Er Gabapentin effektivt for fibromyalgikløe?

Fibromyalgi kløe er et symptom på fibromyalgi som du kanskje ikke har hørt om. Men faktum er at mange mennesker med fibromyalgi lider av det. Og for de som gjør det, er det en fryktelig opplevelse. De opplever ofte at de ikke får sove fordi huden deres hele tiden føles som om noe kryper over den. Eller de klør seg blodig og prøver å finne litt lindring.

Pasienter med fibromyalgikløe har ofte lavere livskvalitet på grunn av konstant kløe. De synes det er vanskelig å sove på grunn av kløe om natten. Og det gjør at det allerede er vanskelig å sove med fibromyalgi enda verre. Kløen er også kronisk og kan være hos noen som lider av den dag og natt i dager eller til og med år av gangen.

Og det verste er at det er svært få effektive måter å behandle det på. Men Gabapentin er et stoff som kan bidra til å håndtere fibromyalgikløe. Så hva er det? Og er det effektivt til å behandle fibromyalgikløe?

Hva er Gabapentin?

Gabapentin er et legemiddel som vanligvis brukes til å behandle anfall. Men det har også vist noe løfte for behandling av nervesmerter, og det er derfor det noen ganger er foreskrevet for personer som lider av smertefulle nervetilstander som helvetesild.

Det virker ved å blokkere noen av reseptorene i hjernen din som vanligvis overfører smertefølelsen. Det gjør det effektivt til å behandle mennesker som lider av nervesykdommer som helvetesild eller komplikasjoner fra diabetes som forårsaker nerveskade. Signalene fra nervene dine som får hjernen din til å føle det vi tenker på som en “kløe” fungerer på samme måte. De overfører følelsen til hjernen, som igjen får deg til å føle at huden din klør. Så i hovedsak starter kløe i hjernen mer enn det starter i huden. Og Gabapentin kan bremse den reaksjonen.

Dette kan også gjøre det til en potensielt effektiv behandling for kløe på grunn av fibromyalgi.

Ville det være effektivt for å behandle fibromyalgikløe?

Ingen vet nøyaktig hva som får personer med fibromyalgi til å føle kløe, men det er noen mennesker som tror det er forårsaket av feiltenning av nerver. Hvis det er sant, kan et medikament som blokkerer nervesmerter som Gabapentin være effektivt for å behandle den kløende følelsen forbundet med noen menneskers fibromyalgi.

Og leger i New Zealand har lenge brukt Gabapentin for å behandle kløe forårsaket av andre nevrologiske lidelser. Pasienter i disse kliniske forsøkene finner ofte at stoffet er effektivt til å behandle kløesymptomene. Dermed er det et av legemidlene som leger i New Zealand oftest bruker for denne tilstanden.

Så hvis fibromyalgi kløe har sin opprinnelse i hjernen i stedet for huden, så virker det rimelig å tro at Gabapentin kan være en effektiv behandling. Og leger fra andre land har også foreskrevet antikonvulsiva for å hjelpe mennesker som lider av kronisk kløe.

Dr. Gil Yosipovitch er en vitenskapsmann ved Temple University som spesialiserer seg på nevrologisk basert kløe. Og i et intervju med NPR snakket han om hvordan kronisk kløe er noe mange leger ikke tar seriøst nok. De føler at kløe ikke kan være like ille som kroniske smerter. Men de forstår ikke hvor mye konstant følelse av en kløe som du ikke kan skrape bort kan senke livskvaliteten din. Og han skrev til og med en bok kalt “Living With Itch: A Patient’s Guide”, som utforsker noen av realitetene ved å ha en sykdom som forårsaker konstant kløe. Og den forklarer noen ting du kan prøve for å kurere symptomene dine.

Yosipovitch prøver til og med å lage et spesialfelt innen medisin som håndterer kronisk kløe, slik at medisinske gjennombrudd kan gjøres i behandlingen av tilstanden. Spesielt er han fokusert på det han kaller “kløe-skrape-syklusen.” Det er det faktum at kløe fører til riper, noe som fører til mer kløe. Med hans ord:

Når en lege sier til en pasient, slutt å klø, er det lett å si det, men faktisk er det ikke lett å gjøre fordi det virkelig frigjør – kløen – noen kjemikalier. Kjemikalier som opioider, som morfinlignende. Faktisk sier mange av pasientene at den eneste måten å lindre kløen hennes i et par timer er betydelig kløing.

I intervjuet uttalte han også at han ofte foreskriver Gabapentin til pasientene sine, noe som noen ganger forvirrer kollegene hans.

Men han forklarer dem at kløe i bunn og grunn er et problem med nervesystemet. Tross alt sender nervene i huden signalene til hjernen som utløser følelsen av kløe. Og hjernen din oppmuntrer deg til å klø for å kurere den kløen. Men Yosipovitch fant også ut at slike langvarige kløesymptomer var vanlige hos personer med nevrologiske lidelser.

Så for Dr. Yosipovitch er det fornuftig å foreskrive legemidler som retter seg mot nervesystemet til personer som lider av kronisk kløe. Og han fant ut at medisiner som Gabapentin virker.

De målretter og bremser noen av reaksjonene i nervesystemet ditt som skaper følelsen av kløe. Noe som gjør dem effektive til å behandle noen av symptomene på kronisk kløe.

Så når det kommer til fibromyalgikløen din, ser det definitivt ut til at Gabapentin og andre krampestillende midler kan være en effektiv behandling. Men det er viktig å huske at det ikke er mye forskning på om disse stoffene er effektive for fibromyalgi kløe spesifikt.

Og det er viktig å huske at Gabapentin har en rekke bivirkninger. Disse inkluderer svimmelhet, tap av balanse eller selvmordstanker.

Så sørg for å sjekke med legen din. Men Gabapentin kan være et effektivt middel. Det brukes allerede av en rekke leger for å behandle pasienter med kronisk kløe forårsaket av nevrologiske lidelser. Noe som betyr at hvis fibromyalgikløe er et resultat av de samme mekanismene i hjernen din, bør Gabapentin fungere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *