Fibromyalgi smerte er unik

Fibromyalgi smerte er unik på grunn av dens alvorlighetsgrad, kompleksitet og flere systemer involvert.

Hvis du har fibromyalgi, vet du at kronisk smerte er bare ett av mylderet av symptomer som er tilstede i fibrokroppen til enhver tid.

Se, det kan være flere årsaker til en fibromyalgihodepine for eksempel, selv om smerten i seg selv oppstår på den “måten” vi kaller fibromyalgismerter.

Det spiller ingen rolle om hodepinen startet som nakke- eller skulderblads-thoraxsmerter ELLER om den ble foreviget av vær eller eksponering for noen kjemiske giftstoffer i miljøet vårt. Smerten er unik for fibromyalgi.

Stresssmerten som vi fibrokropper føler er mye den samme når vi refererer til fibromyalgismerter. Det spiller ingen rolle om stresset som fikk nervesystemet ditt til å brenne kontinuerlig var fra en negativ eller en positiv opplevelse.

Fibrokroppen har rett og slett vanskeligere for å regulere ned «fight or flight»-refleksen.

Det kontinuerlige stresset på kroppen skaper kaos på smertesensorsystemet vårt, og der starter syklusen med kronisk fibromyalgi smerte.

Vi vet at det er ulike årsaker til å utvikle fibromyalgi og kronisk smertefibromyalgi, men jeg tror at mange mennesker rett og slett har en større tilbøyelighet til å utvikle fibromyalgi.

Faktisk har det blitt vist at over 33% av fibrolidende er genetisk disponert for det. Hvis du er som meg, og symptomene dine startet i ung alder, er jeg glad du er her.

Jeg forstår denne tilstanden, å leve med den, jobbe med den og hjelpe andre til å oppnå en bedre livskvalitet, til tross for kompleksiteten til fibromyalgi og dens primære bitilstander. 

Smertene og symptomene er aldri bare i ett område av kroppen. Det er absolutt ikke ALT i din “hodepine”. Det er ikke bare i “frossen skulder” eller “rastløse ben”.

Nei, fibromyalgismerten som en fibroperson opplever er multisystem, og det er derfor vi tror på en mangefasettert tilnærming til bedre livskvalitet mens vi lever med ikke bare fibromyalgi, men også relaterte tilstander.

Myofascial smerte er også relatert til fibromyalgi og det er ikke uvanlig å ha begge deler.

MERK: Denne artikkelen dekker fibromyalgismerter, men for en oversikt over fibromyalgisymptomene, se siden SYMPTOMLISTE her . 

 Smerter i hender eller føtter? 

Fibromyalgi smerter i ekstremitetene.Fibromyalgi Smerter i hender og føtter

Ekstremitetene er et vanlig område for fibromyalgismerter. Likevel er det nyttig å skille mellom andre former for smerte i ekstremitetene.

Leddgikt og/eller nervesmerter er assosiert med ekstremitetssmerter, men fibromyalgismerter er unik i sin evne til å vokse og avta, men ikke alltid i samsvar med et værmønster eller stress.

Det kan rett og slett skje at du våkner en dag og den samme hånden som fungerte bra og fleksibel i går, kan være stram, stiv og/eller brennende.

Det kan være vanskelig å åpne krukker, knyte sko eller ta på seg klær. Håndsmerter kan stråle inn i underarmen og albuene der det er større tilbøyelighet til ømhet og smerte rett og slett på grunn av ømme punkter rundt albueområdet.

Triggerpunkter rundt skulderen kan også utstråle smerte i underarmer og hender. Du kan ha rastløshet i hendene der du føler “behovet” for å trykke eller bevege hendene og/eller fingrene.

Prøv å bruke  kobberkompresjonshansker . Kobberet som brukes i kompresjonsslitasje og klær har vist seg å redusere smerte; Det er verdt et forsøk!! Jeg bruker kobberkompresjonsklær, klær og hansker. Jeg tror det er en god investering for langtidsbruk. 

Prøv å ikke bli for bekymret når smerten «vokser»; Jeg vet, det er lettere sagt enn gjort. Men jeg har personlig opplevd nesten svekkende håndsmerter i en periode for mange år siden. Jeg husker at jeg snakket med min DC om det, og min økte bekymring for ikke å kunne bruke hendene mine slik jeg trengte.

Det kan være skummelt og urovekkende. Det samme gjelder smerter i bena og føttene. Se, hvert område av fibrokroppen har en tilbøyelighet til å vokse og avta i samsvar med absolutt ingenting…men spesielt i ekstremiteter og/eller rundt ledd og ømme punkter i fibrokroppen.

kobberslitasje kompresjonsmiddel for fibrofotsmerterKobberslitasjekompresjon for fibrosmerte i foten

På grunn av triggerpunkter, fascia-konstriksjon og/eller nerverelatert smerte i føttene, kan du føle at du brenner både øverst og nederst på føttene.

Myofascial frigjøring kan være nyttig når denne smerten skyldes inaktivitet eller innsnevring fra å sitte, ligge eller være i én stilling for lenge; denne typen arbeid vil imidlertid variere med hensyn til toleranse.
Se artikkellenken “myofascial release” nederst på denne siden.

Et annet middel jeg har funnet (og bruker) er kompresjonsankelermer i kobber . Denne fot-/ankelhylsen passer forsiktig over foten og kobberet heler. Den gir svært lett klemt kompresjonsstøtte for redusert fotsmerte og forbedret fotstruktur.

Har du urolige bein? Hva med urolige føtter? Det er ulike årsaker til urolige og smertefulle ben og føtter. Nerverelaterte smerter, fascia-konstriksjon eller mineralmangel er noen vanlige med fibromyalgi.

Fibromyalgi Smerter i overkroppen

Fibromyalgi Smerter i overkroppenFibro smerte i overkroppen

Vi har en hel artikkel dedikert til øvre ryggsmerter her på nettstedet og med fibromyalgi, det er ganske gitt. Brennende skulderblads-thoraxsmerter er en av de mest ubøyelige typene fibromyalgismerter.

Hva med smerter og tetthet i kragebenet under halsen? Tetthet rundt brystbenet er vanlig da det er mange triggerpunkter i dette området rundt subclavius- og brystmusklene.

Den eneste vurderingen vil være om smerte kommer fra en annen kilde som ikke er relatert til fibromyalgi. Det kan være vanskelig å fastslå dette, men når andre tilstander er utelukket, kan du satse på at fibromyalgi og/eller myofascial smerte er årsaken.

MERK: En følelse av tyngde i overkroppen kan også skyldes kronisk utmattelsessyndrom, og kan være assosiert med manglende evne til å opprettholde en oppreist stilling over lengre perioder.

Svingende blodtrykk, hjertebank og en følelse av sammensnøring i brystet er vanlig med både fibromyalgi og kronisk utmattelsessyndrom.

Vær forsiktig så du ikke forverrer smerten med overfladisk pust. Jeg sier ofte at personer med kroniske sykdommer har en tendens til å puste grunne, og dette kan forsterke tetthet og til og med en kvelningsfølelse i bryst- og halsområdet.

Å sitte for lenge ved datamaskinen eller se på TV kan bidra til tetthet i armhulene og brystmusklene.

Hvis du har fibrocystisk brystsykdom (FBD), kan du ha voksing og avtagende smerte og ømhet som ikke er forbundet med ømme punkter, men mer med lymfatisk overbelastning og innsnevring. Denne smerten er nært forbundet med stress eller repeterende bevegelser i armer og/eller hender.

Det kan ta litt prøving og feiling for å finne ut hva som fungerer for dine alvorlige fibromyalgismerter i overkroppen, og selv når du finner noe som lindrer smerte i dag, kan det hende at det ikke fungerer neste gang.

For eksempel, hvis du får vanlig massasje for fibromyalgi-smerter, men du opplever at du blir mindre tolerant for massasje som en gang føltes bra, kan det hende du må endre tilnærming, teknikk eller til og med unngå kroppsmassasje i en periode.

Det kan hende at når du går tilbake til det, at det er nyttig igjen. I alle fall er det “naturen” til fibromyalgi. Voksing, avtagende og uforutsigbarhet av symptomer kan være mest skremmende når man lever med fibromyalgi.

Fibromyalgismerter i underkroppen
(bein, knær og hofter)

Fibromyalgi Smerter i underkroppenFibrosmerter i underkroppen

Et annet vanlig område for smerter med fibromyalgi er i bena og knærne. Det interessante er at de første “smertesonene” ofte relatert til en pasient når de husker tilbake til de første tegnene på fibromyalgi, er i hodet og overkroppen.

Bensmerter kommer lett etter, sannsynligvis på grunn av potensialet for triggerpunkter i muskellag i underkroppen.  

Alt fungerer intimt sammen i den nedre kvadranten av fibrokroppen. Hoftebeinet er virkelig “koblet” til knebenet, for eksempel når det kommer til utstrålende smerte og triggerpunkter, på grunn av innsnevring, tetthet og/eller myofascial smerte.
Både sittende og stående i lengre perioder anbefales ikke når vi har fibromyalgismerter.

Hvis du har en jobb der du sitter, prøv å ta pauser, vær selvsikker når det er mulig og referer også til «smerter i rumpa»-øvelsene jeg viser på Fibro Fit People – siden på facebook. (dette er noen enkle øvelser å utføre mellom sittende for å hjelpe til med å løsne og unngå økt tilbøyelighet til smerte og tetthet.

Ellers kjent som “FGs side til side øvelser”, fordi mye av det vi gjør i løpet av dagen er i en “fremover” bevegelse, som å gå og sitte.

Å skape et større bevegelsesområde er mer passende for de som finner konvensjonell strekking av underkroppen vanskelig på grunn av fibromyalgismerter og/eller andre faktorer som leddgikt.

En annen vurdering er “Activities of Daily Living (ADLs)”. ADL er forskjellig fra strukturert trening og kan også være et område hvor skade eller økt smerte lett kan oppstå. For eksempel kan det hende du går sammen og føler deg ganske anstendig, alt tatt i betraktning, og da må du lene deg ned for å rengjøre badekaret eller tørke gulvet.

Plutselig innser du kanskje at disse tingene er vanskeligere enn før. Hvis en aktivitet eller oppgave er for vanskelig uten unødig belastning, må vi be om hjelp der det er mulig.

Fibromyalgi Smerter og hodepine

Vi har en hel artikkel her på nettstedet dedikert til hodepine og kronisk migrene. Dette kan være et av de mest ødeleggende smerteområdene for en person med fibromyalgi. Som jeg liker å si, “det er her vi tenker, uttrykker og samhandler med verden rundt oss”.

Hvis du har kroniske hodesmerter eller migrene, så kjenner du smerte. Potensialet for triggerpunkter i øvre del av ryggen/scapularområdet kan lett gjøre smerter i øvre del av ryggen til en migrene i løpet av kort tid.

Stressfaktorer, eksponering for miljøgifter, sovestilling, sesongmessige allergier, matallergier og smerter i sinus eller kjeve (TMJ) kan alle øke smerter i fibrokroppen til et punkt av svekkelse.

Igjen fordi det ikke er noe verre enn å prøve å tenke, jobbe på en jobb eller nyte de enkle tingene i livet når hodesmerter dunker og stråler inn i hodet, hodeskallen og ansiktet. Det gjør det enda mer utfordrende å føre en samtale eller være sosial.

Etter å ha hatt kronisk migrene siden jeg var 9 år, får jeg det sikkert, og det er noen ting vi ikke kan kontrollere. Men gjennom hele nettstedet fokuserer vi på de mange variablene som kan bidra til hodepine og andre områder av fibromyalgismerter og områdene der vi kan være mer proaktive for i det minste å redusere eller redusere alvorlighetsgraden av smerte. (MERK: Se lenken til hodepineartikkelen nedenfor.)

Temperaturdysregulering

Ved fibromyalgi kan det være noen forskjellige grunnårsaker, og i tillegg kan det være en dysfunksjon i hypothalamus, hypofyse og binyrefunksjoner.

Og selv om kvinnelige hormoner eller mangel på disse også kan forverre temperaturubalanse og hetetokter, snakker vi mer om den dagligdagse dysreguleringen i selve fibromyalgien.

For mye stress på binyrene kan øke adrenalinet samtidig som det øker temperaturfølsomheten.
Det endokrine systemet påvirkes også av giftstoffer i miljøet, og kan ved eksponering for ulike ting få kroppen til å reagere med temperaturforstyrrelser.

Under eller etter en giftig eksponering kan ekstremitetene dine bli veldig kalde.
Dette er også grunnen til at personer med fibromyalgi ofte sier at det føles som å leve med influensasymptomer 24/7.

Det kan også være en ubalanse i skjoldbruskkjertelen eller tilstedeværelsen av skjoldbruskkjertelantistoffer.
En dag kan du føle at du svetter for mye, og en annen kan du føle deg kald hele dagen ved samme temperatur. 

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.