Lady Gaga ønsker å øke bevisstheten om fibromyalgi

Lady Gaga kom med en overraskende kunngjøring på Twitter tidlig tirsdag morgen: Hun lider av  fibromyalgi , en kronisk lidelse som forårsaker utbredt muskel- og skjelettsmerter,  tretthet og ømhet i visse områder. Sangerinnen avslørte avsløringen mens hun snakket om sin kommende Netflix-dokumentar,  Gaga: Five Foot Two .

“I dokumentaren vår #chronicillness #chronicpain jeg håndterer med #fibromyalgi, ønsker jeg å bidra til å øke bevisstheten og koble folk som har det,” skrev hun i sin  tweet . Dette er ikke første gang Gaga har offentlig diskutert hennes  kroniske smerte , men dette kan være første gang hun avslører diagnosen sin til fans. Fibromyalgi påvirker opptil fem millioner amerikanere, ifølge US  Department of Health and Human Services’ Office på Women’s Health , og det store flertallet av lidende (omtrent 80 til 90 prosent) er kvinner.

Tilstanden kan være vanskelig å behandle, sier organisasjonen, og folk oppsøker ofte flere leger før de får en diagnose. Folk som lider av fibromyalgi føler vanligvis  smerte over hele kroppen , forteller Edward Rosick, DO, MPH, en assisterende professor i familie- og samfunnsmedisin ved Michigan State University, til SELF. “De har også flere triggerpunkter der visse områder av kroppen deres er utsøkt ømme,” sier han. “Hvis du tar på dem, kryper de seg av uutholdelig smerte.”

Bortsett fra smerte, som er det primære symptomet, kan personer som lider av fibromyalgi oppleve tretthet (selv etter at de har hatt en god natts søvn) og problemer med å fokusere, ifølge Mayo  Clinic . Tilstanden eksisterer også ofte sammen med andre smertefulle lidelser som  irritabel tarm ,  migrene , smertefullt blæresyndrom og leddsykdommer, ifølge Mayo Clinic. Det er mye eksperter som fortsatt ikke vet om fibromyalgi.

For det første vet ingen hvorfor tilstanden påvirker flere kvinner enn menn, sier Dr. Rosick, og legger til at den rett og slett kan være hormonell. Eksperter er ikke engang sikre på hva som forårsaker fibromyalgi i utgangspunktet, men Vernon Williams, MD, en sportsnevrolog og direktør for Kerlan-Jobe Center for Sports Neurology and Pain Medicine ved Kerlan-Jobe Orthopedic Clinic i Los Angeles, forteller SELF at det er noen teorier.

Noen eksperter tror at tilstanden kan være endokrin- eller hormonelt basert, og det kan også skyldes en immunabnormitet. “I noen tilfeller har folk hatt en historie med noen form for psykologisk eller fysisk traume, men vi vet ikke hvordan det kan påvirke immunsystemet eller nervesystemet,” sier Dr. Williams. Ny forskning har også antydet at tilstanden kan være en nevropatisk smertelidelse som involverer en viss unormalitet i hvordan hjernen og ryggmargen behandler smertesignaler hos personer med fibromyalgi, sier han. Men igjen, det er ingen definitiv, kjent årsak til sykdommen. Det finnes ingen test for å si om noen lider av fibromyalgi.

I stedet blir folk diagnostisert etter at en rekke andre tilstander er utelukket, sier Dr. Rosick. Og igjen, det kan ta en stund, spesielt gitt at fibromyalgi har en tendens til å utvikle seg over måneder eller år. “Folk våkner ikke bare en dag og sier: ‘Wow, jeg har vondt over alt’,” sier han.

Personer med fibromyalgi kan blant annet vurderes for angst,  depresjon , leddgikt,  lupus eller hypotyreose før legene endelig kommer frem til diagnosen. “Det er en eksklusjonsdiagnose,” sier Dr. Rosick. Det er mulig å behandle fibromyalgi, men behandlingen er ikke én-størrelse-pas-alle.

Behandling involverer vanligvis en kombinasjon av ting, inkludert oral medisinering (som antidepressiva, smertestillende eller anti-anfallsmedisiner), kognitiv atferdsterapi, fysioterapi og trening, sier Dr. Williams. Trening er vanskelig gitt at fibromyalgi lider regelmessig sliter med smerte og tretthet, men Dr. Rosick sier at det kan gjøre en stor forskjell. Et antiinflammatorisk kosthold kan også være nyttig, sier han.

Det finnes ingen kur mot fibromyalgi, men det er mulig å få smertene under kontroll i de fleste tilfeller, sier Dr. Rosick. “Jeg har sett mange mennesker bli mye bedre der de fungerer bedre, selv om det noen dager er bedre eller verre,” sier han. “Jeg har aldri sett smerten forsvinne helt, men jeg har sett den bli betydelig bedre.”

Kilde: self.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *