Fibromyalgi-bivirkninger
og halmteorien

Med fibromyalgi-bivirkninger er det mange vedvarende, komplekse faktorer. Det vi kaller «halmteorien» er lett å forklare, og lettere for de på utsiden å forstå. Jeg har funnet i å jobbe med andre som også har fibromyalgi og relaterte lidelser, at det ikke alltid handler om de grunnleggende aktivitetene i dagliglivet vi engasjerer oss i.

Det handler mer om stressfaktorer, giftstoffer, miljøendringer og alt annet negativt som kan drive fibrokroppen til en utvidet bluss. 
Disse faktorene påvirker fibrokroppen mye annerledes enn en ikke-fibrokropp.

Straw Theory er en effektiv måte å formidle til de på utsiden hvordan fibromyalgi er forskjellig og for å unngå sammenligning av en ikke-fibro som sier at de har vondt og smerter hver dag og at de kan gå på jobb og fungere normalt. Slike utsagn undergraver bare virkeligheten av å leve med fibromyalgi-bivirkninger, de relaterte forholdene og all dens kompleksitet.

Fibromyalgi-bivirkninger
er mange og forskjellige

Fibromyalgi-bivirkninger er mange, forskjellige og ubemerket av ikke-fibro-venner og familie. Både indre og ytre, fra pågående kronisk smerte og stress til økte sanser, og giftstoffer i miljøet som vaskemiddel, tørketrommel, bensin på noens hender fra å fylle bilen, cologne og formaldehyd på et nytt møbel.

Disse går stort sett ubemerket hen av de rundt deg; Likevel, ettersom du blir utsatt for den ene etter den andre av disse fibrobivirkningene, er resultatet kumulativt til “kamelryggen” din brekker.  

Den resulterende “blussen” kan være ødeleggende. Like ille, det fornærmende familiemedlemmet kan ikke relatere til at du ble forgiftet av hans cologne. Det kan være en “rock and a hard place”-situasjon for deg.

Stresset som vi fibrokropper føler fra forsterkede sanser og stimulerende midler rundt oss skaper også det ene “halmstrået” etter det andre, og til slutt bryter vi sammen fra disse multiple eksponeringene. Dette er ikke den typen stress som noen ville trives med. Dette er en skadelig og ødeleggende form for stress som skaper en overbelastning på den allerede sårbare fibrokroppen.

Når fibromyalgi-bivirkninger fører til “hodepine”, har du hodepine i fibrokroppen, som igjen er forskjellig i betydningen av alvorlighetsgrad og aktive triggerpunkter som kan opprettholde hodepinen. Dette er den typen hodepine som ikke så lett reagerer på smertestillende medisiner, igjen på grunn av fibromyalgiens natur og det er mange variabler. 

Fibromyalgi-bivirkninger kan stamme fra ulike faktorer i fibrokroppen, fra aktive triggerpunkter, til stress eller fra eksterne faktorer som miljøgifter. Hodepinen kan være mer lokalisert i sinus, øyne og ansiktsområdet, eller den kan stamme fra vanlige triggerpunkter i scapula- og nakkeområdet som stråler ut til hele hodet og forårsaker hodepine av migrenetypen.

Giftstoffer i miljøet.

Straw Theory betyr ganske enkelt at for mange medvirkende faktorer vil bygge seg opp og til slutt “knekke” kamelens rygg og ofte sette oss inn i en fibrobluss som vil øke både symptomer og smerte. 

Den tilstøtende grafikken viser en rekke “sugerør” som kan opprettholde fibrobivirkninger. Dette er den typen ting som kan føre til en bluss i løpet av kort tid eller eksponering. 

MERK: Se artiklene “Fibro Flare” og “Environmental Toxins” nederst på denne siden for mer informasjon.

Så, hva er noen av sugerørene dine?

For meg personlig er et av mine største «sugerrør» å gå til et lukket kjøpesenter. Jeg vet jeg sier dette ofte, men dette kan være et veldig giftig sted. Det er mange giftstoffer fra nye materialer, syntetiske dufter, rengjøringskjemikalier med mer. 

Du tror kanskje at det er den fysiske gåingen, stoppet og stående som kommer til deg på kjøpesenteret. Men det kan være en kombinasjon av disse, sammen med de ulike giftstoffene som strømmer gjennom butikkene og kjøpesenteret.

Og før du vet ordet av det, har du ikke den morsomme opplevelsen du forventet. Eller kanskje du har opplevd dette nok ganger, og som meg vet du bare at du kanskje må begrense tiden din der, men ikke gi slipp på alt sammen. 

Husk at det å gå rundt i et kjøpesenter er mye forskjellig fra strukturert trening. Det å stoppe og stå kan være vanskeligere for kroppen enn kontinuerlig fokusert bevegelse. 

Bivirkninger fra søvnløshet

Når en person med fibromyalgi ikke får gjenopprettende søvn, påvirker dette kroppen i større grad enn en ikke-fibro person. Igjen, vi kommer til å være mer sårbare for alt, inkludert mangel på gjenopprettende søvn. 

Vi kan ikke bare bruke sentralstimulerende midler for å komme i gang . Faktisk, fordi hvert organ lider av mangel på gjenopprettende søvn, legger dette mye stress på hjernen og leveren spesielt. Derfor vil det ikke fungere for fibropersonen å fylle opp med koffein. Det kan føre til mer angst og problemer med binyrene og skjoldbruskkjertelen.

Det er derfor vi alltid foreslår å bruke fibromyalgispesifikke adaptogener om morgenen. Kortisolet vårt er uansett høyere om morgenen, og det er tilfeldigvis når mange mennesker med fibro føler seg verst. 

Adaptogener som f.eksAshwagandha, Holy Basilikum, Eluethero eller DHEA, kun i form av Keto-7 , kan bidra til å senke stressnivået og påfølgende negativ effekt på kroppen. Selvfølgelig kan ingenting ta plassen til gjenopprettende søvn. Jeg har funnet ut at disse er mest trygge og effektive for å redusere stress ved fibromyalgi. 
(mer informasjon i vår Body Clock- artikkel)

Fibromyalgi bivirkninger
fra miljøgifter

Når du har en eksponering for miljøgifter, påvirker dette fibrokroppen på en måte som kan forårsake en utvidet “oppblussing” og økning av både smerte og symptomer i timer, dager og noen ganger lenger. Jeg vet at dette er sant personlig som mine symptomer startet først i en alder av 9 år med alvorlige reaksjoner på miljøgifter.

På den tiden var hjemmet vårt under ombygging, og jeg reagerte på alt fra nytt gulv, maling, møbler og alt som inneholdt kjemikalier som formaldehyd. De første symptomene for meg presentert i form av alvorlig migrenehodepine og ofte oppkast på grunn av de ekstreme smertene.

Jeg har MCS, så jeg reagerer på nesten enhver eksponering umiddelbart. Den ene gode tingen med det er at jeg kan og kan ta umiddelbare skritt for å komme vekk fra den eksponeringen hvis mulig. Dessuten tror jeg at ethvert giftstoff som er dårlig for en MCS-person også er dårlig for en fibro-person. Men ikke-mcs fibro-personer reagerer kanskje ikke utad eller raskt.

Følgelig kan eksponeringen forlenges eller en rekke eksponeringer for forskjellige stoffer kan skje, og disse eksponeringene er kumulative. Og disse eksponeringene blir bivirkninger eller “sugerør”. Fibromennesker kan bare ta så mange “sugerør” til det knekker ryggen på kamelen og fører til bluss. Enda verre, hvis de ikke skjønner hvorfor og derfor fortsetter å bli eksponert dag etter dag, kan det oppstå svært alvorlige fibrooppbluss. 


Jeg husker også lukten av noe på skolen som jeg ikke kunne plassere, men ikke desto mindre ville det føre til starten på en massiv migrene. År senere som voksen innså jeg at “lukt” var plantevernmidler som ble brukt på skoler for skadedyrkontroll.

Hei , jeg skjønner det, de trengte å forhindre kakerlakker og andre skapninger fra å løpe rundt i lunsjrommet og skremme barna (for ikke å snakke om å være en helsefare), men at eksponering for plantevernmidler ikke hjalp meg og minst én gang, sendte meg hjem fra skolen med ikke bare alvorlig migrene, men oppkast og delvis tap av synet. Jeg var bare et barn. Jeg likte skolen. Disse symptomene ble definitivt ikke overdrevet av meg på noen måte … de var og er fortsatt veldig ekte!

Og hvorfor virket det som om ingen andre “reagerte” på disse giftstoffene som meg? Vel, det er naturen til den sårbare fibrokroppen. Det er virkelig ikke rakettvitenskap, vi er faktisk de som roper “fare … fare.. Will Robinson!!” Og, «de» vil også reagere før eller siden. Å holde en trygg havn er bra for enhver kropp …

Er miljøfølsomhet
en fibromyalgibivirkning?

Ja, jeg skjønner det … og det er derfor vi fokuserer på denne “variablen” på hele nettstedet her. Å unngå giftstoffer og etablere en trygg havn hjemme er et kritisk skritt for å leve smartere. Du må virkelig ta dette på alvor. Dette gjelder for alle andre sykdommer som kreft og hjertesykdom.  Ja, selv hjertesykdom har nå blitt knyttet til giftstoffer i miljøet vårt. Dette betyr alt vi legger på kroppen og alt vi bruker i våre hjem.

Som jeg ofte sier, er det også viktig at våre familiemedlemmer er om bord. Vi kan ikke kontrollere alle giftstoffer i “utenfor” verden, men vi kan i det minste ta mer kontroll over våre egne miljøer der vi tilbringer mye av tiden vår. Arbeidsmiljøer er mer en utfordring, og det har jeg erfart mange ganger. Gjør så godt du kan for å være selvsikker om dine behov hvis du jobber i et miljø som kan bidra til symptomer.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.