8 fakta du sannsynligvis ikke vet om fibromyalgi

AV JULIA NELSON

Alle som lider av  fibromyalgi  er kjent med de vanlige symptomene – smerter, kronisk tretthet, hjernetåke osv. – men her er noen fakta om sykdommen du kanskje ikke vet. Vi har satt sammen denne listen med hjelp fra fibromyalgialiving.today og verywell.com.

1. Fibromyalgi er den vanligste smertelidelsen i USA.
Det er anslått at mer enn fem millioner mennesker lider av fibromyalgi i statene, hvorav 80 prosent er kvinner. Imidlertid vet mange av disse menneskene ennå ikke at de har sykdommen. Tilstanden er notorisk vanskelig å diagnostisere ettersom symptomene kan etterligne mange andre sykdommer og mange leger kan være avvisende overfor en pasients symptomer.

2. Fordøyelsessykdommer kan være et signal om fibromyalgi. 
Det er anslått at rundt 70 prosent av fibromyalgipasienter også lider av fordøyelsessykdommer som IBS, så å ta hensyn til disse tidlige advarselsskiltene kan hjelpe med diagnosen. Å endre kostholdet ditt slik at du ikke spiser mat eller drikke som plager magen din, kan bidra til å lette bluss.

3. Fibromyalgi kan forårsake økte sanser.
Vi vet at smertefølsomheten hos fibromyalgipasienter er økt, men andre sanser kan også være i høy beredskap. Du kan finne deg selv veldig følsom for lyd, lukt og lys, og altfor følsom for berøring.

4. Noen pasienter kan oppleve overdreven svette. 
Mange fibromyalgipasienter reagerer på kroppsvarmen forårsaket av smerte ved å svette voldsomt. Dette kan motvirkes av visse medisiner, og hvis problemet er svært ille, kan botox være nyttig.

5. D-vitaminmangel er vanlig.
Vitamin D er viktig for helse og generell velvære, så det kommer nok ikke som en overraskelse å høre at rundt halvparten av fibromyalgi lider av vitamin D-mangel. Snakk med legen din for å sjekke nivåene dine og finne ut om du trenger å ta kosttilskudd.

6. Det er en psykologisk og fysisk sykdom. 
De fleste fibromyalgipasienter vil rapportere psykologiske symptomer så vel som fysiske som smerte og tretthet. Hjernetåke er et veldig vanlig symptom på fibromyalgi, det samme er depresjon og angst. Hjernetåke fører til problemer med hukommelse, konsentrasjon, organisasjonsevner og andre kognitive problemer.

7. Fibromyalgi er ofte en sekundær tilstand. 
Fibromyalgi kan være en primær helsetilstand, men mange fibromyalgipasienter lider også av andre kroniske sykdommer som revmatoid artritt og lupus.

8. Ikke alle fibropasienter opplever de samme symptomene. 
Det er så mange forskjellige måter som fibromyalgi kan påvirke en person på at pasienter kan lide av en myriade av forskjellige symptomer som hver har en unik opplevelse av sykdommen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *