Hva er Occipital Neuralgi? Hvordan er det relatert til fibromyalgi?

AV JULIA NELSON

En av de verste tingene med fibromyalgi, i tillegg til kronisk smerte og tretthet, må være måten folk som lider av fibromyalgi er i faresonen for så mange andre tilstander som autoimmune sykdommer og spesielt kronisk  hodepine.

Det er anslått at opptil førti prosent av personer med fibromyalgi lider av migrene eller en annen form for vedvarende hodepine. Men i likhet med fibromyalgi er det vanskelig å komme til bunns i hva som forårsaker hodepinen din. Og som fibromyalgi, blir migrene ofte feildiagnostisert. Noen mennesker som lider av vedvarende hodepine, lider faktisk ikke av migrene, men av en relatert tilstand som kalles occipital neuralgi. Så, hva er occipital neuralgi? Hvordan er det relatert til fibromyalgi? Og hva kan du gjøre for å behandle det?

Hva er occipital nevralgi?

Occipital nevralgi er en tilstand som forårsaker kroniske smerter i bunnen av hodeskallen. Folk beskriver det ofte som å være som et elektrisk støt eller til og med som å bli stukket i muskelen. Smerten stråler vanligvis fra bakhodet ned i nakken og opp på sidene av hodet eller bak øyet.

Roten til tilstanden ligger i de  occipitale nervene. Dette er nerver som går fra baksiden av nakken og ryggraden opp gjennom sidene av hodet til hodebunnen. Men noen ganger kan skader eller betennelser i musklene i ryggraden føre til at vevet begynner å trykke på disse nervene. Dette fører til en tilstand som kalles neuralgi, hvor nervene begynner å sende smertesignaler til hjernen.

Det gir symptomene som ligner på migrene, noe som gjør det vanskelig å diagnostisere tilstanden. Leger kan diagnostisere tilstanden ved å  utføre en fysisk undersøkelse, og trykker fingeren deres inn i bunnen av hodeskallen for å se om smerten blir verre. I tillegg kan de også gi deg noe som kalles en nerveblokk, som stenger av interaksjonen mellom nervene, noe som kan bidra til å bevise at det er nevralgi i stedet for migrene.

Men det er mange forskjellige tilstander som kan føre til nevropati, og det er derfor det kan påvirke personer med fibromyalgi oftere enn befolkningen generelt.

Hvordan er det relatert til fibromyalgi?

Fibromyalgi setter deg i fare for en rekke forskjellige tilstander, og noen av dem er også medvirkende faktorer til nevralgi. For eksempel  diabetes er en vanlig klage hos personer med fibromyalgi. Og nervesmertene fra diabetes kan  bidra betydelig til risikoen for å utvikle occipital neuralgi.

I tillegg vet vi at det å ha fibromyalgi gjør deg  mer sannsynlig å utvikle autoimmune tilstander. En autoimmun tilstand er en tilstand der kroppens immunsystem begynner å angripe kroppens eget vev. Dette resulterer i smertefull betennelse over hele kroppen. Og en vanlig autoimmun tilstand er noe som kalles  arteritt. Arteritt forårsaker betennelse i veggene i blodårene. Denne betennelsen kan legge press på de occipitale nervene og kan være en grunnleggende årsak til nevralgi.

Og fibromyalgi ser også ut til å påvirke  selve nervene. Fibromyalgi ser ut til å trigge nervene dine til å sende smertesignaler til hjernen. Og det kan være at de samme nerveforbindelsene kan bidra til symptomene på occipital neuralgi.

Så det er mange forskjellige mulige årsaker til at fibromyalgi kan bidra til tilstanden, men det du sannsynligvis vil vite hvis du lider av det, er hva du kan gjøre for å behandle det.

Hvordan kan du behandle det?

Det er et  par ting du kan gjøre for å umiddelbart gi litt lindring. Det beste du kan gjøre er å hvile litt. Å bevege nakken kan gjøre smerten verre. Legg deg heller ned og påfør en varm kompress bak i nakken. Og å massere musklene i nakken kan hjelpe, og det samme kan grunnleggende, reseptfrie smertestillende medisiner.

Legen din kan også foreskrive en  rekke medisiner som kan hjelpe på symptomene. Legen din kan foreskrive muskelavslappende midler for å lette de altfor stramme musklene som presser på nervene. Og de kan også foreskrive steroider som bidrar til å redusere betennelse i vevet.

I tillegg kan legen gi deg vanlige  nerveblokksprøyter. Disse nerveblokkene har en tendens til å avta etter en uke eller to, så du vil sannsynligvis trenge en rekke behandlinger for å kontrollere symptomene.

Kombinert med hvile og varme kompresser er disse medisinene vanligvis nok til å hjelpe til med å løse de verste symptomene på tilstanden.

Så, lider du av nevralgi? Tror du det er relatert til fibromyalgien din? Gi oss beskjed i kommentarene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *