Vansker med telefonsamtaler ved fibromyalgi og ME/CFS

AV JULIA NELSON

Har du kommet til å hate å snakke i telefon siden du har hatt  fibromyalgi eller  kronisk utmattelsessyndrom? Det er en vanlig ting at folk ofte sier at de har spesielt vanskelig for å fokusere på telefonsamtaler.

Faktorer som bidrar til telefonaversjon

Så hvorfor er dette? Det har ikke blitt studert, men flere faktorer kan bidra til dette problemet:

  • Når du er i telefonen, får du ingen av de ikke-verbale signalene som følger med ansikt-til-ansikt samtaler. Kommunikasjonseksperter er enige om at det meste av kommunikasjon er ikke-verbal, og når du fjerner alle disse verbale signalene, må hjernen din jobbe hardere for å forstå hva som blir sagt. Tåkete hjerner kanskje ikke være i stand til å mønstre det fokusnivået.
  • Vi er ofte i miljøer som er fulle av distraksjon. Du hører mye om “multitasking”, som egentlig ikke betyr at hjernen gjør flere ting samtidig. Selv hos friske mennesker, ifølge eksperter, skifter hjernen faktisk fra en oppgave til en annen. FMS- og ME/CFS-hjerner har ofte det vanskelig med multitasking.
  • Språkproblemene  _ vanlig ved fibromyalgi og ME/CFS – som inkluderer ordgjenkalling – kan komplisere samtalen og gjøre den stressende. Hvis du er redd for å glemme vanlige ord eller miste tankegangen, kan det gjøre symptomene verre.
  • Sosial interaksjon tar energi.
  • Å holde telefonen kan være veldig smertefullt for hånden, armen, skulderen, nakken eller til og med øret. Noen telefoner blir veldig varme, noe som kan plage de som har  termisk allodyni (smerte fra temperaturer som normalt ikke ville forårsake smerte). Heldigvis kan høyttalertelefoner og hodesett lindre mange av disse problemene.

Det kan være lettere å skrive enn å snakke når språkvansker opptrer. Deretter kan du bruke mer tid på det, sortere gjennom de rotete tankene dine og deretter korrekturlese det. På toppen av det, når du mottar skriftlige meldinger, kan du beholde dem og henvise tilbake om nødvendig. Du husker kanskje ting bedre når du leser dem også.

Hva å gjøre

Når du må bruke telefonen, prøv å eliminere alle distraksjoner du kan. Gå inn i et stille rom og lukk døren, kanskje til og med slå av lyset. Hvis du trenger å videresende spesifikk informasjon, gjør notater på forhånd og ha dem med deg. For å hjelpe deg med å huske informasjon, ta notater. Det forhindrer frustrasjoner som å avtale en lege eller planlegge med en venn og deretter glemme detaljene i det øyeblikket du legger på.

Hvis du har problemer med å kommunisere via telefon, kan det hjelpe å la folk som snakker med ofte få vite om det. La dem vite at når du ber ham om å gjenta noe, er det ikke fordi du ignorerte dem. Det kan også være lurt å oppmuntre dem til å sende deg tekstmeldinger eller e-poster i stedet for å ringe, spesielt hvis de vet at du ikke har følt deg bra. Det kan være verdt å utforske Skype, spesielt for langdistansesamtaler eller samtaler du forventer å bli langvarige.

Hvis du må bruke telefonen som en del av jobben din, kan det hende du kan  be om rimelig tilrettelegging fra arbeidsgiveren din. (Ja, Americans with Disabilities Act Gjelder for deg!) Det kan inkludere ting som håndfrie enheter eller forespørsler om instruksjoner som skal leveres skriftlig i stedet for over telefon.

Studier har vist at det er en dårlig idé for  alle  å snakke i mobiltelefon mens de kjører bil, selv om det er håndfri. Selv om det ikke er noe som har blitt studert spesifikt, virker det trygt å anta at de av oss med kommunikasjonsbasert kognitiv dysfunksjon ville være spesielt farlige når det gjelder å snakke mens du kjører.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *