Cork, een halve marathon, fibromyalgie en een lang weekend

‘Er zijn maar weinig medische aandoeningen die door oefening worden verergerd’

“Het is duidelijk voor mij, het gaat niet om een ​​tijd, de echte prestatie voor mij zal de halve marathon zijn en als ik moet lopen of kruipen of meegesleurd moet worden, dan is dat oké – voor mij gaat het veel meer om een ​​mentale overwinning en mezelf pushen en mijn verwachtingen van mezelf uitrekken. “

De Belfast- vrouw Joanne Nicholson overweegt de uitdaging die haar te wachten staat dit weekend, samen met haar zus Laura – die vanuit Manchester vliegt – van plan is om de halve marathon sectie van deCork City Marathon.

De reden waarom het lopen van een halve marathon zo’n uitdaging is voor de 30-jarige Joanne is dat iets meer dan een jaar geleden Fibromyalgie werd vastgesteld, een chronische aandoening die intense pijn veroorzaakt over het hele lichaam, evenals een groot aantal andere symptomen waaronder een onvermogen om rustig te slapen.

“Fibromyalgie is een trauma dat opgesloten zit in het lichaam, fysiek of emotioneel – sommige mensen zouden het krijgen na een auto-ongeluk waarbij je lichaam een ​​trauma heeft doorgemaakt en het gevecht of de vluchtreactie niet heeft kunnen uitschakelen” ze zei.

Joanne dateert haar fibromyalgie tot de dood van haar grootmoeder, Florence Frazer , met wie ze heel dichtbij was, iets meer dan een jaar geleden, maar het duurde een tijdje voordat haar toestand goed gediagnosticeerd was omdat fibromyalgie notoir moeilijk te lokaliseren is.

“Fibromyalgie kan verschillende symptomen hebben en ik ben jong om het te hebben, dus ik had de neiging om veel van de symptomen te verminderen – ik zou geprobeerd hebben ze te negeren en verder te gaan, maar toen mijn oma in februari 2017 stierf, Ik kon pas ongeveer een week later met alle emotie uit bed komen.

“En daarna zakte mijn lichaam gewoon in elkaar – ik was het fysiek erg moe, maar ik wist dat dit iets heel anders was en toen ik naar mijn huisartsenpraktijk ging, waar de huisarts die me zag, Dr. Keith Scott , zei als hij wist niet beter, het klonk alsof ik fibromyalgie had.

“Toen plaatste mijn eigen huisarts, Dr Colin Mercer , me op een pijnstiller Pregabalin of Lyrica voor de pijn in mijn nek en rug en later dat jaar ging ik naar een reumatoloog, Dr. Gary Wright. In oktober heb ik officieel de diagnose gekregen en sindsdien heb ik een lage dosis pijnstillers gehad. “

Voor Joanne, een inwoner van Connswater in Belfast die net is verhuisd naar Grange in Cork, was een van de meest duidelijke symptomen van haar fibromyalgie een slechte nachtrust waarin ze de hele nacht wakker kon zijn en dan het grootste deel van de dag kon slapen en zich nog steeds uitgeput voelde. “Ik kan de hele nacht wakker zijn en dan begint de uitputting en je ligt gewoon op een stapel en ik kan 16 of 17 uur slapen, maar de term die ze gebruiken is niet-herstellende slaap, dus als ik wakker word, heb ik geen voordeel omdat mijn lichaam niet in staat is geweest om zichzelf te herstellen of te repareren. “

Het probleem heeft ertoe geleid dat Joanne een routine heeft ontwikkeld die tot twee uur kan duren voordat ze naar bed gaat, waar ze een bad neemt met Epsom-zouten en dan op haar rug op een stekelige mat gaat liggen en verschillende rekoefeningen doet om het te proberen en verminder de pijn in haar rug en nek.

Joanna, een fan van beweging, hielp haar lichaam losser te maken en, in tegenstelling tot spin-klassen, vond ze dat de muziek de pijn verzachtte, maar ze was nog steeds enigszins sceptisch toen haar reumatoloog dr. Gary Wright suggereerde dat ze een halve marathon wilde proberen .

“Toen dr. Wright de diagnose fibromyalgie stelde, had ik tegen hem gezegd dat ik een paar halve marathons had gelopen en geprobeerd had een marathon te lopen toen ik in Toronto woonde en hij zei dat ik de halve marathon opnieuw moest lopen,” zei ze. .

“In die tijd was ik gestresst in mijn werk als maatschappelijk werkster van alcohol en drugs en ik had veel pijn en ik was een beetje chagrijnig bij het idee, maar toen, in december, voelde ik me een stuk beter en Ik had een heel goede fysio, Emma Bothwell , die me heeft geholpen een heel goed trainingsregime te ontwikkelen. ‘

Beginnend in februari met een verhoogd aantal Zumba-lessen om haar fitnessniveaus te verhogen, begon Joanne te trainen door langs de Comber Greenway in de buurt van haar huis in Belfast te lopen, en afstudeerde ze om de heuvel bij Stormont te beklimmen voor haar verhuizing naar Cork in april, waar ze de regime.

Zich bewust van het belang van het tempo van haar training, heeft Joanne zichzelf krampachtig aangetroffen bij de vijf mijlmarkering, dus is ze blij dat haar zus, Laura in Cork met haar zal gaan hardlopen, uitkijken naar haar en haar aanmoedigen om haar doel te bereiken, zelfs als ze moet delen van de cursus lopen om te eindigen.

Joanne is ook erg bewust van het dieet en ze merkt dat suiker haar slaapvermogen beïnvloedt, dus ze heeft haar liefde voor chocolade moeten opofferen en eet nu veel groenten en fruit, evenals notenboter en eieren om haar van eiwit te voorzien en bosbessen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

“Fibromyalgie zal waarschijnlijk niet leiden tot grote problemen met uw organen, maar het zal uw mobiliteit op de lange termijn beïnvloeden en zal leiden tot pijn en slaapstoornissen, dus het zal waarschijnlijk hetzelfde blijven of erger worden in termen van slaap of pijn en het gaat er echt om ze goed beheerd te krijgen, zodat je ermee kunt leven.

“Bij iedereen met gezondheidsproblemen denk ik dat beweging echt ondergewaardeerd is en te weinig wordt voorgeschreven door medische mensen – er zijn zeer weinig medische aandoeningen die door oefening worden verergerd – dus voor mij is lichaamsbeweging waarschijnlijk niet genoeg bevorderd om mensen te ondersteunen op welk niveau dan ook goed voor hen.

“Ik was vorig jaar op een conferentie met fibromyalgie en het was oprecht erg verdrietig – veel mensen met fibromyalgie zijn veel ouder dan ik, maar wanneer je al deze mensen met de toestand in een kamer plaatst en je ziet er zoveel met lopen stokken, het was triest maar het maakte me heel vastberaden.

“Er waren veel mensen die praatten over lichaamsbeweging en het maakte sommige overstuur omdat ze niet konden trainen en dat is echt triest en hoewel ik weet dat het een chronische conditie op de lange termijn is, dacht ik bij mezelf:” Als ik voor mijn gezondheid zorg, Ik hoef niet zo te gaan als ik nu de juiste beslissingen neem om gezond te blijven ‘. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *