10 minder bekende symptomen van fibromyalgie die ik heb ervaren

Er zijn veel mensen die nog niet van fibromyalgie hebben gehoord   en degenen die het niet altijd hebben begrepen; er zijn zelfs mensen die denken dat het niet echt is. Veel mensen die zich ervan bewust zijn en het proberen te begrijpen, maken de fout om te denken dat alles een kwestie van pijn is. Hoewel  chronische pijn  een van de belangrijkste symptomen is, zijn er vele andere die minder bekend zijn en waarvan de symptomen aanzienlijk van persoon tot persoon kunnen verschillen. Enkele van mijn symptomen zijn:

1. Fibro-mist

Het hebben van fibro-mist maakt het moeilijk om helder te denken, het kan het moeilijk maken om gesprekken te volgen en te formuleren wat je wilt zeggen. Het kan moeilijk zijn om uit te leggen wat je bedoelt, je hebt moeite om te begrijpen wat je normaal gemakkelijk zou kunnen begrijpen en je kunt geen woorden vinden tussen vele andere dingen.

2. Duizeligheid en beven

Als ik een duw doe, kan ik me heel duizelig en duizelig voelen, soms zelfs gedesoriënteerd. Het is een normale gebeurtenis voor mij om tremoren te ervaren, vooral in mijn handen.

3. Gevoeligheid

Het kan een aanraakgevoeligheid zijn, dus dingen die normaal niet pijn doen, zijn erg pijnlijk. Ik heb ook moeite met gevoeligheid voor geluid en licht als ik een slechte uitslag heb, wat erg ongemakkelijk kan zijn.

4. Problemen met de temperatuurregeling

Ongeacht de buitentemperatuur, kan ik me soms te warm of te koud voelen, van opvliegers tot rillingen en kippenvel.

5. Tintelingen

Ik kan tijdens een overstraling tintelingen in mijn ledematen, handen en voeten ervaren. Het kan mild of ernstiger zijn.

6. Verlies van gevoel

Ik voel een verlies van gevoel in mijn benen en voeten. Soms kan het gepaard gaan met pinnen en naalden, maar vaak komt het alleen, wat mijn mobiliteit enorm beïnvloedt.

7. IBS

IBS is een van   de minst bekende  symptomen van fibromyalgie  , maar het is een heerlijke toevoeging, waaronder diarree, constipatie en maagkrampen.

8. Hoofdpijn

Ik heb   elke dag hoofdpijn , maar deze variëren in kracht en reageren meestal niet op pijnstillers als ze verband houden met mijn fibromyalgie.

9. Niet-herstellende slaap

Omdat ik niet in staat ben om diep te slapen vanwege pijn of veel van deze andere symptomen, krijg ik niet-rustgevende slaap, wat betekent dat ik me ‘s ochtends niet opgefrist voel en vaak moe ben als ik wakker word.  

10. Vermoeidheid

Dit is een van de meest slopende symptomen voor mij. Vermoeidheid kan variëren van mild, wat mijn vermogen om een ​​beetje te functioneren beïnvloedt, maar ik kan er doorheen vechten, tot ernstig, waarmee ik mijn ogen niet open kan houden of helemaal niet kan werken.

Al deze symptomen maken het dagelijks functioneren erg moeilijk, maar ik ben een fundamenteel positieve en vastberaden persoon en ik zal niet opgeven. Ik ben vastbesloten manieren te vinden om deze obstakels te omzeilen, om mijn leven te leven zoals ik wil, zelfs als het soms langer duurt of langzamer moet zijn dan ik zou willen. Het handhaven van een positieve houding is de beste manier om door te gaan, en ik zal dit blijven doen ongeacht de dagelijkse gevechten die ik tegenkom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *