15 naturlige tilnærminger til fibromyalgi

Fibromyalgi , noen ganger referert til som Fibromyalgisyndrom eller FMS, er et kronisk smertesyndrom preget av muskelsmerter, generell smerte og tretthet . Muskelplagene, kalt myalgier, er vanligvis diffuse og kjennes i hele kroppen. Fibromyalgi påvirker omtrent 10 millioner mennesker i USA. På verdensbasis er mer enn 100 millioner berørt, hvorav nitti prosent er kvinner. Studier viser at 68 prosent av de med fibromyalgi har prøvd kosttilskudd for å hjelpe med symptomene.

Konvensjonell medisin har ennå ikke oppdaget den spesifikke årsaken til fibromyalgi. Mange integrative og funksjonelle medisinleger tror at problemet ligger i mitokondriene, eller krafthusene til cellene våre. En kasusrapport fra 2011 av en pasient med en mitokondriell sykdom, som opprinnelig ble diagnostisert med fibromyalgi, støtter dette.

Mens årsaken til fibromyalgi av mange anses som ukjent, er det kjent at pasienter som rammes av FMS har 40 prosent mindre koenzym Q10 i blodet og redusert antioksidantaktivitet .

De med FMS har også en redusert mengde mitokondrier i blodcellene. Mitokondrier er deler av cellene våre som gir oss energi ved å lage energimolekylet adenosintrifosfat (ATP). Andre forskere har lagt merke til at en bakteriell overvekst i tynntarmen (kjent som SIBO eller tynntarmsbakteriell overvekst) er tilstede hos 90-100 prosent av pasientene med fibromyalgi. Mange eksperter mener at SIBO , lekk tarm og lav produksjon av koenzym Q10 kan være involvert i årsaken til fibromyalgi.

Tilknyttede betingelser

Pasienter med fibromyalgi har ofte andre assosierte tilstander. Disse inkluderer migrenehodepine , irritabel tarmsymptomer ( oppblåsthet, magesmerter, diaré og/eller forstoppelse) og interstitiell blærebetennelse. Dårlig søvn eller søvnløshet er også en vanlig klage.   

Fibromyalgi Symptomer

  • Helkroppssmerter _
  • Ømhet i muskler og økt smertefølsomhet
  • Utmattelse
  • Depresjon
  • Angst
  • Irritabel tarm-syndrom
  • Lekkende tarm
  • Sukkertrang

Hvordan hjelpe til med å reversere fibromyalgi

Detox kroppen din

I løpet av de siste 100 årene har tusenvis av kjemikalier blitt skapt av selskaper og kastet i vannforsyningen, luften og til og med hjemmemiljøene våre. Med mange av disse kjemikaliene har vi fortsatt nesten ingen anelse om hvordan de påvirker oss. Imidlertid vet vi at mange har negative helsekonsekvenser, og fibromyalgi er sannsynligvis en av dem. Hver eneste person har giftige kjemikalier i kroppen – det er ingen måte å unngå det helt på. Vi kan imidlertid prøve å minimere langtidseffektene av kjemisk eksponering. Avgiftning av kroppen er avgjørende for å styrke kroppen så den helbreder. Lær mer om å avgifte kroppen .  

Fiks tarmen din

Mange med fibromyalgi har blitt diagnostisert med Irritable Bowel Syndrome (IBS) . Bevisene tyder på at gastrointestinale problemer faktisk kan være årsaken til fibromyalgi og ikke bare assosiert. Studier tyder på at Leaky Gut Syndrome, eller Small Intestinal Bacterial Overgrowth (SIBO), spiller en rolle i fibromyalgi. I 2004 demonstrerte Dr. Mark Pimentel i sin studie at pasienter med flere dårlige bakterier i tarmen hadde mer smerte forbundet med fibromyalgien. Dr. Alex Vasquez har også rapportert at LPS-proteinet (lipopolysakkarid) fra disse bakteriene, når det injiseres i en person, kan reprodusere smertepasienter med fibromyalgierfaring.

Rydd opp i kostholdet ditt

Å unngå bearbeidet mat er ekstremt viktig med enhver kronisk tilstand. Bearbeidet mat har kjemikalier som er fremmede for menneskekroppen (xenobiotika) og har effekter på oss som vi ikke helt forstår. Disse inkluderer matkonserveringsmidler og matfargestoffer.

Å spise en diett med mye frukt og grønnsaker er et godt sted å begynne. Om mulig bør det kjøpes inn plantevernmiddelfri (økologisk) frukt og grønnsaker. Spis også kjøtt som hovedsakelig er gressmatet, antibiotikafritt og hormonfritt. Selv om dette kan være dyrere på forhånd, er det et potensial for kostnadsbesparelser hvis det bidrar til å forhindre kroniske helsetilstander og forbedrer livskvaliteten.

Kunstige søtningsmidler og MSG bør også unngås. Aspartam (Nutrasweet) har blitt rapportert å indusere ikke bare migrenehodepine, men er assosiert med andre nevrologiske problemer. Studier har vist forbedring i fibromyalgisymptomer hos de som var følsomme for aspartam og MSG (mononatriumglutamat) når disse kjemikaliene ble eliminert fra kostholdet .

En studie fra 2017 i Nutricion Hospitalaria viste at de med fibromyalgi som spiste lavFODMAP- diett hadde redusert smerte forbundet med fibromyalgi. En lavFODMAP-diett kan ofte bidra til å forbedre fordøyelsen hos de med IBS og lekk tarm.

Trening

Trening har vist seg å være nyttig for de med fibromyalgi. Ulike studier har bekreftet at aerob trening bidrar til å redusere smertenivået samtidig som det forbedrer den generelle funksjonelle kapasiteten. Trening bidrar til å forbedre mitokondriell helse.

FDA-godkjente medisiner for fibromyalgi

Etter min mening bør bruk av medisiner være en siste utvei, først etter at tilstrekkelige kostholds- og livsstilsendringer er gjort og viser seg utilstrekkelige. Medisiner er ikke laget for å “kurere” fibromyalgi, men for å tillate deg å leve komfortabelt mens du tar medisinen på ubestemt tid.

Fibromyalgi Federal Drug Administration (FDA) godkjente medisiner inkluderer:

Duloxetine (Cymbalta) – 60 mg per dag. Kostnaden i USA er $320 for en 1 måneds forsyning

Pregabalin (Lyrica) – 150 mg til 225 mg to ganger daglig. Kostnadsområdet i USA er $415 til $445

Milnacipran (Savella) – 50 mg to ganger daglig. Prisen i USA er $397

Andre ikke-FDA-godkjente legemidler som ofte brukes inkluderer gabapentin, amitriptylin, fluoksetin. Disse medisinene er generiske og rimeligere og viser lignende fordeler.

Fibromyalgi behandles ofte med narkotika (opiater) til tross for absolutt ingen bevis på nytte. Narkotika kan faktisk være mer skadelige og ser ut til å øke det totale smertenivået i det lange løp. Opiater inkluderer tramadol, fentanyl, hydrokodon, oksykodon og morfin.  

Ifølge American College of Rheumatology“Selv om det ikke anbefales som den første behandlingen, kan tramadol brukes til å behandle fibromyalgismerter. Dette smertestillende stoffet er et opioidnarkotikum. Leger foreslår ikke å bruke andre opioider for behandling av fibromyalgi. Dette er ikke på grunn av frykt for avhengighet. Snarere tyder bevis på at disse stoffene ikke er til stor fordel for de fleste med fibromyalgi. Faktisk kan de forårsake større smertefølsomhet eller få smerten til å vedvare.”

Kosttilskudd for fibromyalgi

Ulike kosttilskudd har vist seg å være nyttige for å lindre symptomene på fibromyalgi . Mange tar ett tilskudd om gangen, merker ikke forskjell, for så å slutte å ta det. Kosttilskudd kan ha en synergistisk effekt. De som lykkes starter ofte med ett tilskudd, legger til et andre og kanskje et tredje til de merker en forbedring. Fremfor alt er det viktig å fokusere på kosthold og livsstilsendringer som diskutert ovenfor.

Vitamin D – Et vanlig symptom på vitamin D-mangel er muskelsmerter og muskelsmerter. Studier viser at de med fibromyalgi har lavere vitamin D-nivåer sammenlignet med kontroller. En studie fra 2017 i Clinical Rheumatology viste at de med fibromyalgi hadde mindre smerter når vitamin D ble erstattet. Mange andre studier har vist lignende funn. Å korrigere vitamin D-mangel er avgjørende før diagnostisering av fibromyalgi siden lavt vitamin D også forårsaker muskelsmerter. Foreslått dose: 2000 IE- 5000 IE daglig. Lær mer om vitamin D.

Magnesium – Studier viser at magnesium, en naturlig muskelavslapper, kan være nyttig for de med fibromyalgi. En studie fra 2013 i Rheumatology International viste at oral magnesiumsitrat reduserte smerte hos de med fibromyalgi. Videre viste en studie fra 2015 i Journal of Integrative Medicine at når magnesiumklorid ble påført huden, var det en reduksjon i smerte. Noen studier har også vist at en kombinasjon av magnesium og eplesyre kan være nyttig. Magnesium er tilgjengelig i kapsler , sprayer og lotionformuleringer . Foreslått oral dose: Magnesiumchelat 125 mg til 500 mg eller som anvist på etiketten.

Melatonin – Melatonin er søvnhormonet som skilles ut hver natt av pinealkjertelen. Dette hormonet har antioksidantfordeler i tillegg til å fremme avslappende søvn. En studie fra 2016 i Pain and Therapy viste at melatonin kan bidra til å redusere smerte på grunn av fibromyalgi. En studie fra 2015 viste lignende fordeler. Foreslått dose: Melatonin 3 mg til 10 mg hver natt.

Koenzym Q10 – Mitokondriell dysfunksjon er en populær teori for årsaken til fibromyalgi og bidrar sannsynligvis til symptomene. En studie fra 2012 i PLOS ONE viste at fibromyalgipasienter hadde lavt innhold av koenzym Q10, og at tilskudd bidro til å redusere hodepine hos disse pasientene. En studie fra Spania fant at kvinner med fibromyalgi som tok CoQ10 i en daglig dose på 300 mg la merke til en forbedring i symptomene. Foreslått dose: CoQ10 100 mg til 300 mg daglig

SAM-e – Det er en dobbeltblind placebokontrollert studie fra 1991 som viste at SAM-e kan være nyttig for de med fibromyalgi. Foreslått dose: SAM-e 800 mg per dag.

Tiamin (Vitamin B1) –  Noen få studier har vist fordelene med tiamin for fibromyalgipasienter. I 2013 viste en BMJ Case Reports – studie bedring av fibromyalgisymptomer når tiamintilførselen ble startet med 300 mg per dag og økt opp til 1800 mg per dag.

5-Hydroxytryptophan (5-HTP ) – En studie fra 1990 i Journal of International Medical Research viste at 5-HTP kunne forbedre symptomene på fibromyalgi . En studie fra 1992 viste lignende fordeler. Foreslått dose: Som anvist på etiketten.

L-karnitin –  Dette tillegget kan være nyttig og kan redusere smerterelaterte symptomer ved fibromyalgisyndrom ifølge en studie fra 2007. Foreslått dose: Som anvist på etiketten.

Spirulina – En liten studie viste at spirulina kan være nyttig for å redusere symptomer på fibromyalgi. Dette skyldes muligens dens prebiotiske (mat for tarmens gode bakterier) kapasitet og dens evne til å avgifte kroppen fra giftstoffer.

Eteriske oljer for fibromyalgi

Eteriske oljer kan påføres lokalt på smertefulle muskler og ledd. De anbefalte oljene for fibromyalgi inkluderer røkelse , vintergrønn , lavendel , rosmarin , nellik og kamille . Lær mer om essensielle oljer og deres fordeler .

Andre alternative terapier

Massasje, yoga, akupunktur, qigong og tradisjonell kinesisk medisin (TCM) er andre terapeutiske veier de med fibromyalgi har tatt for å bidra til å forbedre livskvaliteten og bør inkluderes på reisen til velvære.

Du kan forbedre fibromyalgisymptomene dine

Totalt sett er fibromyalgi en svært vanskelig tilstand som forårsaker lidelse for mange mennesker. Det viktigste er å gjenopprette balansen og søke helse. Det anbefales å unngå matvarer som gjør tilstanden verre, og det anbefales også sterkt å spise en diett rik på frukt og grønnsaker. En eliminasjonsdiett kan også være nyttig – start med å eliminere meieri-, gluten- og maisbaserte produkter. Narkotika kan få en person til å føle seg bedre, men langsiktig gjør fibromyalgismerter verre. Studier har vist at trening er nyttig, sannsynligvis på grunn av produksjonen av ekstra mitokondrier og evnen til å redusere kronisk betennelse. Kosttilskudd kan også være til stor hjelp. Vurder å starte med vitamin Dutskifting først, og legg deretter til et ekstra supplement hver til annenhver uke til symptomene dine blir bedre. Spis sunt, tenk sunt og vær sunn.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.