De 7 typer fibromyalgismerter. Sjekk hvilke har du?

Av Adrienne Dellwo  |  Anmeldt av Grant Hughes, MD

Du hører mye om “fibromyalgismerter”, men det er ikke så enkelt – de av oss med fibromyalgi (FMS) opplever flere  typer  smerte.

Medisinsk sett har bare noen få av smertetypene som er oppført her navn og definisjoner. Men akkurat som eskimoer har flere ord for snø, må vi ha flere måter å navngi, definere og kategorisere smerten vår på. Jeg har laget noen av mine egne kategorier, basert på min erfaring og på samtaler med andre fibromitter.

Mitt håp er at forståelsen av de medisinske termene vil hjelpe oss å kommunisere bedre med leger, mens kategoriene mine vil hjelpe deg å forstå sykdommen din og fortelle deg at du ikke er alene.

Typer fibromyalgismerter

De tre første typene av fibromyalgismerter er medisinsk definert:

  • Hyperalgesi
  • Allodyni
  • Smertefull parestesi

De neste fire typene er min egen skapelse, som er tydelig ved navnene deres. Ikke bruk disse begrepene på et legekontor (med mindre du vil bli sett på som gal), men disse etikettene kan hjelpe deg å bli kjent med kroppens særegenheter, triggere, mønstre osv.:

  • Kniv i voodoo-dukken
  • Tilfeldig streifende smerte
  • Sparkler brenner
  • Raslete nerver

For det første våre medisinsk definerte smertetyper.

Hyperalgesi

“Hyper” betyr overskudd og “algesi” betyr smerte. Hyperalgesi er den medisinske betegnelsen for smerteforsterkning i FMS. Hjernen vår ser ut til å ta normale smertesignaler og “skru opp volumet”, noe som gjør dem mer alvorlige enn de normalt ville vært.

Og når hjernen din sier at smerte er alvorlig, gjett hva: det  blir  faktisk alvorlig.

De fleste medikamentene som brukes for å håndtere FMS-smerter er rettet, i det minste delvis, mot å redusere hyperalgesi.

Allodyni

Er huden din smertefull å ta på? Et symptom som forvirrer mange av oss er allodyni. Det er det det kalles når mildt trykk fra klær eller skånsom massasje gir smerte.

Mange mennesker beskriver allodyni som lik en alvorlig solbrenthet.

Allodyni er en ganske sjelden type smerte – annet enn FMS, er det bare assosiert med en håndfull tilstander, inkludert nevropati, postherpetisk nevralgi (helvetesild) og migrene.

Allodyni antas å være en overfølsom reaksjon som kan skyldes sentral sensibilisering forbundet med FMS. Smertesignalene kommer fra spesialiserte nerver, kalt nociceptorer, som registrerer informasjon om ting som temperatur og smertefulle stimuli rett fra huden.

Smertefull parestesi

Parestesier er rare nervesensasjoner som kan føles som krypning, prikking, brenning, kløe eller nummenhet. Noen ganger kan disse følelsene være smertefulle. Parestesier er også assosiert med perifer nevropati, kjemoterapi, multippel sklerose og migrene.

Mange vanlige FMS-behandlinger kan bidra til å lindre parestesi-relaterte smerter, inkludert selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI) og serotonin-noradrenalin reopptakshemmere (SNRI). Noen har også lykke til med vitamin B12, capsaicinkrem, massasje og akupunktur.

Mine egne fibromyalgi-smertekategorier

Nok en gang er de følgende kategoriene ikke medisinsk anerkjent – ​​de er ting jeg kom på for å fylle et tomrom i hvordan vi klassifiserer ulike typer smerte.

De er ment å hjelpe deg med å spore symptomer, måle effektiviteten til behandlinger og fortelle deg at du ikke er gal.

Kniv i Voodoo Doll

Noen ganger, fra ingensteds, får jeg en intens stikkende smerte som ser ut til å skjære gjennom kroppen min. Jeg har også beskrevet dette som en peispoker i ribbeina eller å bli spiddet på et spyd.

For meg er voodoo-dukkesmerten ofte kroppens tidlige varslingssystem. Det forteller meg at jeg må stoppe det jeg gjør og hvile. Andre ganger aner jeg ikke hvorfor det slår.

Jeg får vanligvis denne smerten i brystet eller magen, men noen sier at de får det i andre deler av kroppen.

Det kan være så intenst at det kan doble meg og gjøre det vondt å puste. Det går vanligvis over etter noen minutter.

Jeg aner ikke hvordan jeg kan forebygge denne typen smerte, annet enn ved å pace meg selv. (Hvis jeg bare kunne finne den forbannede dukken…)

Tilfeldig roving smerte

Dette er en av de tingene som minner deg på at FMS ikke gir mye mening. Mange av oss får smerter som migrerer rundt i kroppen, noen ganger beveger seg mellom bestemte steder, noen ganger slår i nye områder.

Hvis du også har myofascialt smertesyndrom, kan det være spesielt vanskelig å skille tilfeldig slingrende smerte fra den refererte smerten forårsaket av triggerpunkter.

Sparkler brenner

En 4. juli, da jeg var ung, hang jeg på en stjernekaster for lenge og noen gnister traff hånden min. De forårsaket små nålestikk av smerte nesten identisk med opplevelser jeg nå får regelmessig.

Smerter som brenner stjernekaster får meg til å hoppe, og å skrape de smertefulle flekkene utløser taktil allodyni. Disse følelsene varer vanligvis bare noen få sekunder. Jeg har ingen anelse om hva som utløser dem eller hvordan jeg kan forhindre dem.

Raslete nerver

De fleste vil ikke forstå hvorfor jeg kaller dette en type smerte, men jeg er sikker på at de fleste fibromitter vil få det.

Visse ting har en tendens til å få hele kroppen min på spissen, hoppende og følelsen skranglet. Det gjør meg vondt i hele kroppen, og noen ganger blir jeg kvalm, svimmel og engstelig.

Ting som rasler nervene mine involverer vanligvis sensorisk eller følelsesmessig overbelastning, for eksempel:

  • Visse lyder (repetitive, høye, skingrende, raspende)
  • Visuelt kaos (folkemengder, blinkende lys, travle mønstre)
  • Stressende situasjoner (trakk trafikk, konfrontasjoner, fibro-tåke indusert forvirring eller desorientering)

Når nervene rasler prøver jeg å komme meg ut av situasjonen så raskt som mulig og slappe av, helst et stille sted.

Klikk her for å besøke butikken og finne mye mer…

Et ord fra Verywell

Det er vanskelig å leve med fibromyalgismerter, spesielt når det er uforutsigbart. Jo mer du lærer om smerten din og dens triggere, desto bedre kan du kanskje håndtere den.

Å finne det riktige settet med behandlinger tar tid og eksperimentering, men mange av oss finner betydelig lettelse.

Kilde: www.verywell.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *