikoen for fibromyalgi.

rastløse ben

Søvnløshet og andre søvnproblemer er vanlige hos fibromyalgipasienter, sier Lesley Arnold MD, en psykiater ved University of Cincinnati School of Medicine. Rastløse ben, eller den overveldende trangen til å bevege bena i ro, kan være opptil 11 ganger mer vanlig hos personer med fibromyalgi enn hos de uten. Nøyaktig hvordan disse to faktorene er relatert er ikke forstått, men mange fibromyalgibehandlinger forbedrer også rastløse ben, for ikke å nevne den generelle søvnkvaliteten.

irritabel tarm-syndrom

Irritabel tarm-syndrom (IBS) er preget av magekramper og anfall av forstoppelse og/eller diaré. Fra 30 % til 70 % av personer med fibromyalgi har også IBS.

“I likhet med fibromyalgi er IBS et smertefullt syndrom,” sier Dr. Arnold.

Bekkensmerter

Personer med fibromyalgi er mer sannsynlig å rapportere bekkensmerter, irritabilitet i blæren og menstruasjonssmerter, og noen av medisinene som lindrer fibromyalgisymptomer kan også hjelpe med disse andre smertene.

Mer forskning er nødvendig for å forstå sammenhengen mellom disse smertetilstandene og fibromyalgi.

Depresjon og angst

Mer enn halvparten av personer med fibromyalgi har også psykiske eller følelsesmessige problemer, som depresjon og angst, på et tidspunkt i livet. “Det er mindre et årsak-og-virkning-forhold eller et kylling-og-egg-forhold,” sier Dr. Arnold. “(Men) de kan dele vanlige og underliggende årsaker.”

Et underskudd av kjemikalier i hjernen, nemlig serotonin og noradrenalin, er involvert i både humørsykdommer og smertelidelser, sier hun. Mange legemidler som brukes til å behandle fibromyalgi er også antidepressiva.

Overvekt

“Fedme og fibromyalgi deler et komplekst forhold, og vi kan ikke ignorere det,” sier Dr. Arnold.

Mange mennesker med fibromyalgi lever stillesittende liv på grunn av sine kroniske smerter, og mangel på regelmessig fysisk aktivitet øker risikoen for å bli overvektig eller fedme.

“Å være overvektig gir økt mekanisk belastning på leddene dine, noe som kan forårsake mer smerte og gjøre fibromyalgi verre,” sier Dr. Arnold. I tillegg er fettlagre pro-inflammatoriske, noe som også kan forverre smerte.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.