Å leve med kroniske smerter: “Fibromyalgi føltes som om noen hacket bort beinene mine”

“Smerten var som om jeg hadde sittet i et rede av ildmaur og de krøp over hele kroppen min og bet meg… Jeg gråt meg i søvn de fleste netter”

“Jeg fryktet at jeg skulle gå glipp av så mye med barna mine,” sier Nina Bryan-Hewitson, som ble diagnostisert med fibromyalgi, som forårsaker smerte over hele kroppen (Foto: følger med)

Av Aasma Day

Nina Bryan-Hewitson begynte å lide av fibromyalgi, som forårsaker smerte over hele kroppen, etter å ha blitt mor. Hun forteller Aasma Day hvordan hun til slutt ble diagnostisert etter å ha blitt «fobt av» at smertene skyldtes graviditet og fødsel.

“Jeg har alltid trodd kronisk smerte var noe som bare påvirket folk når de ble eldre. Jeg hadde aldri hørt om fibromyalgi , men faren min led av slitasjegikt , så jeg visste at smerte påvirket noen mennesker hardt.

Jeg trodde at hvis kronisk smerte påvirket yngre mennesker, var det et resultat av noe som en bilulykke som førte til alvorlige skader. Jeg hadde aldri forestilt meg at det skulle være noe som plutselig skulle skje meg, spesielt i ung alder.

Jeg hadde lidd av psykiske problemer og hadde borderline personlighetsforstyrrelse , depresjon og angst og gikk på sterke antidepressiva. Jeg ble satt på en ny medisin og hadde gått på den i omtrent 12 måneder, og den fungerte strålende.

Alt i livet mitt var flott. Jeg jobbet i bank og giftet meg med mannen min i 2013. Jeg ble gravid med datteren min Bryanna nesten umiddelbart.Nina Bryan-Hewitson, 38, som til slutt ble diagnostisert med fibromyalgi etter å ha lidd av kroniske smerter. Moren til to små barn sier at smerten var så uutholdelig at det føltes som: ‘et rede med ildmaur krøp over hele kroppen og bet meg’. Nina med ektemannen Mike Hewitson (Foto: følger med)

En graviditetskonsulent tok meg av medisinen min umiddelbart uten å redusere den. Kroppen min gikk i traumatisk sjokk til et punkt hvor jeg nesten ble seksjonert. Jeg hallusinerte og hadde spasmer. Det var grusomt.

Vi vet nå at medisinen jeg gikk på hadde abstinenssymptomer som ligner på folk som sluttet med heroin. En psykiater satte meg tilbake på stoffet mens jeg var gravid.

Datteren min ble født helt frisk og veide 9lbs 6oz. Men like etter fødselen hennes merket jeg at jeg hadde mye vondt og var konstant utslitt.

Jeg fikk krampe av smerte og kunne ikke en gang gå til kjøkkenet uten å stoppe på veien. Da ble smertene mye verre og jeg ville ha sterke smerter i knærne og noen dager ville det være i ryggen, eller skuldrene eller hendene eller føttene.

Smertene var som om jeg hadde sittet i et rede av ildmaur og de krøp over hele kroppen og bet meg.

Det var ingen lettelse fra å sitte eller stå, og det føltes som om noen stadig stakk meg med en ispinne. Jeg var i full smerte og utslitt av smerten.

Jeg gikk frem og tilbake til legene og fortalte at jeg hadde så vondt hele tiden, men først trodde de at det bare var smerter etter fødsel og utmattelsen av å være nybakt mamma.

Smertene ble enda verre da sønnen min Lucian ble født da jeg da hadde en ettåring og en nyfødt. Det var øyeblikk hvor jeg hadde så mye vondt at det føltes som om noen hakket bort beinene mine i hoftene, ryggen og knærne mine.

Jeg gråt meg i søvn de fleste netter. Jeg la sønnen min i barnehage da jeg var seks måneder gammel fordi jeg ikke klarte å takle smerten og utmattelsen av å passe to små barn, og dette fikk meg til å føle meg skikkelig skyldig.

Mannen min tok dem med til barnehagen, og jeg gikk tilbake til sengs og gråt og ble veldig deprimert av det hele.Nina Bryan-Hewitson, 38, som til slutt ble diagnostisert med fibromyalgi etter å ha lidd av kroniske smerter. Moren til to små barn sier at smerten var så uutholdelig at det føltes som: ‘et rede med ildmaur krøp over hele kroppen og bet meg’ (Foto: følger med)

Jeg tok så mange smertestillende midler , jeg tok sannsynligvis overdose og kom lett gjennom en pakke ibuprofen om dagen. Selv da rørte den knapt smerten.

Husarbeid begynte å gå nedover siden jeg bare ikke klarte det. Smertene var utmattende til det punktet at jeg noen dager tok barna med meg i seng og vi ble der hele dagen og så på TV fordi jeg ikke hadde energi til å gjøre noe annet.

Jeg ble endelig diagnostisert med fibromyalgi da datteren min var fire – bare tre år siden. Jeg hentet krefter til å tenke “Jeg blir ikke lurt mer” siden jeg visste at det ikke var normalt å ha så mye smerte hele tiden.

Jeg visste at dette ikke var smerten etter graviditet og fødsel eller med å være nybakt mamma. Jeg visste at denne kroniske smerten måtte være forårsaket av noe annet.

Legene prøvde å si at det var forårsaket av vitamin D-mangel , så sa de at jeg hadde kronisk utmattelsessyndrom. Men dette forklarte ikke smerten. Til slutt ble jeg sendt til en revmatolog og han diagnostiserte meg med fibromyalgi.

Han stakk meg i brystet på hver side av kragebeinet og jeg falt nesten i bakken da smerten var så uutholdelig. Han fortalte meg at dette var et av utløsende områdene av fibromyalgi.

Jeg ble knust av diagnosen og for meg føltes det som en dødsdom. Da jeg leste meg opp på det, ble det beskrevet som kroniske smerter som bare ville bli verre etter hvert som jeg ble eldre.

Jeg fryktet at jeg skulle gå glipp av så mye med barna mine. Det finnes ingen kur mot fibromyalgi, og alt leger kan gjøre er å prøve å håndtere smertene.

Trikset for å kontrollere fibromyalgi er hvis det er noe fysisk du må gjøre, å gi plass på hver side til å hvile og la kroppen din komme seg og sørge for at du ikke overdriver.

Men jeg er mamma til to små barn som nå er syv og seks, og jeg får rett og slett ikke plass til å hvile. Til og med noe som å legge en last i vaskemaskinen kan tørke meg ut i timevis.Nina Bryan-Hewitson, 38, som til slutt ble diagnostisert med fibromyalgi etter å ha lidd av kroniske smerter. Nina er fast bestemt på å leve et fullt liv som hun kan med barna sine til tross for at hun lider av kroniske smerter (Foto: følger med)

Jeg begynte å lide av dette da jeg var 31 og er nå 38, og det var veldig vanskelig for meg å innrømme at jeg trengte hjelp. Jeg klarte ikke engang å vaske håret mitt lenger, da det ville slå meg ut i to dager. Jeg endte opp med å gå uten å vaske meg eller kle på meg eller rydde huset bare for å få nok energi til å passe barna mine.

Men jeg skjønte til slutt at jeg trengte hjelp. Jeg er heldig fordi jeg klarte å få et stipend for å få omsorgspersoner til å komme inn og hjelpe meg. De hjelper meg med å komme meg ut av sengen om morgenen, og uten dem kan det ta meg en time å komme meg ut av sengen. De gjør ting som å hjelpe meg med å kle på meg og vaske håret, og på ettermiddagen kommer omsorgspersoner og hjelper meg med husarbeid.

Jeg har nå en scooter som var ekstremt vanskelig for meg å akseptere og få hodet rundt i begynnelsen. Men det tillot meg fortsatt å ta og hente barna mine på skolen og dra på dager til dyrehagen. Jeg elsker nå scooteren min og pynter den til jul og Halloween.Nina Bryan-Hewitson, 38, sier det var vanskelig for henne å innrømme at hun trengte hjelp – og å akseptere å bruke en scooter. Men hun er nå takknemlig for scooteren da den lar henne ta og hente barna sine på skolen og dra på dager (Foto: følger med)

Jeg går nå på morfin og ibuprofen og det hjelper mye på smertene. Jeg betaler også for flyteterapi annenhver uke, noe som gjør en forskjell med de kroniske smertene.

Å leve med kroniske smerter er utrolig vanskelig, og det er ikke en synlig tilstand, og fordi det svinger – folk skjønner ikke hvor ille det er. Smertenivået jeg har til daglig ville nok sendt de fleste til sykehuset.

Til tross for at jeg har kroniske smerter, er jeg fast bestemt på å gjøre så mye jeg kan med barna mine og leve et fullt liv med dem. Hvis det betyr å ta imot hjelp, så er jeg villig til å gjøre det.»

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.