Brain Inflammation kan holde nøkkelen for fibromyalgi lidelser, sier studien

Fibromyalgi er en tilstand som er forbundet med utbredt kronisk smerte og ømmer over hele kroppen. Smerten kan være i et bestemt område eller flytte til forskjellige områder i hele kroppen. Det forekommer også hos mennesker i alle aldre, inkludert barn. Smerter kan variere fra mild til alvorlig til sviktende, i tillegg synes stress og fysisk trening å forverre symptomene. (1)

Symptomer på fibromyalgi kan variere sterkt og kan omfatte:

 • Utmattelse
 • stivhet
 • migrene
 • Irritabel tarmsyndrom (IBS)
 • Gastroøsofageal reflukssykdom (GERD)
 • Søvnapné
 • Depresjon
 • Spenning hodepine
 • Pelvic smerte
 • Kognitive vanskeligheter
 • Angst
 • Irritabel eller overaktiv blære
 • tinnitus

På grunn av det brede spekteret av symptomer kan fibromyalgi være vanskelig å diagnostisere. Nylige funn tyder på at nevrologi kan spille en rolle i denne sykdommen. Forskere gjør endelig forbindelsen mellom kronisk betennelse og dens innvirkning på helse og sykdom og fibromyalgi er ikke noe unntak. (2, 3, 4)

Fibromyalgifunn: Ny forskning

En studie fra Massachusetts General Hospital (MGH) forskere i et samarbeid med Karolinska Instituttet i Sverige ga noen interessante resultater. Etter å ha tatt PET-skanning dokumenterte yheforskerne utbredt betennelse i hjernen hos pasienter med fibromyalgi. Deres funn ble publisert online i tidsskriftet Brain, Behavior and Immunity. (5)

Forrige Forskning Revisited

Studien ved Massachusetts General Hospital (MGH) og Karolinska Instituttet i Sverige var basert på en tidligere dyrestudie som viste at mikroglia og astrocytter i sentralnervesystemet, samt nevrologiske interaksjoner, spiller en kritisk rolle i etableringen og vedlikehold av vedvarende smerte. (6)

Vanligvis er glialaktivering en adaptiv forsvarsmekanisme som kan bidra til å håndtere akutt stress, begrense vevskader og gjenopprette balanse. Men hvis problemet ikke er løst i de tidlige stadiene av skaden, kan glialaktivering ha langvarige skadelige effekter.

Forskningsimplementer og nåværende behandling

Hvis du mistenker at du kan ha fibromyalgi, kan legen din kanskje eliminere eventuelle mulige forhold ved å drive litt blodarbeid. Generelt inneholder behandling for fibromyalgi selvbehov for å håndtere og minimere symptomer samt tradisjonelle behandlinger som kan inkludere over disk eller reseptbelagte smertestillende midler, anti-depressiva og anti-anfallsmedisin som Lyrica, da disse kan lindre smerten og tretthet forbundet med denne tilstanden. (7)

Mens mange anti-depressiva og anti-seizure medisiner som Lyrica kan tilby noen mennesker lettelse, de har også en helserisiko. Noen av bivirkningene til Lyrica kan inkludere; tap av balanse eller koordinering, forstoppelse, ødem, skjelv, sløret syn, vektøkning og problemer med minne og konsentrasjon. Pass på at du forstår risikoen for medisinering før du starter dem. (8)

Fysioterapi kan bidra til å forbedre din generelle styrke, fleksibilitet og utholdenhet. Arbeidsterapi kan også være gunstig for å hjelpe deg med å gjøre ergonomiske tilpasninger til arbeidsplassen din, for å gi mindre fysisk stress på kroppen din.

Betydningen av et antiinflammatorisk diett

Dr. Kathleen Holton, en ernæringsnæringsvitenskapelig undersøker effekten av mat og næringsstoffer på hjernen. Hun har utviklet meget spesifikke retningslinjer for å hjelpe personer med fibromyalgi til å håndtere sine symptomer, gjennom diettendringer. Dr. Holt sier, “Vi kan ikke være optimalt sunne uten å gi kroppen vår næringsstoffene de trenger, og det gjelder alle med fibromyalgi”. (9, 10)

Naturlig hjelp til fibromyalgi lidelser

 1. Unngå glutamat –  Tilsettes mat som smaksforsterker, det kalles ofte MSG, men er også skjult i termer som autolysert, hydrolysert, proteinkonsentrat eller proteinisolat. Denne lille studien fulgte individer i fire uker mens de fulgte en diett fri for MSG og aspartam, registrerte deltakerne en 30 prosent reduksjon i deres smertesymptomer. (11)
 2. Unngå bearbeidede matvarer  – Foredlede matvarer har farger, smaker, konserveringsmidler og kjemiske tilsetningsstoffer, som gir liten ernæringsmessig verdi.
 3. Prøv et middelhavs- eller DASH-diett  – Mens disse diettene er litt forskjellige, fokuserer de begge på fersk, full mat som grønnsaker, frukt, fullkorn, magre proteiner, ingen meieri, nøtter, frø og belgfrukter. Mange av disse matvarene kan bidra til å redusere betennelse i kroppen, en bestanddel av fibromyalgi.
 4. Unngå herdet kjøtt  – Høyt bearbeidet kjøtt som rynket, pølser, bacon etc, er høyt i nitrater, farger, konserveringsmidler, smaker og glutamat.
 5. Spis mat høyt i D  – Spise mat med høyt innhold av vitamin D som sverdfisk, laks og egg kan bidra til å redusere smerte hos personer med fibromyalgi. (12)
 6. Spis magnesiumrik mat  – Magnesium kan bidra til å redusere effekten av glutamat. Magnesium finnes i matvarer som løvgrønnsaker, nøtter, frø, avokado, fettfisk, bønner, linser og mørk sjokolade.
 7. Konsumere omega 3  – Omega 3 bidrar til å redusere betennelse, øke immuniteten og redusere nivåene av oksidativt stress. Omega 3 er funnet i matvarer som valnøtter, fisk, chia og linfrø.
 8. Unngå kunstige søtningsmidler og sukker  – Sukker, inkludert kunstige søtningsmidler, er ingen venn til kroppen. Sukker øker insulin nivåer, undertrykker immunsystemet, skaper mineral ubalanser og en rekke andre problemer. Kunstige søtningsmidler er også knyttet til mange helseproblemer som IBS, IBD, blodkreft og mer. (13, 14)

Fibromyalgi er en vanlig lidelse som rammer personer i alle aldre, selv om kvinner har høyere forekomst enn menn.

Smerter varierer fra mild til alvorlig eller forringende og kan påvirke bestemte områder av kroppen eller være mer utbredt.

Studier har knyttet fibromyalgi til betennelse. Vedta et antiinflammatorisk diett kan bidra til å redusere smerte nivåer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *